跳至

首頁
45678...14

尾頁

男爵府

畀面勳章

其實都唔知俾佢做細仔係眯right

侯爵府

好媽媽勳章

wlltsang 發表於 11-9-3 09:47
其實都唔知俾佢做細仔係眯right

我細女都係K1, 我都一樣擔心, 因為1號陪佢返學, 佢真係第一次o係班房上堂 (之前冇去試堂), 見佢比同班小朋友細粒, 講野口齒不清, 聽野唔專心又遊魂, 老師叫佢名唔識應 (我地o係屋企train佢時佢係識架), 其他反應又慢過人, 同埋有時唔識表達自己, 有d驚佢唔係咁追得上

男爵府

畀面勳章

係呀,屋层好多嘢都識,但一出到去就聲都冇。我個仔就高高大大,好多人都以為佢好大個但就乜都唔識,又super shy

民房

me too. My QQ go to school for 5 days la but cry for 5 days!!!

大宅

大家好, 好耐無黎報道啦~

我囡囡都係0812, 原本諗住比佢做大B架, 可惜舊年細妹早產26週出世, 為左日後妹妹要上早期訓練, 迫住大囡今年入K1~

so far, 我又唔覺得細B唔著數喎, 一路我都無比大囡返playgroup, 只係去過協康會, 玩過10堂潛能小組, 近開學時, 比佢返過1星期2日的暑期班, 依家開學, 返學無喊, 無扭計, 返到學校可以自己換鞋, 放返鞋入櫃, 又唔會太細粒, 仲高大過D大仔, 呃晒人, 哈哈~

大家要比D信心自己的小朋友呀, 其實佢地可以好叻架, 放膽比佢地做多D野啦, 我大囡15個月, 我就比佢自己食飯架啦~ 細妹出世後, 有請姐姐, 但我都唔比姐姐餵佢, 要佢自己食, 出街著鞋都要一早train佢地, 雖然好慢, 但至少肯做呀~ 可惜.... 最近... 囡囡開始食飯坐唔定, 佢見妹妹有人餵, 就要人餵佢食飯, 唉!!!! 真係攪到我呀~~~

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

回覆 JWCBB 的帖子

Hello JWCBB,

記唔記得我呀?我個囝同好個囡同日出世架。佢剛返咗幾日K1都冇喊,可能係之前有返過N班的關係,我個囝真係全班最細嗰個,但好多大過佢的都喊到拆天。

原來妳已經生多咗個妹妹,26週早產真係好驚喎,好在都平平安安。我依家都陀緊第二個就快28,希望一切順利。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我仔返果班大部分都係11/12月大仔大女,同佢返學果3日佢表現好好,老師問邊個想唱歌舉手,我仔肯舉手,老師第2次選在佢,我以為佢出到去一定唔唱,點不知唱哂成首,我見到佢沾沾自喜果份自信,我明白到比佢做大仔係對我仔黎講係岩的.學習就係要建立果份自信,另佢愛上學習往後做任何事都用易得多. 我相信如果比我仔做細仔肯定佢冇呢個機會出去唱歌,因為都唔使講啦,係屋企playground有2個小朋友係5月同6月08,我見都佢地分別,我仔明顯口齒不清,玩都冇其他小朋友咁好(再好難相想像大仔果d 1-4月)
當然都係果句有好多細仔細女好叻但唔係好我小朋友,只有媽媽最了解自己小朋友,自己再選擇做大or細仔女囉

男爵府

我見到係大仔多過大女好多,冇可否定女仔學野係快過男仔好多,多年前聽過一個小學校長講,佢地係男女校如果以收學生叻唔叻以收生,可能佢地會變在女校

Gloriasogashiwa  Agree!  發表於 11-9-8 15:44

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

有心做大B的媽媽, 而家又要開始四出報出年嘅K1, 因此少咗時間上黎傾. 不如正在揾學校嘅媽媽上黎交流下吖.

我打算報KV, LH, PC. 除咗LH, 其餘兩間都未開始報名. 好心急呢, 想快快趣趣搞掂.

男爵府

我會報3間KV,PC & SKH

洋房

hihi
我都報到下先,我都係0812仔。K1

禁止訪問

別墅

好媽媽勳章

似乎PC好多人報wor!我都只報PC.我係校友雖然有分加,但都試過有校友子女入唔倒!太多人報,競爭好大!大家加油!

別墅

我女都系12月,讀K1,一切都好適應,返學未哭過!好中意返學

禁止訪問

禁止訪問

2018復活節勳章 環保接龍勳章

大宅

我大女係12月30日超細女. 之前有返下Playgroup同預備班,返咗一個月K1都OK,好鍾意返學. 不過仲未戒到片. 佢間學校係國際學校,好free,佢學識好多生字同歌,會講流利英文,暫時屋企所有flash card同書都識,不過有時唔係好肯答我地.有其他小朋友一齊會好D,佢要認叻反應會快D. 見佢讀得好開心, 心大心細唔知好唔好同佢再考傳統一條龍學校幼稚園轉做大女. 一條龍就唔洗煩,如果學校可以用學券咁學費就可以平D. 如果唔係一條龍,轉咗又未必有著數...如果唔轉就要出去補中文...定係一心讀IB讀上去呢?好煩.

細果個剛出世無耐所以好忙,都無咩時間上BK...

子爵府

我細仔都末返過N or playgroup, 佢有兩個哥哥一起玩, 但見到外人唔講嘢, 起初都擔心會勁喊, 意外地冇喊過, 仲好喜歡返學.

複式洋房

My boy born in the new year eve. 今年九月做咗4曰大仔 we change to an international kindergarten as the headmaster said he is much suitable to study K1 after the interview and therefore turn to be small B. . Puzzle.......

首頁
45678...14

尾頁

跳至