論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

girl_girl_email 發表於 11-7-13 22:55
what is the logic? just change it from full time to part time. why do we need to pay the long ser ...
咪就係因為佢地用緊同香港打工仔同一套嘅勞工法例囉.mouth:
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

男爵府

請問如果未完約就炒佢, 要唔要比遺散費?

公爵府

好媽媽勳章

嘩....大家你一言我一語.....點解唔去勞署網頁睇呀?
解釋得好清楚, 咩叫serverance pay (遣散), 咩叫long service payment (長服)
兩樣定義唔同

長服 - 勞方服務滿5年以上, 離職時不是勞方主動提出, 就要比
** 就算你炒佢都要比, 因為long service顧名思義, 係對佢長時間向同一僱主提供服務的獎賞, 性質係以時間為基礎. 佢做得差又好, 唔合你心水又好, 你都係要比. 除非干犯刑事而法庭對此有所判決.

遣散 - 勞方連續服務滿兩年, 資方未有合理理由終止僱傭關係, 而又唔會請人做番相同職位, 就要比.
因為資方不再提供此職位, 市場上就少咗一個勞動人口 (!!!)

至於點計, 唔該真係花少少時間去學下啦.

僱主都要自強, 上黎問, 有時問著d一知半解, 你又信咗, 咁就唔好啦~

大宅

ellawyc 發表於 11-7-14 02:16
嘩....大家你一言我一語.....點解唔去勞署網頁睇呀?
解釋得好清楚, 咩叫serverance pay (遣散), 咩叫long s ...
我都好認同, 最好睇熟d勞工例, 起碼少d機會比d工人告自己, 屈自己, 加上個工人知你熟法例, 玩野都有少少忌住忌住!!
再花下心思同佢鬥智, 等佢地唔好以為可以試到僱主既底線!!

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

csansan 發表於 11-7-14 09:12
我都好認同, 最好睇熟d勞工例, 起碼少d機會比d工人告自己, 屈自己, 加上個工人知你熟法例, 玩野都有少少忌 ...
睇多幾日呢到既POST, 大家都會發覺好多僱主都唔知香港勞工法例, 睇見都一額汗.mouth:

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至