自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

Re: 賢仔希望到迪士尼,大家有無覺得他「得一想二」呢?

我覺得個小朋友需要心理輔導, 至於去迪士尼都係其次. 怕就怕佢第日以為要什麼有什麼, 做錯嘢都以為理所當然時就慘啦.

男爵府

牛年勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

yvonneyu 寫道:
童言無忌 ma, 想下啫.

& 我都未聽過有小朋友話唔想去 !

同意, 呢個都係一般小朋友既願望~

子爵府

你講出我心聲

珍珠宮

好媽媽勳章

wouldbe 寫道:
[quote]

同意, 呢個都係一般小朋友既願望~[/quote]

個個細路都係得一想二架啦,雖然係要改,但佢都只不過係普通細路仔,我個女成日都係咁架啦................

不過要包容埋人地既細路,真係唔係咁多人做得到....所以有咁多人覺得賢仔唔啱

伯爵府

叫佢daddy出錢請佢去玩law, 天經地義ar!
沒有醜嘅女人, 只有懶嘅女人!

洋房

我 唔 覺 得 呀 ! 小 朋 友 想 去 迪 士 尼 好 正 常 , 如 果 去 話 現 在 最 想 見 他 繼 母 , 你 更 詫 意 啦 ! 你 問 我 想 去 邊 ? 我 可 能 會 答 想 去 香 港 迪 士 尼 , 日 本 迪 士 尼 , 美 國 迪 士 尼 , 你 又 話 我 得 一 想 二 ? 而 且 好 多 有 病 的 小 朋 也 有 要 求 見 偶 像 啦 ! 都 不 是 好 過 份 。 而 且 賢 仔 生 於 這 個 家 庭 已經 好 不 幸 了 , 不 要 再 為 一 句 稚 子 的 說 話 而 再 批 評 了 。
:-o

大宅

My 7-year old daughter is always "得一想三".

複式洋房

我覺得係時候淡化關於賢仔既報道啦。賢仔有願望係正常,但問題係當佢一講出來,就幾乎乜野都願望成真。佢受傷係慘,但香港有好多長期受虐的兒童咪重慘,點解無人理?賢仔既同父異母細佬又如何呢?而家勞師動眾咁照顧佢全家,係咪誇左D呢?香港人既善心有時真係用錯地方。我同意雷張慎佳所講,唔該佢父母反省下自己付出左D咩野先啦,成日要人幫。 :tongue:

複式洋房

wouldbe 寫道:
[quote]

同意, 呢個都係一般小朋友既願望~[/quote]

Agree with yvonneyu

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

Agree. 想講左好耐. 其實香港再慘gei小朋友大把, 但係都係冇人理.

想去迪士尼係冇錯, 但應該留番俾佢爸爸請佢去, 香港人唔好再趕住去請喇, 唔好話去香港迪士尼, 日本果個我相信佢爸爸能力都做得到呀.

heiheimum 寫道:
我覺得係時候淡化關於賢仔既報道啦。賢仔有願望係正常,但問題係當佢一講出來,就幾乎乜野都願望成真。佢受傷係慘,但香港有好多長期受虐的兒童咪重慘,點解無人理?賢仔既同父異母細佬又如何呢?而家勞師動眾咁照顧佢全家,係咪誇左D呢?香港人既善心有時真係用錯地方。我同意雷張慎佳所講,唔該佢父母反省下自己付出左D咩野先啦,成日要人幫。 :tongue:

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

大宅

咁佢話想姐...
個個細路都想嫁啦~

大宅

賢仔又不是孤兒,有父有母,父親又有正職,收入有成萬餘元一個月,經濟情況比很多人還要好,養兒的責任應該由他的父母自己承擔。
何況現在的景況也是他們自己的家事造成,應該由他父親自己解決。比他(或他父親)更需要幫助的人多的是。

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

但我今朝睇報紙話賢仔只係同佢同學星仔講話好想快D好番,出左院可以去迪士尼公園玩!佢無話叫人捐獻,會唔會係誤會左佢意思呀?佢無叫大人帶佢去

大宅

[quote]
小路 寫道:
但我今朝睇報紙話賢仔只係同佢同學星仔講話好想快D好番,出左院可以去迪士尼公園玩!佢無話叫人捐獻,會唔會係誤會左佢意思呀?佢無叫大人帶佢去

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

佢只係個7歲既小朋友,你地唔好用大人既思想套入佢度喇!
我地個個知道佢個基金大把錢先會咁諗啫,
但我唔覺得佢講出來,係諗住一講就有囉。
電視日日不停播「廸士尼做足準備,玩得開心....」
我仔都係呢個年紀,佢見親個廣告都話想去喇!
小朋友講出希望啫,唔代表佢貪得無厭既!

小朋友一句稚語都咁多人容不下,
女人呀女人...唔怪得那個繼母.....

伯爵府

totally agree !

男爵府

Agree with Sindy , 要包容埋人地既細路, 真係好難做到.

Sindy 寫道:

個個細路都係得一想二架啦,雖然係要改,但佢都只不過係普通細路仔,我個女成日都係咁架啦................

不過要包容埋人地既細路,真係唔係咁多人做得到....所以有咁多人覺得賢仔唔啱[/quote]

水晶宮

可能因為發生事件前太少人關心佢及他可能無其他小朋友咁多豐富的物質,所以現在咁多人關心佢,佢就太開心,好想將以前想要的東西講矖出來, 他此終是小朋友是這樣的!!
自由太多會令世人失去平衡

侯爵府

醒目開學勳章

對於一個正常智商的小朋友說出自己想去迪士尼, 我覺得正常到不得了!

如有覺得他「得一想二」, 咁果d人可能是唔底得佢.

男爵府

agree. 我想沒有1個少朋友不喜歡到迪士尼,但應該他
爸爸付錢和他去.

首頁
12345...7

尾頁

跳至