自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

別墅

Re: 賢仔希望到迪士尼,大家有無覺得他「得一想二」呢?

?-( 我估都好正常姐...小朋友緊係咩都想架啦, ?-( 我個人認為賢仔的要求都唔算過份.

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Agreed, it is a bit over done for him. :-|

大宅

絕對同意 !
Media 最喜歡 post 一個樣辦出來, 當正主角, 跟住就話之佢, 留底個主角 由被大家 寵壞到被 大家遺棄.
我覺得應該有人要管理下佢d 捐款, 只可用做佢本人教育及醫療用途, 反而改善住屋等我覺得唔可以用哩d 錢, 佢地已經住公屋啦, 要改善都要自己想辦法.

heiheimum 寫道:
我覺得係時候淡化關於賢仔既報道啦。賢仔有願望係正常,但問題係當佢一講出來,就幾乎乜野都願望成真。佢受傷係慘,但香港有好多長期受虐的兒童咪重慘,點解無人理?賢仔既同父異母細佬又如何呢?而家勞師動眾咁照顧佢全家,係咪誇左D呢?香港人既善心有時真係用錯地方。我同意雷張慎佳所講,唔該佢父母反省下自己付出左D咩野先啦,成日要人幫。 :tongue:

別墅

星仔攜高達機械人探望
喜見老友賢仔紮紮跳
07/09/2005

【本報訊】被斬傷的七歲男童岑浩賢,原來最渴望得到「高達機械人」玩具,其死黨林海星前日知道賢仔的願望後,與母親兩人帶同「高達機械人」硬闖病房,打算給賢仔一個驚喜,可惜卻被醫護人員拒絕放行,幸得賢仔父親出面游說,醫院才網開一面,讓兩名「老友」重聚,賢仔見到手持「高達機械人」的星仔後,喜出望外,開心得在病床上跳個不停,度過受傷後最開心的一日。

留醫多日的賢仔前日打電話給好友星仔傾訴心事,透露傷勢好轉,相信很快可以出院,並透露希望星仔送他最喜歡的「高達機械人」玩具。星仔轉告其母親後,兩人昨午四時許到玩具店購買兩個「高達機械人」,一個給兒子,另一個給賢仔,母子兩人帶同玩具到仁濟醫院探望賢仔,惟一度不得其門而入。賢仔父親向醫護人員說明原委後,再陪伴星仔進入病房,兩人才可相聚,喜悅之情溢於言表。

約出院後去迪士尼
星仔形容,賢仔昨日很精神,一度興奮得在病床上跳來跳去,又約他出院後一起去迪士尼樂園。星仔逗留半小時後準備離開,賢仔流露出依依不捨之情,更將兩個由熱心市民送贈的「高達機械人」轉送星仔。星仔母親表示,賢仔性格堅強,但比較「硬頸」。她覺得賢仔很可憐,平時只與

男爵府

其實都唔算o既, 唔好講1個7歲o既小朋友, 其實大人都想去睇下o架, 又或者咁講其實好多小朋友都有希望o既, 只係依家報紙成日講佢, 而佢想點又報導出黎, 所以有d人先會覺得佢得一想二, 佢都只係一個7歲o既小朋友o者 ?-( ?-( ?-(

大宅

小朋友係甘 唔可以甘話佢

別墅

佢話要去迪士尼呢樣野, 有電台節目主持人一早"預知", 點知真係中.

佢都冇野啦, 有50萬睇醫生....乜都夠啦, 唔好再放咁多attention俾佢, it's too much!!

別墅

唔好咁啦, 佢都係小朋友嚟啫. :cry: :cry:

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

錢係不能代替關懷ga,被愛嘅小朋友唔會咁容易憤世疾俗,亦學懂關心他人,沒有被愛嘅小朋友,不但不懂關心他人,會変得暴淚,這樣的結果,難到都唔明.

子爵府

個人覺得, 甘佢始終都仲係小朋友嘛

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

同意, 咁有人問, 佢咪會咁答囉...... 你試下問下你 d 小朋友, 我唸佢地都會咁答你....

siulisa 寫道:
個人覺得, 甘佢始終都仲係小朋友嘛

大宅

If anybody ask me, I also say yes. Don't think too much, he just a 7 years old boy

大宅

錢係不能代替關懷ga,被愛嘅小朋友唔會咁容易憤世疾俗,亦學懂關心他人,沒有被愛嘅小朋友,不但不懂關心他人,會変得暴淚,這樣的結果,難到都唔明.

講得好

男爵府

嘩.....又話請私人補習比佢,又話改善居住環境.
其實有無呢個必要呢??
佢老豆真係無端端發達囉
咁仲有無錢比佢老豆玩女人呀

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

賢仔由出世到而家, 一直都係被父母忽略, 跟住女麻女麻生活. 突然無端端被人打, 被人斬, 都未知咩事, 又忽然有咁多人對佢好, 連明星都嚟探佢, 又有好多人送玩具俾佢, 成為咗社會o既焦點, 就好似萬千竉愛一夜之間降臨喺佢身上. 對於小朋友嚟講, 面對咁多突然o既嘢, 如果冇人喺旁邊誘導, 勸教(佢父母點識教呀 ) , 佢係唔識調節佢o既心態, 仲會覺得所有o既嘢係必然, 奉旨. 其實唔單只賢仔, 社會各界都要開始對哩件事冷卻, 等賢仔從投番佢自己o既生活, 過返正常小朋友o既日子. 希望佢o既手部功能回復, 過返小朋友無慮o既生活.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

DoReMi媽媽 寫道:
賢仔由出世到而家, 一直都係被父母忽略, 跟住女麻女麻生活. 突然無端端被人打, 被人斬, 都未知咩事, 又忽然有咁多人對佢好, 連明星都嚟探佢, 又有好多人送玩具俾佢, 成為咗社會o既焦點, 就好似萬千竉愛一夜之間降臨喺佢身上. 對於小朋友嚟講, 面對咁多突然o既嘢, 如果冇人喺旁邊誘導, 勸教(佢父母點識教呀 ) , 佢係唔識調節佢o既心態, 仲會覺得所有o既嘢係必然, 奉旨. 其實唔單只賢仔, 社會各界都要開始對哩件事冷卻, 等賢仔從投番佢自己o既生活, 過返正常小朋友o既日子. 希望佢o既手部功能回復, 過返小朋友無慮o既生活.

AGREE!!

伯爵府

yvonneyu 寫道:
童言無忌 ma, 想下啫.

& 我都未聽過有小朋友話唔想去 !

同意.
人地問佢重有什麼願望,咁答都幾正常,
佢都唔會細想入廸士尼要幾錢ka啦 !
只是單純講自己想去姐
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

伯爵府

DoReMi媽媽 寫道:

我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

男爵府

首頁
23456...7

尾頁

跳至