懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

懷孕身痕一問

近呢一個月成身成肚都好痕,
想請問有經驗媽咪,
係咪一生完呢d身痕問題就會解決架啦。

洋房

Re: 懷孕身痕一問

我在飲白蓮鬆之後(32-33週),就冇咁痕,生完之後就冇事了。

大宅

我個肚下面係出左D紅疹, 好痕, 你係唔係咁呀?
yoey 寫道:
想請問有經驗媽咪,

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

beeeee 寫道:
我個肚下面係出左D紅疹, 好痕, 你係唔係咁呀?[quote]
yoey 寫道:
想請問有經驗媽咪,
[/quote]

果d應該係胎毒黎呀
我之前4,5個月時都試過個肚兩邊出左紅色點點~痕到死...反尾媽咪話係胎毒黎,咁我自己食左d芝麻糊之後就冇左喇~
到依家都冇乜點痕喇~~
係呢幾日熱比d汗"葉"到同比條褲"cool"肚底痕之外,都冇乜點痕過嚕~~

禁止訪問

子爵府

agree gigi88cho,是荷爾蒙嘅問題,就算搽藥膏都唔得,
我佗緊果時都係咁,痕到訓唔到,睇e生都話唔好亂塗野
佢比左d藥膏,只係好dd..只好忍下...生完先會好,
我就真係生完無痕...

別墅

我都有呀, 好煩呀

大宅

我都有呀 when I've about 12 wks, but it disappear after 1-2 wks

別墅

有時夜晚瞓著覺不知不覺R到流哂血,
真係好痕,仲有一星期就預產期,
唔知生完後會唔會好d啦。

大宅

呢兩日個身真係周圍都出粒粒, 手手腳腳, 身呀, 肚呀, 度度都有, 除左肚, 度度痕一陣,
睇左醫生, 俾左D沖涼油我, 叫我唔好用(木見)液, 少D刺激喎,
沖完涼果陣係好D, 不過夜左又開始痕.

所以今晚試下飲白蓮鬚, 睇下會唔會好D.
其實我地而家飲唔飲得五花茶果D涼茶架?

大宅

同埋, 你地有無一R個肚, 成個肚馬上硬左呀?

大宅

會,總之好唔舒服...........

大宅

beeeee 寫道:
呢兩日個身真係周圍都出粒粒, 手手腳腳, 身呀, 肚呀, 度度都有, 除左肚, 度度痕一陣,
睇左醫生, 俾左D沖涼油我, 叫我唔好用(木見)液, 少D刺激喎,
沖完涼果陣係好D, 不過夜左又開始痕.

所以今晚試下飲白蓮鬚, 睇下會唔會好D.
其實我地而家飲唔飲得五花茶果D涼茶架?

我都好痕同熱氣, 但我唔夠膽飲五花茶. 其實可以飲白蓮鬚, 係唔係都可以飲五花茶呢?

大宅

beeeee 寫道:
同埋, 你地有無一R個肚, 成個肚馬上硬左呀?

我有時都會咁!
有時rr下, bb就郁郁!

水晶宮

唔好吃濕毒的野,同埋甜野..我發覺每次吃都會特別痕架~~
天氣熱出汗沖下涼會好d!
我自四五個月開始己經痕了,時好時壞... :cry: 而家身上很多地方都"花"晒.
醫生比左d藥膏我搽,但都係治標唔治本..希望生完之後會好番!

大宅

我睇左中醫, 佢叫我唔好食凍野, 熱氣野, 雞同雞蛋.
會越食越差喎.
身痕係我o既濕毒出唔到來, 唔可以飲涼茶.
而家飲中藥去清左佢, 但我又驚驚地.
飲完粒粒出得重勁, 希望D毒出左來, 散左就無事.
:-(

複式洋房

西醫俾抗敏丸(黄色),粉紅色膏,但都無用.全個肚同大脾都有粒粒,朝早唔痕,但夜晚痕到醒,disturb sleeping, 我第朝重要返工! 中醫話躁熱,食咗中藥好少少,但部係痕,我又怕影響BB,大家有無好方法呀?

大宅

我又第一日開始到現在四個月都係好痕, 初期去見醫生, 話我生風LAN, 但唔食得藥, 只叫我去買OILITAM同另一隻CREAM, 好了不久, 都係一樣, 唔知點解

我還擔心會入傳比BB, 到佢出世時會似隻MONKEY咁成日RRR

大宅

我都係呀,,以家個大脾好痕呀,,成日都r ,,好辛苦呀,,個大脾又出到一粒粒,,而個肚又有小小,,都唔知咩黎既,,我都諗住去睇下中醫先~~

大宅

咁睇西醫定中醫好呢

首頁

尾頁

跳至