興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Gmail 通訊錄滙出咗做一個cvs file,但係滙入去Outlook2003時,冇cvs嘅選擇,另存cvs做xls後,再滙,都係唔得。

冇有人可以教我應該點做呀~ tks!
My little Son

禁止訪問

男爵府

咁應該點滙入Outlook2003呢?

禁止訪問

男爵府

回覆 pinkpinkxo 的帖子

唔得

禁止訪問

男爵府

喺GMAIL到做匯出,可以揀...
Google CSV 格式 (供匯入 Google 帳戶)
Outlook CSV 格式·(供匯入至 Outlook 或其他應用程式)
vCard 格式 (供匯入至 Apple Address Book 或其他應用程式)

我係揀中間嗰個,滙出咗個Contact list 嘅 csv file,save好咗喺 Harddisk,開嚟睇,完全冇問題嘅。

咁我開outlook,做滙入時,佢只有呢啲揀...
從其他程式或檔案滙入
匯入VCARD檔(.vcf)
匯入一個iCalender 或vCalendar (.vcs)
匯入網際網路郵件及地址
匯入網際網路郵件帳戶設定
匯出至檔案

冇一個係俾我匯入CSV FILE,咁我就將個CSV 轉做EXCEL,揀第一個"從其他程式或檔案滙入",佢只同我匯入第一個EMAIL ADDRESS

咁我見OUTLOOK可以匯入VCARD,我又即本喺gmail試埋第三個"vCard 格式 (供匯入至 Apple Address Book 或其他應用程式)",但唔知點解,只得一張VCARD可以匯出,不過咁就可以放入去OUTLOOK,但都係一個,唔可以一次過做哂成個contact list,唔通要逐個逐個做???

點先可以一舖過做哂呢?

禁止訪問

男爵府

唔得,佢入面有以下可以揀,偏偏冇CSV FILE 可選:

Comma Separated Values (DOS)
Comma Separated Values (Windows)
Lotus Organizer 5.x
Microsoft Access
Microsoft Excel
Outlook Express 4.x, 5.x, 6.x
Schedule+ 7.0
Tab Separated Values (DOS)
Tab Separated Values (Windows)
個人通訊錄
個人資料夾檔案(.pst)

冇一個係用CSV

咁我應該點先可以匯入個CSV FILE 呢???

pineapple0983  可唔可以夾硬選個 csv?你選 excel,然後打 *.*,見到個 csv 之後 open佢.....  發表於 11-7-18 15:53

男爵府

噢~做到喇。。。 
多謝你嘅提點,我揀咗"Comma separated Values (DOS)", 佢終於俾我入CSV FILE,唔該哂

男爵府

pineapple0983 可唔可以夾硬選個 csv?你選 excel,然後打 *.*,見到個 csv 之後 open佢..... 發表於 9 分鐘前

攪掂咗喇~ 唔洗夾硬,Thank you

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至