自由講場

跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

對上門教師應有什麼需注意?

因請了導師上門教授;現想問大家需否向導師們登記身份證?或其它要注意事項?交學費程序怎樣較好?
[size=medium]mymyso

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Re: 對上門教師應有什麼需注意?

你係仔定女補習??如果係女,最好揾個女導師上門,費事有咩野發生。

至於,你問既,睇下你信唔信得過佢囉:
你可以要:
身份証號碼
學歷証明
登記每次上門時間
交學費後叫佢簽收

不過,大家多數講個信字,都冇咩人會做足的。

大宅

我以前細個上門幫人補習時, 會俾個 表, 家長 / 或者個學生大d 就學生 簽名, 簽夠4堂收 $, 冇咩事, 大家都清楚.
通常補開習都有個表, 又可以寫小小家長通訊, 如冇妳可以自己俾一個佢.

大宅

首先第一次見,佢通常會預備晒佢學歷,學生證同佢既個人資料俾你,跟住我開左本簿,俾佢每次簽到同時間,到月尾計數,再出糧時再加簽收妥.

[img align=left]http://www.dchome.net/emote/icon/548.gif[/img]

等待驗證會員

yammyma 寫道:
首先第一次見,佢通常會預備晒佢學歷,學生證同佢既個人資料俾你,跟住我開左本簿,俾佢每次簽到同時間,到月尾計數,再出糧時再加簽收妥.

無睇佢學曆喎.

子爵府

我都覺得應該要睇學歷, 因為都係佢講架啫, 都唔知信唔信好. 有文件好啲.
唔知亞女幾時先會叮一聲

等待驗證會員

我剛想到:如比學費,不如我入到他們的戶口,那麼起碼我有他的真實全名及交費登記,如有什麼民事,刑事都有得跟,是不是呢?

因我沒問他們取ID,我又不知現在的私隱權我可不可取他們的ID.

大宅

應在第一次見面時,清楚看教師學歷証明,如學生証,會考/高考証書,是否如他們所說的成績,學糸及年級.id 是不可以隨便看的,會侵犯私人權.
另外學費若要入戶口,一定要該戶口人姓名/該agent公司名稱,萬一有咩事都可以跟.
本人主張找上門補習仲介公司,除

首頁

尾頁

跳至