論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

29萬外傭隨時變港人 學者籲政府「兩手準備」

星島日報 – 34分前

(綜合報道)(星島日報報道)外傭司法覆核案若得直,估計全港超過二十九萬名外傭即時或不久將來,均有權成為永久居民,屆時他們不僅可以投票或參選,更可自由選擇職業。

香港大學社會工作及社會行政學系教授梁祖彬擔心,普遍年輕的外傭,勢必對基層勞動市場有很大打擊,更形容是繼最低工資後對勞動市場的再一次衝擊,屆時政府可以有何對策,梁教授也苦笑反問:「What Can We Do?(我們可以怎做)」

梁祖彬指,香港本身的勞工市場已問題多多,香港的勞工市場存有兩極化,高教育人士穩佔金融市場,低教育及年紀較大人士則被淘汰到基層勞動市場,若外傭獲法庭頒令可取得永久居留權,隨時會自由轉工,投入本地勞重巿場,可賺取高達最低工資酬勞。

梁續說,這批外傭普遍年輕,此優越條件肯定為市場帶來衝擊。

嚴重打擊勞動市場

他希望政府可以作出「兩手準備」應付危機,但被問及可以建議政府有何對策時,梁教授也苦笑指「What Can We Do(我們可以怎做)?」因現時仍未了解可以取得永久居留外傭的實際數目,屆時的情況,估計將是繼最低工資後對勞動市場的再一次衝擊。

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

如果班工人做咗永久居民,佢哋申請埋d家人來攞公緩仲得了,
香港司法制度已經非常有問題,浪費納稅既$(法緩)去幫這些非香港人搶香港人既福利,誣告香港人,簡直痴線

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果過到,真係好無奈

大宅

our government is so weak...
If they can become HK citizen...their whole family (your maid +husband+children+children+children+sister+brother) will move to HK. How can a small place like HK to absolve all those people, we already have a problem with medical, education, pregnant mom from mainland...
if they really can stay as HK citizen, HK government is hopelss, we are helpless.

大宅

回覆:2bbmom 的帖子

有冇攪X錯呀

侯爵府

好嚴峻嘅問題, 政府真係要醒醒定定, 否則後果嚴重~

伯爵府

如果過到,又要搵呀爺釋法?
如果真係過到,呢到政府真係執左佢先....

複式洋房

政府強硬D啦
不能比佢地離攞公緩
學singapore 如果公人大肚都踼佢走

大宅

睛靈勳章

唉!香港已經有好多人攞公緩架啦,有好多國內同胞,國內及香港渾血兒,仲有D少數文族,香港人連自己都唔夠洗,仲要交稅養埋其他人,香港"正苦"真係嚴我地唔夠苦!!我平時都好少去遊行,但如果為左呢單野我一定會出席!

反對!反對係人都可以攞到香港身份証!

大宅

回覆:29萬外傭隨時變港人 學者籲政府「兩手準備」

係咪痴線架?咁都德?咁又駛唔駛最低工資$28/hr?

禁止訪問

大宅

點解總有D甘賤gai人做埋d甘賤gai野
個d所謂大律師
讀甘多書
尊做埋d陰濕野
真是讀屎片

伯爵府

pocanhontas101 發表於 11-7-11 09:50
點解總有D甘賤gai人做埋d甘賤gai野
個d所謂大律師
讀甘多書

就算唔成功,呢D食C既人既公司...出左名啦

大宅

Oh ! NO...

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

簡直係浪費我地既時間同金錢, 邊鬼個幫佢地打官司啊? 正一為左出風頭乜都做, 鬼唔望佢之後一單case 都接唔到!

珍珠宮

佢通過. 我移民

大宅

睛靈勳章

回覆 hiragana 的帖子

贊成

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

如果真係比班粉腸打羸(touch wood)咁未做滿7年果班, 佢地為左可以拎"三粒星"做野會"醒醒定定"將來來港打工果班為搏拎"三粒星身"都可能表現好D.
但講到底我都唔想班工人可以成為香港永久居民.因我唔想換工人

要挑戰基本法唔易, 就算比佢過到大人可以釋法.
主 賜 平 安

大宅

there are also a lot of feedback from yahoo news....

如果呢班外傭司法覆核爭取居港權勝數嘅話,以佢哋嘅收入同處境,
咁我哋香港納稅人又要飬多班人..?
因為佢哋係低收入人士,嘅可申請綜緩又可申請公屋,又可以申請同
咁家人香港團聚,呢個問題好嚴重吓

香港而家已經多咗一大班中港家庭同埋有$中國同胞,如果再加埋D咁ga人+佢哋全家,我哋下一代嘅生活仲辛苦呀,讀到書都還可,如果讀唔成書,咁到時低下層嘅人或教育唔多就最慘呀,到時就算肯襟低人工,但求有工開,D僱主都唔肯啦,唉!!香港政府真係要諗清楚禍害一定會慢延下一代,或二代,三代.....

無錯! 加拿大係可以做滿一段時間就入籍, 但人地既申請條件要求高好多, 好多時都要先在其他國家做過及有高學歷. 佢地只係識得抽取好處黎講, 咁我地係咪要修定入境女傭既條款? 另外,好多其他地區, 如新加坡,台灣等都唔會有得入籍,而且福利比香港差,佢又唔攞黎比較? 我地班僱主已經忍左好多野,佢地就得寸進尺,又要司法覆核最低工資,又要居留權,政府係咪要做D野!

大宅

如果真是成事 真的會顯生很多很嚴重的情況
甘如果佢地令到3星後 就不用做工人啦
因為很有工種可以選擇
甘變相就令到很多僱主沒有工人用了

如果繼續做野 gai
就大條道理鑼埋最低工資
到時條數有排計 有排爭
到時我地d本地工人就更慘
多左甘多人爭飯食

佢地鑼綜緩機會很大 到時我地d立稅人最最慘
無啦啦幫人養多班垃圾 人地根本不會多謝我地