自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

對上一次買機票係CHRISTMAS,我同囡囡差唔多5千到(短途,到TW)
但今次跟同一間旅行社買同樣航程的機票,居然加了成1千有多!!
唔甘心,上航空公司網站一睇,先知道間旅行社居然連(稅+兵險+燃油附加費)都多收!

因為問了兩家旅行社,跟航空公司比、都貴了5、6百蚊,依家考慮緊直接同航空公司買機票,但又有點擔心,想請教有經驗的人士指點下:
1. 佢用信用卡付款,會唔會中間有咩問題(例如臨上機先知道張票有問題、上不到機)、發生呢D事的機會應該不大吧?
2. 係唔係當天到機場櫃檯搞定埋其他手續就得?張票都可以事先係網上訂位訂餐買免稅品?

請大家指教,多謝

大宅

係 冇問題 你訂既時候講晒要咩要求,同埋mark 埋位都得,之後佢會send返個e_mail,俾你 都時去櫃檯check-in 就搞掂 我試過平過旅行社2-300到 不過我係買bb 票

珍珠宮

環保接龍勳章

琥珀宮

親子達人勳章 畀面勳章

上返航空公司個網買係無問題架, 買完後你會收到e-mail (入面有e-ticket), 再唔係就打去hotline訂, 有咩唔明即刻問!

大宅

同航空公司買, 即時confirm機位.. 同旅行社買, 才容易出問題!!!

男爵府

畀面勳章

明白哂
多謝解說
今日立刻訂!!

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

直接同航空公司買會貴D喎

littlefatc9bk  依家未必啦,不過要係格咗價先,有時有意外驚喜  發表於 11-7-8 10:39

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

我多數自己同airline買

侯爵府

貴唔貴過出面旅行社要格價
其實我幾鐘意自己在airline網買,d航班/機位有晒資料
可fit晒自己計劃,買過幾間airline都無問題
不過記得帶過數嗰張credit card去機場
玩得開心d

大宅

直接向airline買, 穩陣D, 起碼唔驚旅行社執笠.

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

我有一次同pricexxxx買機票, 後來check返直接同airline買既話, 竟然airline平一千蚊(兩個人)

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

I bought 8 tickets from dragonair directly and I had checked for the ticket price from the market and I am sure the tickets I bought are the cheapest

No worries, it's always safe to trade online as long as you go to those famous and reliable companies --- dragonair is under Cathay Pacific, probably safe!
There is a light at the end of the tunnel!

男爵府

畀面勳章

多謝各位的回應
已經訂好機票了,真係唔該哂...

今次會咁,完全係因為機票價錢貴得太離譜,沒攬到原來直接同航空公司買仲平呢!總算冇超出預算太多

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

NatalieKT 發表於 11-7-8 15:21
我有一次同pricexxxx買機票, 後來check返直接同airline買既話, 竟然airline平一千蚊(兩個人) ...

我想問..係PRICEXXXX買機票..去程同回程前駛唔駛自己再打去CONFIRM機位?

我今年都係PRICEXXX買左機票...我CHECK過AIRLINE同佢..重有旅行社...PRICEXXXX最平喎...TOTAL平成2,3千...夠我買埋保險都重有找...

首頁

尾頁

跳至