跳至

首頁

尾頁

男爵府

bb差唔多日日嘔一兩次奶, 嘔特果種, 有乜辦法???

複式洋房

回覆:bb716 的帖子

我阿B剛剛出左世十幾日都試過嘔奶呀…
跟住我爸爸叫我買 保嬰單 俾阿B食
我爸爸俾左1/3佢食跟住無再嘔啦…
我爸爸叫我俾阿B小食多餐…等佢個胃仔
慢慢舒服返…
你可以再問多D人丫…

子爵府

熱血金章

有可能關奶樽事,我用chu chu好小嘔奶,就算嘔都係小小咁嘔,可能你用個隻奶樽個奶咀太大,易入風;你用咩牌子 ?

男爵府

剛剛半個月人仔可以食保嬰單?

有2項奶樽, 鴨仔 & tommee tippee, 食人奶 & 2餐奶粉,
人奶 & 奶粉都試過嘔 (人奶入樽俾佢飲), 咁又無留意佢用邊款奶樽會嘔,
唔該晒兩位, 等我留意下先

大宅

回覆 bb716 的帖子

我係喂人奶,但阿b都係成日嘔奶(都係十幾日人仔),嘔完一陣佢又肚餓,佢辛苦時我又慘,不停喂奶,冇乜時間休息. 我都想知究竟點解會成日嘔奶?

洋房

Just personal experience from my 2x days old bb. Make sure u 掃風 when you hear bb 條氣唔順, or every 10 mins (breastfeed) or every 50 ml (formula), no harm at all.
I am also using chu chu, 好少嘔奶

大宅

回覆:winniecat~ 的帖子

可能掃風出現左問題,我bb掃風會"嘔"得好大聲,咁先至為之掃到啖氣出黎,bb 3wk 有時佢喊我都同佢掃下同拍下背脊,  bb 會"嘔"同放屁之後佢個樣好舒服咁,但自己會好累囉

複式洋房

我囡囡兩星期大個時成日嘔奶, 有時仲要係個鼻到噴奶~佢又嚇親, 我又勁擔心
有一次我去健康院問姑娘, 佢地教我餵bb 食奶時要食到中斷幫佢掃風, 例如你餵佢食90ml, 食到50ml到就掃一掃風, 最後食晒都要再掃多次, 比佢條氣順d
如果bb 坐係你大脾掃風佢唔嗝, 你可以抱佢上膊再掃, 咁樣郁一郁bb 佢好快嗝到啖氣
同埋BB 嘔奶太嚴重都有可能係隻奶粉唔適合BB

別墅

重點: bb飲奶後, 要用野墊斜bb張床, 頭至胃位置要向上微斜, 最少半~1小時, 才張bb平睡. 這麼是有用的, 我上胎與今胎bb都是一樣, 是ok的 !

如果bb鼻噴奶, bb飲奶一定好急, 不能, 如需注, bb飲奶姿勢不能太低, 要直身一d, & 如每連快飲5-6下奶時 都要停停.

大宅

引用:回覆+bb716+的帖子 我係喂人奶,但阿b都係

原帖由 winniecat~ 於 11-07-02 發表
回覆 bb716 的帖子

我係喂人奶,但阿b都係成日嘔奶(都係十幾日人仔),嘔完一陣佢又肚餓,佢辛苦時我又慘,不停 ...
有冇同佢掃風?

Mama: Janice (楠ma)    卓楠bb~

大宅

要少食多餐+食一陣便掃一掃風應該會有改善。

首頁

尾頁

跳至