跳至

首頁

尾頁

大宅

本人係加拿大生左小朋友~現在全家想回流返香港~
已經遞左申請表啦~
有冇朋友知道雖時要幾內牙~

大宅

回覆:micky886 的帖子

申請失敗左…

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:本人想幫BB申請香港居留

吓??? 點解會失敗架???
你同老公都你香港人? 三粒星?
你有冇香港住址証明?
有冇公司工作証明?
有冇香港銀行互口証明?

咁而家點算呀???
照帶小朋友返嚟???
住滿七年先入籍???

洋房

你兩公婆係咪canadian citizen? 入佐表幾耐先通知唔得?因為我吔都打算回流,如果唔批就唔係幾好啦!

別墅

吓? 失敗?!
如果你地都係HK人, 小朋友返咗HK入紙申請, 住滿7年就應該無問題架, 唔係咩?

大宅

回覆:QQQme 的帖子

我老公有加拿大席又有香港席…我都唔明白點解申請唔到

大宅

引用:你兩公婆係咪canadian+citizen?+入佐表幾耐

原帖由 clever_baby 於 11-07-25 發表
你兩公婆係咪canadian citizen? 入佐表幾耐先通知唔得?因為我吔都打算回流,如果唔批就唔係幾好啦!

...
你可以係網上download份表格大約四個月到就會通知你得唔得

大宅

引用:你兩公婆係咪canadian+citizen?+入佐表幾耐

原帖由 clever_baby 於 11-07-25 發表

...
你可以係網上download份表格大約四個月到就會通知你得唔得

大宅

而加咁樣我出年一月會返去再申請第三次希望會得

洋房

已經申請左兩次嗱,你有冇返過香港?其實係咪要返左香港一段時間申請才令入境處覺得真係會响香港居留呢?

大宅

引用:已經申請左兩次嗱,你有冇返過香港?其實係

原帖由 clever_baby 於 11-08-05 發表
已經申請左兩次嗱,你有冇返過香港?其實係咪要返左香港一段時間申請才令入境處覺得真係會响香港居留呢?

...
今年我返左兩次,每次都逗留三個月…

洋房

返得噤密都唔批,我之前都係一年返一次。

大宅

引用:返得噤密都唔批,我之前都係一年返一次。 +

原帖由 clever_baby 於 11-08-09 發表
返得噤密都唔批,我之前都係一年返一次。
我都想知道點解牙…打過去入境處到問…但係等左好內都冇人聽

大宅

我哋一家剛剛都回流咗返黎.. 我兩公婆都係3粒星.. 兩個仔仔都係加籍.. 大仔上年已申請過居留, 唔批.. 當時我係加籍, 老公係永久居留 (PR).. 入境處覆時話如果真係回流就可以申請居留visa (something like a dependent visa).. 應該唔洗幾個月走一次.. 不過我諗要住夠7年先可以做永久居民~ 我呢幾日會再申請~ 到時再update :)

大宅

之於佢唔批我哋的理由係根據我哋的資料顯示我哋已在加拿大定居, 無回港居住的打算

大宅

其實批唔批,係睇父母是否有傾向在香港定居。同你一年返香港幾多次、每次留幾耐, 有幾密係冇關係。你這樣特登回港伸請而短期逗留一定不會批。

想要幫小朋友攞居留權,父母一定要有實質證明有傾向以香港作為長期定居地: 香港公司的聘書、屋契(當然是父母名字)、租約和稅單(假設父或母已在港工作一段時間)等越多越好,批的機會就冇走雞。根據入境處職員的意見, 最快和最合情理的方法: 父親用聘書先入境,然後再用聘書+租約+糧單, 以家庭團聚理由申請小朋友回港定居就sure win! (我朋友就係用這方法申請團聚,佢兩個小朋友一落機, 兩個星期就比咗行街紙。因為小朋友要有居留權先可以搵學校)如果純粹為咗幫小朋友攞多個身份而短暫居留,暫時係冇計嘅!

我由個仔出世到今年11歲,又剛從香港渡假返來問過,答案都冇變過。所以你小朋友11歲而父母又冇响香港定居,都唔可以攞兒童身份證咖!因為冇香港出世紙喎!

如果暫時冇傾响回港定居,建議唔好再申請住,咁樣你哋個file冇咁花呀!

別墅

係囉!如果你真係有心回流,會買屋,又有公司請你,或者你攪緊生意,有哂所有證明文件,應該唔會唔批。如果你淨係諗住想幫個仔申請多個居留權,都唔好攪咁多野,整花個file。

大宅

各位朋友好多謝你地意見,我係返香港長期居住唔再返加拿大。

大宅

引用:各位朋友好多謝你地意見,我係返香港長期居

原帖由 micky886 於 11-09-02 發表
各位朋友好多謝你地意見,我係返香港長期居住唔再返加拿大。
我老公有屋係香港呢次我地返到香港安置好晒再申請過

子爵府

畀面勳章

你要返咗黎同佢申請dependant嘅居留visa,我果時第一次只批一年,之後夠期就去續,住滿7年先可以申請成為永久居民。

首頁

尾頁

跳至