少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

Re: 分享跟BB有趣的對話

De'vilbbb,
我都有個"咬"o既話題....

以前...話咬佢patpat, 佢會話坐住o左唔咬得, 依家佢又有新答案.........
媽媽:"我想咬你個patpat呀, 得唔得?"
靖嵐:"唔得, 我個patpat唔係餅黎o架"
媽媽:"o下?! 但係我真係好肚餓喎"
靖嵐:"好啦, 咁我"meet"個鼻鼻餅比你食啦"
........但佢係"meet"緊我個鼻
靖嵐:"快d襯熱食, 凍o左唔好食...唔駛心急, 食完一啖再一啖...小心d唔好"近"親"

有時玩完"meet"我個鼻出黎, 佢仲會幫我貼返上去先收工
我想要9999呀...

大宅

有一日, 我o地成家同個朋友去飲茶:

朋友: 亞妹, 你食"mud"呀?
女:食春卷啦
老公:細路仔, 大人食"mud"佢食"mud"
朋友:"mud"你咁唔民主o架?
女:我o地係"民", 佢(指我老公)"係"主"呀嘛

激到我老公無聲出, 我o地就笑到碌地

上主是我的牧者, 我實在一無所缺
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁
還使我的心靈得到舒暢
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰和舒暢........
在我一生歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日

水晶宮

2024年龍年勳章

黃 "gum gum" 三部曲之一

昨晚同仔仔在toilet 刷牙, 仔仔突然話 :
仔仔 : 媽媽要刷牙呀..
我 : 點解呀 ?
仔仔 : 媽媽D牙好黃呀...
我 : 係呀, 因為媽媽飲得奶茶多丫0嘛 (- -")
晞晞D牙係咩色呀 ?
仔仔 : 白雪雪色
我 : 係呀, 因為你飲好多奶奶囉

黃 "gum gum" 三部曲之二

第二朝同仔仔去餐廳食早餐, 我例牌叫了杯奶茶, 食到中段時, 我比一茶匙奶茶仔仔飲,
我 : 我請晞晞飲奶茶
仔仔 : 小朋友唔得奶茶 0架
我 : 一茶匙 0者 (其實已經知道自己衰左, 唔貫徹始終)
仔仔一飲完,即刻話 :
仔仔 : 0拿 ! D牙開始黃 0勒 !
我幾乎濁親....

黃 "gum gum" 三部曲之三

晚上刷牙時, 仔仔又話 :
仔仔 : 飲小D奶茶, D 牙就小D黃
我 : 噢...媽媽知道喋, 媽媽聽晞晞話以後飲多D奶,好唔好 ?
仔仔 : 好 !

我有D感動.....

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

男爵府

仔:机多岁读大学?
妈:二十岁。
仔:机多岁读细学?
马:六岁罗

子爵府

好媽媽勳章

我同靖嵐一齊去買 食送.....
靖嵐:"快d返屋企啦, d o野溶喇"
媽媽:"o下? 都冇買凍o野"
靖嵐:"唔係呀, d雪耳要放入雪櫃o架, 唔係溶哂"
:-P :-P

以下唔係笑話, 不過原來細路仔好好記性.....
搭火車時......
靖嵐:"媽媽, 點解o個個叔叔要帶口罩o既?"
媽媽:"你話呢? 你睇電視....."
靖嵐:"如果唔舒服, 就要睇醫生, 仲要帶埋口罩, 依d係禮貌黎o架嘛...."
嘩~ 估唔到我個女原來咁好記性, 仲一字不留背哂出黎
其實靖嵐好鍾意睇政府宣傳片, 次次都坐好眼定定睇, 有時我見佢會跟劉德華同鄭秀文講"衛生男女"o既對白.
我想要9999呀...

子爵府

育兒性格勳章

Shirleen 見到媽咪玩電腦, 佢又想玩. ...
Shirleen: 媽咪, 我想玩得得b呀.
媽咪: 唔得呀. 媽咪唔係講左你每日只可以玩十五分鐘咩.你今日咪玩左lor.
Shirleen: 我頭先只係玩左十分鐘, 仲有五分鐘未玩....
媽咪:

洋房

我O地教亞囝係屋企見到紙巾或垃圾要執起, 但係亞囝唔會自己做, 見到只會扮惊訝(做晒表情攤大隻手係咁向後退), 跟住指住O的垃圾叫我O地執(原來O的BB一O的都唔笨, 叫佢做野佢會諗過先, 有選擇O地做), 我O地都會照做, 諗住以身作則嘛, 點知依家係街, 佢都會指住O的垃圾叫我執, 我都唔知點答佢好, 唯有拖走佢 :-P

囝囝依家18個月, 未有完整一句野講, 所以都暫時未有O的開心O既對白, 不過見到你們O的小朋友講野咁得意, 我都好期待.
楊楊媽咪 :-) -----------------------
該用戶已被刪除

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我個女(4歲)有日望住我同老公幅結婚相,跟住就問話
囡囡 : 媽咪個陣你結婚呀?
我 : 係呀!
囡囡:爸爸成日溝女...... 唔知係溝我定係溝其他人

