母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我阿媽話行房之後唔可以餵人奶,因為對bb 個肺唔好,你哋有冇聽過?

?-( ?-(
DanDan豬︰ 17/01/04 出世=3.185kg; 17/01/05 1 歲啦!= 9kg 17/05/05 16 個月!= 10.2 kg

複式洋房

Re: 我阿媽話行房之後唔可以餵人奶,因為對bb 個肺唔好,你哋有冇聽過?

我諗都係d老人家危言聳聽!
我唔覺得喎,我個仔都唔知哭得幾大聲

男爵府

Re: 我阿媽話行房之後唔可以餵人奶,因為對bb 個肺唔好,你哋有冇聽過?

大宅

我有睇過書話最好隔番半個鐘, 話關hormone事
但有咩影響就無提到??

男爵府

Wa!
I have never heard it. I don't believe.
My baby Hayes has no problem at all.

Baby Hayes's ma(breastfeeding for 11 months) ?-(
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

DanDan,

習慣了移民的生活嗎? 我有pm給你, 請收看.

我有聽過老人家說對bb不好, 但沒有說原因.
真不明白何解, 不過如果後果是影響肺部, 醫生一定會告知每位母乳媽媽的.
而上次我聽個博士中醫在QE講座, 她有提及BB吸吮母乳是要用好大的氣力, 而且是在吸吮過程中, 肺部是擴張得大於吸吮奶瓶, 她說對BB肺部功能有幫助, 所以BB直接吸吮母乳是較用奶瓶為健康, 是有一個道理的.

【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

子爵府

下..從未聽聞??? ?-(

伯爵府

Re: 我阿媽話行房之後唔可以餵人奶,因為對bb 個肺唔好,你

行房後唔可以餵bb我無聽過呀,不過話大肚個時唔好行房就聽過,佢地話如果d精射到bb,小側bb面仔只會有白點,大側可能會有紅斑或爛肉,我阿b個頭仔後面就有紅斑囉,d老人家話好彩唔係係面仔道喎=.="
大b駿逸細b駿晞

大宅

Re: 我阿媽話行房之後唔可以餵人奶,因為對bb 個肺唔好,你

藍藍
每個胎係有胎膜包住架,所以你講嘅精射到bb係唔會發生架,老一輩無科學常識,好多野只是人云亦云,知其然不知其所以然?-( 大肚行房有可能因子宮收縮影響bb, 所以可能係o甘先有如此說法走出來
我有兩個小寶貝!

大宅

我唔覺得喎,我個仔都唔知哭得幾大聲

大宅

聞所未聞
Prudence is my Treasure. She was born on 04 Nov 2004~ p:-Dq

伯爵府

好媽媽勳章

Quite non-sense. Never heard of it. ?-( ?-( ?-(

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