論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如題?同點計?

大宅

睛靈勳章

回覆 hc1018 的帖子

據我所知,應該係做滿4年之後,如果僱主唔同佢續約就要比長期服務金,但如果係佢自己唔續就好似無架啦!!

大宅

DoubleOs 發表於 11-7-11 13:18
回覆 hc1018 的帖子

據我所知,應該係做滿4年之後,如果僱主唔同佢續約就要比長期服務金,但如果係佢自己唔續 ...
乜唔係要做夠5年先有長期服務金?

大宅

睛靈勳章

呀,係呀係呀,做多過4年,sorry

男爵府

問1. 僱主在甚麼情況下須支付遣散費給僱員?
答1.

僱員根據連續性合約受僱不少於24個月,因裁員而遭僱主解僱或被停工,便可享有遣散費。

Click Here
My little Son

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

If you fire her but does not hire a new maid or only hire a part-time, you still have to pay if she is hired for 24 months or more.

大宅

睛靈勳章

回覆 k-k-mummy 的帖子

Sorry,你地講緊遣散係咪唔可以apply落去家傭到呢?佢地果D最多都係叫做唔續約啫,點會叫遣散??

k-k-mummy  你Click入去我上面嗰條link到,有哂資料。  發表於 11-7-14 16:53

男爵府

遣散費應該係指你唔再用現時呢個工人, 而你又無諗住再講工人, 咁你就要比遣散費個現職工人...

但係工人未必知你唔會再請工人, 咁你有無比到個遣散費, 根本無人會知..

伯爵府

我個姐姐對上一個僱主用左佢4年,
姐姐話第三個約開始先要比,頭2個約都唔洗的

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

長期服務金就有

男爵府

以我所知, 長期服務金同遣散費係兩回事, 花BB 講緊既係長期服務金.

民房

我問過勞工處,佢話工人做滿24個月而你無合理理由唔同佢績約,都要比遣散。如果你唔比遣散,佢有機會告你, 因為告你可以拖長時間留係香港

寶石宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

咁係咪如果個工人係finishes 2 years contract,我唔renew contract, 又唔請新工人, 就要pay 遣散費?

遣散費點計?

子爵府

回覆 maymaylaw 的帖子

工人做滿24個月而你無合理理由唔同佢績約,都要比遣散

o甘點先算"合理理由"?

別墅

<咁係咪如果個工人係finishes 2 years contract,我唔renew contract, 又唔請新工人, 就要pay 遣散費?>
Yes.

<遣散費點計?>
http://www.stl.org.hk/right/labor_law/employ_rules_10.php
  以下的計算方法適用於計算長期服務金遣散費的款額

月薪僱員 (最後一個月的工資 ×2/3)* ×可追溯的服務年資
未足1年的服務年期則按比例計算

大宅

我個印姐口頭講左完約後走, 因為佢搵到新工, 但我又唔再請人(我當然唔會比佢知我唔請人), 係咪唔洗比遣散費? 因為係佢唔同我續約,我從來冇講過唔同佢續約
稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

大宅

回覆 sayuri 的帖子

係, 你唔駛比

大宅

THX! AGENT 仲教我偷偷地錄音! 證明係佢唔續約!

禁止訪問

大宅

girl_girl_email 發表於 11-7-13 22:55
what is the logic? just change it from full time to part time. why do we need to pay the long ser ...

問過LABOURDEPT,話PART-TIME同外籍傭工既工作時間和性質不可相等, 所以做滿2年而僱主唔再請工人要比遣散費

首頁

尾頁

跳至