有一次我老公無端端話我蠢,跟住囡囡好大聲咁同爸爸講"唔好鬧佢啦!佢係我媽咪嚟架"。
好感動,仲識幫我出頭。

水晶宮

2024年龍年勳章

[size=small]天上

我 : 晞晞長大一日, 媽媽就老一日 0架喇。
我 : 晞晞長大成年青人時候, 媽媽已經係老婆婆喇。
仔仔: (咭咭笑)唔係老婆婆, 係老人家至 0岩。
我 : 好...好, 係老人家。
仔仔: 咁晞晞係咪老人家呀 ?
我 : 未係。如果你係老人家, 媽媽已經骨頭打鼓囉 !
仔仔: 晞晞又骨頭打鼓。
我 : 唔係唔係..
我 : 晞晞係媽媽 0既好寶寶, 係媽媽的乖仔, 有你做我個乖仔,媽媽覺得好驕傲。就算晞晞將來變成老人家,媽媽 0係 天上面依然會好愛你。
仔仔: 天上面好好玩 0架, 有天父同我地一齊玩。

Oh ! My dear baby

水晶宮

2024年龍年勳章

[size=small]關心

同老公,奶奶,叔仔一干人去tea, 叔仔唔舒服, 叫 0左碗粥。

我 : 晞晞, 細叔叔唔舒服, 喉嚨痛呀
仔仔:細叔叔, 細叔叔, 食多D粥呀, 對身體有益 0架 !細叔叔, 快D食葯啦。

同日下午在奶奶家, 我叫仔仔分享一條 kit kat 比叔仔,仔仔行去叔仔面前,

仔仔 : 細叔叔, 你病呀, 唔食得 kit kat 呀, 好番至食啦。

子爵府

育兒性格勳章

有一日............
shirleen 同媽咪坐係車到. 媽咪發現..........
媽咪: 以......( 媽咪見到車入面有shirleen 食完包包留下來的袋) shirleen 呀. 你下次放學係車到食完包包. 記得將d 垃圾係落車的時候順手掉到垃圾桶到啦. 唔係呀架車就會有(甲由)(sorry唔識打)架啦.
shirleen: 唔係呀. 甲由佢冇屋企, 我畀個屋企佢咋......
媽咪心想: 唔係卦.......
真係啼笑皆非

子爵府

好媽媽勳章

我個女成日都扮有錢o係褲袋....
婆婆:"靖嵐, 你今日有冇帶錢?"
靖嵐:"有呀"(其實冇)
婆婆:"咁袋o係邊呀? 有幾多錢呀?"
靖嵐:"有3千蚊袋o係褲袋囉"
婆婆:"咁比d錢我得唔得?"
靖嵐:"好呀~~"(扮"暗"錢)
靖嵐:"哎呀~ cake住o左添, 冇辦法啦, 比唔到lu"

今日去超級市場, 佢o地熄咁一半燈催人走...
靖嵐:"爸爸, 唔好周圍走喇, 快d啦"
爸爸:"得喇"
靖嵐:"唉~ 我唔係鬧爸爸呀, 不過我唔會再理佢, 激死人喇"
我想要9999呀...

水晶宮

2024年龍年勳章

[size=small] Gas ? 急屎?

我去街市買食物打邊爐, 仔仔同老公在家, 醒起屋企好似冇哂支裝gas, 於是phone home :

嘟...嘟....

仔仔 "喂..."
我 "晞晞,我係媽媽呀"
仔仔 "媽媽......"
我 "問下爸爸有冇Ga...屎?"

我聽到仔仔講 " 爸爸, 有冇急屎呀 ?"

珍珠宮

1. 請食晚飯

公公: 昨晚你請0左我食晚飯, 今晚我請返你食, 食完飯先返屋企啦.

仔仔 : 唔好意思0既. (我仔仔得三歲)

2. 搭車

公公 : 我同你去搭巴士啦.
仔仔 : 要搭白色個0架, 唔好搭黃色喎 (白色係冷氣巴).
公公 : 去我屋企0架巴士無白色喎.
仔仔:咁好啦!你小心d, 唔好搭錯車呀.

民房

唔刷牙的借口 (3歲7個月)

媽媽 : 快d刷牙瞓覺喇!
仔仔 : 媽媽我d排骨話好眼瞓,唔得閒刷牙!

水晶宮

2024年龍年勳章

6168 寫道:
唔刷牙的借口 (3歲7個月)

媽媽 : 快d刷牙瞓覺喇!
仔仔 : 媽媽我d排骨話好眼瞓,唔得閒刷牙!

哈哈..........

排骨....哈哈..... 小朋友真係....我流眼水喇..... :lol: :lol: :lol:

男爵府

at night walking along a street.

Mama: BB, can you get the moon for me?
BB: (without hesitation, jump up, raise his hand and fetch the moon inside his palm). This is for you, mama!

BB is my most romantic boyfriend!! You can try the reaction of yours!

2.
after a wedding buffet
mama: bb, when you would get married.
BB: i would not get married.
mama: but if you get married, you have cake to eat.
BB: OK, then I would marry with you.

子爵府

好媽媽勳章

我個女好鍾意食咖哩飯, 今日我翻熱o左但唔小心倒瀉哂仲打爛埋佢心愛o既碗.....靖嵐見到....

靖嵐:"哎呀~ 點解倒瀉哂o架? 唔好呀唔好呀, 唔好倒哂我d咖哩呀, 點解要回收呀, 唔好回收落d樽樽度呀, 做埋打爛我隻碗呀, 點解呀, 我好傷心呀, 冇咖哩飯食喇, d咖哩做乜要回收呀, 唔好倒哂佢呀, 嗚...."

我真未見過我個女一口氣可以講咁多說話, 雖然有d亂講, 但係好流利....我諗佢真係好傷心, 之後我整返蕃茄會牛肉比佢食, 佢都食得好唔開心.
我想要9999呀...

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

首頁

尾頁

跳至