論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家還記得我家工作表現幾乎100分的偷錢姐姐嗎? 昨天我終於送她返agent, 本來考慮過在家簽好晒文件,俾晒錢叫佢自己走.最後,我都係寧願花多270元的士,由柴灣送到佢返元朗既agent度.
雖然賠一個月,賠機票等等,已經令我好傷,但係,我見到佢既嘴臉,最終寧願花多270元,快D返agent度搞掂佢.本來我仲擔心佢會喊,唸住話自己唔做野湊返個女,好來好去喇.結果,佢一聽到我話要送佢返印尼,唔係問點解,唔係問自己有乜做得唔好,而係不停問我點解唔早D同佢講.
返到agent度,簽收晒文件和錢,我終於當住agent面,講我炒佢既原因,三口六面講清楚,講到佢無野好講,個一刻,真係有一身鬆晒既感覺.最後,agent送我去搭車,同我講:"你對工人太好,但係工人唔識得珍惜."好在乜都當住agent面搞清楚,如果唔係,個工人可能會同agent話我冤枉佢.
返到屋企,我要做最擔心既一件事,就係解釋俾個5歲半既女聽,點解我要送走姐姐.之前我想了好多藉口,包括我既朋友同呢度好多媽咪都話叫我講"姐姐要返印尼照顧屋企人".昨晚,我同個女講佐真話,就係"因為姐姐偷媽咪和婆婆既錢,所以我唔再相信姐姐,要炒佢."真係感謝主(雖然我冇宗教信仰),我個女好欣然地接受我既做法,並且第一個問返我既問題係:"咁媽咪,你同婆婆仲有冇錢啊?"我實在太感恩了,5歲半既女兒,第一個關心既問題係媽咪和婆婆既錢是否俾姐姐偷晒.我一直以為,個女視姐姐是自己的好朋友,一定接受唔到姐姐走,結果,原來5歲半既小朋友,已經懂得並且理解是非錯對,最重要是,真正懂得關心自己的親人.

另外,個姐姐既名係: SUGIYATI, 佢在我家11個月,之前有好好既工作經驗,在香港同一僱主,做了4年完約.

mayor小肥肥  話說佢地會改名又黎過,而且agent會幫佢地冚住,又介紹比第二個...  發表於 11-7-15 21:52

大宅

畀面勳章

伯爵府

好媽媽勳章

錢作怪, 當俾錢送走瘟神啦!

民房

嘩...我個又係咁...為有俾錢佢要佢走

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

點解咁多賊"入口"架,真係睇少眼都唔得mouth:

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我炒個工人時, 係叫agent黎我家接佢. 佢一句都冇問點解, 只係黑面唔出聲. 我冇同佢對質, 亦冇咁嘅需要. 反正佢講乜都冇得留低, 我講乜都唔影響佢繼續揾工. agent點會唔知個工人衰嘢? 為咗錢, 佢地都會即刻幫個工人揾新僱主. 無論事實係乜, 都會包裝成一個無良僱主刻薄工人, 無理解僱或工人忍唔住辭職. 所以, 真係唔好請繼約工人.

侯爵府

我工人初黎幾個月時, 試過2次找少$20比我, 因平時我比$60佢買餸, 因日佢買左$3x, 找返幾蚊比我, 我問佢點解找少$20, 佢話我只放左$40比佢, 我第一次係咁收左d錢, 但冇留意佢找少左, 但冇認真check咁又算當自己記左, 冇耐, 佢又係咁, 我就問佢多次我真係比左$40你, 佢都話係, 我就係老公面前講廣東話講返件事, 但我好肯定我冇比少佢. 果時佢唔單企呃我$20, 仲會打斧頭, 打斧頭離譜我都算, 但咁老屈我$20我就唔順, 好確實再問佢一次, 佢極好確實話個box入面只得2x$20. 咁我就算, 但出奇地, 呢件事後冇再發生不單止, 仲連打斧頭都冇喇.

所以好清楚一樣野係, 工人知你check得緊既話, 正常佢唔會亂黎.

大宅

回覆:終於送了她走,雖然好傷,但我也感恩.

送走個瘟神,好嘅開始。
家有外人,凡事都要小心啲。
互相信任是日積月累嘅,一旦破壞就難以修復!祝好運。。。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

做得好

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你工人等你炒佢好耐
你個女好叻, 照實話比佢知工人偷錢, 要走, 又明是非黑白

別墅

我上個月賠錢炒bunbun 當係用左$請自己今個月做maid咁唸會開心d...

複式洋房

原來人地個心咁唸嘢!樓主唔駛唔好意思啦最重要阿女都明白事理,叻女

複式洋房

>> 反正佢講乜都冇得留低, 我講乜都唔影響佢繼續揾工. agent點會唔知個工人衰嘢? 為咗錢, 佢地都會即刻幫個工人揾新僱主. 無論事實係乜, 都會包裝成一個無良僱主刻薄工人, 無理解僱或工人忍唔住辭職. 所以, 真係唔好請繼約工人.

>> 家有外人,凡事都要小心啲。 互相信任是日積月累嘅,一旦破壞就難以修復!

兩位媽咪說得對, 有同感之餘, 都來 post o下.

我的印姐都有很多其他媽咪提到的 problems, 如果即刻就 "咁就抄得", 對自己做成的不便, 更大, 我會靜觀其變, 安定自己, 想一些彼此都覺溫和的方法去 solve the problems.

暫時, 彼此關係良好, 呼...........!

珍珠宮

我都炒左個偷錢及偷屋企所有物品的印傭,炒佢佢仲好像好開心,直到話機票不可退錢,佢先面黑。我之後同仔仔講姐姐做錯事唔用佢了,仔仔竟然識得話姐姐攞左佢野

後來我去另一agent請人,我要比資料佢,我一講前工人偷野,佢即刻問係咪印傭。

禁止訪問

叻叻勳章 畀面勳章

首頁

尾頁

跳至