跳至

首頁

尾頁

大宅

UP

Thank you for advice!

男爵府

畀面勳章

唔好,band 3

大宅

咁元朗區邊d先係Band 2頭?

謝謝!

水晶宮

畀面勳章

基朗、鄧佩琼~~band 2
西門英才、金巴侖耀道band 3頭!

水晶宮

畀面勳章

Band 2元朗市好少
天水圍最多band 1尾、band 2頭中學!
羅桂祥、伊中中、循道、翁祐、十八鄉、鄧兆棠、天官中、張煊昌、伊中湯國華~~~~~

大宅

西門英才..........幾好ga~~

701003  band 3來說算band 3頭....  發表於 11-7-5 17:07

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

鄧兆棠好嗎?

701003  band 2中至尾, OK啦....  發表於 11-7-5 17:06

男爵府

環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

西門英才依間一向都吾好,無見佢好過

milk2008hk    發表於 12-5-13 10:14

水晶宮

畀面勳章

西英雖然band 3,但係已經係元朗天水圍band 3學生首志願la
band 3學生都要升中gar

男爵府

好媽媽勳章

西英雖然係 band 3, 但入到佢地精英班, 即英文班都唔會算太差, 我親戚都係果度讀, 我又唔覺得佢有幾差幾壞喎, 當然, 叩門有得轉o既咪轉囉, 轉唔到o既咪比心機 d 讀, 睇下下一年有無得插班囉, 都唔係真係太灰o既

子爵府

好媽媽勳章

吾好~ 吾好~ 吾好~

學生差, 程度差.

如果你話精英班我就吾知.

已經brand 3. 仲有更差咩...

milk2008hk    發表於 12-5-13 10:14

男爵府

好媽媽勳章

回覆 pipip929 的帖子

比佢更差o既緊係有啦, 陳震霞呢? 仲有凹頭果邊果間呢? 天主教中學呢?講全港排位, 西英一定高過呢幾間, 同埋金巴長老同佢都係咁上下遮, band 3中, 西英算叫好 d 架啦, 好難以 band 3 來同 band 1,2 來比o既, 同返咁上下級數來比, 係咁上下啦

pipip929  如果咁用brand 3計, 又真係既.  but 如果樓主可以既.. 最好吾好brand 3 啦.  發表於 11-7-6 11:19

男爵府

好媽媽勳章

回覆 bobo 的帖子

所以我之前個 post 都講啦, 轉到咪轉囉, 但今年叩門真係好難, 邊個 banding 都係難叩, 所以如果真係咁唔好彩叩唔到, 唯有讀住先, 比心機考好 d, 下年插班囉, 再唔係讀直資, 無辦法啦, 我地 d 小朋友做左孫公政策下的犧牲品

男爵府

我以前都係讀西英,不過都畢左業成6年....
其實以band3中學黎比,佢算不錯了~
如果你同band1,band 2比,梗係無得比啦~
其實如果係西英讀到精英班,真係不錯的~
我以前都係讀比較好果1,2斑,會考都有12分,算係咁啦~

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 爸B勳章

引用:回覆+pipip929+的帖子 比佢更差o既緊係有

原帖由 bobo 於 11-07-06 發表
回覆 pipip929 的帖子

比佢更差o既緊係有啦, 陳震霞呢? 仲有凹頭果邊果間呢? 天主教中學呢?講全港排位, 西 ...
我想問下金巴長老係咪吳係幾好?因為我個仔下年升六年級,而佢又係讀金巴長老的小學,現在我都未決定是否跟一條龍?

tww1229  唔接好過接la  發表於 11-7-6 15:22

大宅

家中 2 小姐老師告知她乃元朗區band 2 中,而她亦派往 1st 志願……普遍人認為係 band 3 的金巴崙耀道。我們瞭解過若非一條龍的耀小,其他成績不理想的都唔會收,所以學生質素唔會差得去邊,為免縮班效應而東奔西跑叩門,所以就選了她為 1st 志願。
(八通社消息耀道單是5/7:1天已收佰多份申請表,今年可比去年高出很多,縮班效應何其恐怖)

西門英才雖則不屬 band 2 頭,應該未至於太差,若是有實力咪摶下,免得自己懊悔。不過,現在不少家長正努力叩門,記緊要註冊留位先。

又一則八通社消息,直資李兆基,收生要求 4 主科起點係 B,而2010/2011學年的學費為HK$19,800.00,聽聞將會稍作調整。

大宅

之前係果度讀過中六七, 老師冇教學熱城等退休咁,仲衰過果陣天水圍d band 3中學,原校生直升上去既唔多小貓三四個,多數都係收外來生 (鄉中/趙中中五repeat 升上去,可能夠近!)因為在天水圍band 3 中學 repeat,d老師副校真係可以為學生盡心盡力瘦幾個碼,不過已經好多年前既事, 聽樓上講,果間band 3已經變左band 2.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 爸B勳章

回覆 Doudoudou 的帖子

請問你係咪講緊金巴崙耀道中學??呢間到底好or唔好??

701003  佢講好多年前ge西英...  發表於 11-7-10 00:34

大宅

yan801022 發表於 11-7-9 22:07
回覆 Doudoudou 的帖子

請問你係咪講緊金巴崙耀道中學??呢間到底好or唔好??

Doudoudou 講緊o既一定唔係金巴崙耀道,因她剛完成1st F.6,而 F.7這新學年才開辦。

就我瞭解耀道唔錯,校長好有心辦好學校,並且老師們亦認同的校長的理念,上下一心向同一目標走,會差到那裡呢。

水晶宮

畀面勳章

耀道係band 2尾!西英band 3頭!兩間都係基督教中學,老師比較有耐性,耀道有一條龍小學,收生較穩定(band 2-Band 3)!西英派位主要收band 2尾至band 3,自行/叩門位主力爭取band 2生!上年HKCEE放榜,耀道全收自已友升F.6,西英一半半,理科only 1X個本校生升中六,但當中有2X分ge西英自家出品!校舍耀道大好多,西英細d

首頁

尾頁

跳至