跳至
[2004年或之前] 06年返學11月出世的BB

首頁

尾頁

大宅

Re: 06年返學11月出世的BB

PhoebeNgo 寫道:
我個囡囡仲慘呀
佢淨係識得講爸爸,媽媽,婆婆,姨姨,叔叔,水水,包包.....呢d咋
同埋唔知講乜既bb話
都唔知點算

我傑仔都經常講BB話, 起初都唔知佢講乜,但後來開始捉到路, 原來他經常重覆一些他學識了的生字/詞語及句子,但係, 經常刪去最頭, 或中間的一些字, 加上發音不準, 及音調較高, 所以往往令人費解, 例如: Happy Birthday to you, 他會讀成"Happy to you"...

所以, 我們要同小朋友溝通, 要留意他身邊所發生的事物, 及聯想他日常學過的句子, 及嘗試柝散句子, ...日子久了, 你就可以估到小朋友大部份的說話, 當然, 如果可以好似希希豬講得的句子咁完整, 及發音咁清楚, 就不用估啦

民房

VVBABY,

HE IS A BOY, 都機硬NECK, 唔戈戈時, 都 TING話,
HOW ABOUT YOUR DAUGHTER?

VVBABY
VVbaby 寫道:
[size=medium]FANLES
真係, 唔知佢地d性格似唔似呢?
有冇相睇呀?

[size=medium]ivybibi
其實我都係打定輸數, 預左佢唔得, 希望到時會有驚喜啦!

民房

POLLYPANG
我個女Nadia都在東區醫院,是11月11日.
可能大家見過面嫁!
你住那一區呀?

ALL,
至於說話方面就冇Nataile咁叻可說句子.在F, S, H的音未發正,但大至上都明白.於改正
2003年11月11日,彥廷囡囡出世了!重3.135kg. 祝願所有小朋友活潑可愛!

男爵府

[size=medium]FANLES
我個女"希希豬"有時都好硬頸,特別係做錯事之後,問佢知唔知錯,叫佢講對唔住,佢一定堅持好耐都唔講,有時攪到我都唔知好唔好咁堅持一定要佢講添! :-|

不過,基本上我都覺得佢聽話架,同佢講道理佢會聽,好似最近咁,佢病左同佢行商場,離遠見到冒險樂園,佢好開心,好想入去,但我老公同佢講,病左唔去得住架,要好番先得,咁佢又真係冇行過去,入左之前間書局睇書,後尾出黎佢都忍唔住行左過去,但只係係門口望下睇下,真係冇行入去玩呀! 其實當時見佢好慘咁,如果佢真係行左入去,都尤佢行個圈,最衰係老公已同佢講左唔入得,費事帶左佢入去,咁以後就唔聽老公話啦! :-|

[size=medium]BB媽咪
原來我地呢到有咁多bb 11號出世,諗諗下,你個名原來已經加左係1103媽咪會個list到啦!
你講得好岩,"從失敗中學習",試問又點會有人一做就做岩呢!
希希豬初初講野都唔正,但慢慢講講下,依家都好清楚啦!

別墅

POLLYPANG
我個女Nadia都在東區醫院,是11月11日.
可能大家見過面嫁!
你住那一區呀?

i living in 小西灣

別墅

我幾個都是11月11日出世架.

複式洋房

哈佬,各位好。
見到我個login便知我個小朋友係11月18日出世,有無都係同一日生日架? :-P

別墅

我個小朋友係11月18日出世

大宅

181103baby,
仲有我翹翹都係1118出世呀! 你小朋友係邊度出世? 我同CHITMIMI都係法國醫院生架, 我地都係係呢度先相認番GA.

複式洋房

咁橋! 我個女都係九龍法國醫院出世架,當時住324C tim
我係擇日開刀(聽講係好日播

大宅

181103baby,
嘩真係咁橋! 我住3176, 唔知CHITMIMI會唔會同你同房, 因我記得佢話佢住3人房. 不過我係候產相認CHITMIMI (當然係後來先知原來大家係隔離等緊). 你係唔係18號早上生? 係的話就真係可能係候產室見過我地. 不過大家一定係餵奶室見過, 可惜大家都帶住個口罩!
我唔係擇日, 不過都係開刀, 仲有果日係我媽咪舊曆生日, 所姒我媽真係錫到我囝"LONE"咁滯

複式洋房

vvbaby

does your"希希豬" join MIT (playgroup) in T.S.T?
She looks like one of the kid there.

男爵府

我住3171呀, 一樣法國醫院 :lol:

複式洋房

重有樣橋,就係大家都叫'kiu" 我個囡個名係用個"喬"

大宅

hidingdong
3171? 同你同房喎, 你囡囡幾多號出世 唔知我有無見過你

男爵府

我十三日生, 十五日出院 :lol: 你呢

大宅

o, 緣慳一面, 我18號. 係呀, 印象中你張床之後果位係16號生, 所以我以為佢係你!

子爵府

hello

你地好!

唔覺唔覺我地d BB 又去完 in., 出年又話返 n1, (我個b下學期先至準入學呀!)

男爵府

fannyfym 寫道:
vvbaby

does your"希希豬" join MIT (playgroup) in T.S.T?
She looks like one of the kid there.

fannyfym,

唔好意思, 依家先睇到你既留言添, 希希豬冇係tst返緊pg架, 你應該認錯人啦, 係呢, 咁你係咪返緊果到既pg? 好嗎?
開始返學未呢? 希希豬尋日開始返學啦!

複式洋房

VVbaby

阿b仲未有學返,因屋企附近的幼兒園好full.所以只好返PG。
不過,佢依家都幾好。

要收工喇返屋企再chat過!!

首頁

尾頁

跳至