自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

家長去學校activities其間係咁叫(貼咗個名喺心口),之後小朋友就慣咗。於是所有家長都係阿Mary,阿John,阿May...

可唔可以叫番我"乜"太?

我是否太out...

wong2323  me too,我都接受唔到小朋友叫我名字~~  發表於 11-7-13 22:59
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

翡翠宮

dj.hkhk 發表於 11-7-13 22:15
家長去學校activities其間係咁叫(貼咗個名喺心口),之後小朋友就慣咗。於是所有家長都係阿Mary,阿John, ...

外國人叫老竇老母都係阿JOHN 阿MARY架啦...好快打到嚟~習慣下啦!

dj.hkhk  頂唔順呢。  發表於 11-7-13 22:30

禁止訪問

畀面勳章 大廚勳章

子爵府

我女學校活動時,我係貼住"XXX家長",無我名o架,...
我又唔介意叫我名喎,我個名係改嚟俾人叫嘛,,,hahaha
我大姨甥女都叫我名,我女叫姨媽亦叫名!

dj.hkhk  我同我姨甥差幾歲,而家大家都幾廿歲,佢都係叫我做阿姨。  發表於 11-7-13 22:47
藍寶馬  吓!叫姨媽都叫名? 我接受唔到囉!  發表於 11-7-13 22:25

男爵府

唔好 得唔得....
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

水晶宮

我覺得英文名還ok
中文全名就唔係咁好囉

dj.hkhk  真的嗎....  我覺得唔自在呢  發表於 11-7-13 22:31

子爵府

我覺得ok喎,態度好就得喇。

cissie  me 2, why not?  發表於 11-7-14 06:01
janhk09  me2  發表於 11-7-13 23:55
dj.hkhk  你好開明啊。我太out了...  發表於 11-7-13 22:29

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

小朋友叫我XXX媽咪

stkyo  me 2 或者 乜太  發表於 11-7-14 05:20
CALVEN  ME 2  發表於 11-7-13 22:33

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

家長去學校activities其間係咁叫(貼咗個名喺心口),之後小朋友就慣咗。於是所有家長都係阿Mary,阿John, ...

其實就算只係寫英文名..小朋友有禮貌都可以加AUNT 或UNCLE係前面姐..或者姨姨叔叔...

我都唔鍾意小朋友直接叫我名...就算我識得D真係鬼妹鬼仔..佢地係HK生活..都知中國人既禮儀..除非真係玩到癩晒..唔係唔會只要名(對住中國人啦)...

stkyo  係,可以係英文名前面加AUNT OR UNCLE  發表於 11-7-14 05:21
wong2323  同我的想法一樣~ : ) : )  發表於 11-7-13 22:36
dj.hkhk  我係咁諗呀!  發表於 11-7-13 22:32

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

點解唔教小朋友叫"auntie Mary""uncle John"
我都係好傳統,覺得小朋友叫大人名,係無大無細
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

點解唔教小朋友叫"auntie Mary""uncle John"
我都係好傳統,覺得小朋友叫大人名,係無大無細
唵嘛呢叭咪吽      

男爵府

我覺得ok wor, 可能以前响美國都聽慣左。我諗住叫我女叫工人個名。

dj.hkhk  我要個女叫工人姐姐做Nanny X。  發表於 11-7-13 22:40

男爵府

wong2323 發表於 11-7-13 14:31
我都係好傳統,覺得小朋友叫大人名,係無大無細 ...
我自己有要自己小朋友叫番auntie 做auntie XX,auntie YY。
但佢都慣咗,唔明點解喺學校,同同學仔都係咁叫又得...

同埋人哋啲小朋友都咁叫我,我其實唔係好likey

大宅

環保接龍勳章

我接受到wor~除非擺明係冇禮貌啦~

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

俾著我都唔鍾意...
可能"輩份"向中國人心目中都係根深蒂固D..至少我係咁啦~

dj.hkhk  係囉呵。  發表於 11-7-13 22:47

超級版主

dj.hkhk 發表於 11-7-13 22:38
我自己有要自己小朋友叫番auntie 做auntie XX,auntie YY。
但佢都慣咗,唔明點解喺學校,同同學仔都係咁叫 ...
點解唔向老師表達下意見

dj.hkhk  我淨係敢叫自己嗰個,&成日一齊嗰幾個小朋友 叫番我乜太咋  發表於 11-7-13 22:50
dj.hkhk  間學校好耐歷史都係咁。  發表於 11-7-13 22:50
唵嘛呢叭咪吽      

男爵府

咦 多數人接受咁喎!

我係咪諗多咗呢?

helentong  你唔慣je,慣咗就無嘢。  發表於 11-7-13 22:48

公爵府

畀面勳章

小朋友叫起碼要加"姨/叔叔"啦!!May姨, John叔叔...

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我細個時我老豆成日要求我要叫佢johnny嫁~特別係有人既時候~
後期我大d仲過份~要我叫佢做johnny仔~:;pppp:唔知醜~

ps~我覺得禮貌的話冇咩所謂~

uchcfm  哈哈, 我C6有時都會同呀B講 "等哥哥同你玩下啦"... 頂佢唔順!  發表於 11-7-13 22:51

水晶宮

初初去到外國既時候,總係要開口嗌人地個名,覺得好似有欠禮貌……
一直覺得…其實會唔會嗌mr/mrs/miss乜野會好d……

但係可能佢地認為咁樣比較親切吧
就好似我地中文名 “陳大文〞直接叫“大文〞一樣

後來發現,比較重要的,都仲係記得人地個名,
我認人錯,總係會一下子唔記得人地個名,
人地會唔開心的……

dj.hkhk  係呀係呀 記得人地個名很重要  發表於 11-7-13 22:57

首頁

尾頁

跳至