懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我26wks了,BB大概得磅幾喳。。琴日e生話我BB係細碼B,叫我可以食返多啲野,我C6一路好擔心,驚小B唔夠營養,琴晚仲話我成曰唔食多啲野,買左果啲媽媽奶粉,又唔肯飲(係廣華姑娘話順產儘量唔好飲嘅。。)攪到我好內疚,仲喊左好耐。。

伯爵府

環保接龍勳章

人都有分大中細碼, 細碼都ok, 唔洗咁擔心wor, 健康就得, 唔好太負面, 唔係會生個苦瓜乾bb. 仲唔好啦, 係咪?

大宅

唔好擔心, 試下訓多D, 會長胎的!

公爵府

放心啦, 生左出黎再慢慢搞, 香港地边度會有小朋友 唔夠營養架!

細粒D 易生D TIM 呀!

珍珠宮

熱血勳章 玩具勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章 遊學勳章

唔好亂諗啦!健康就OK啦!大人都有分骨架大中細啦

男爵府

芝前我都係,,仲要係xs碼的bb, 跟住我一日食七次野,
飲二杯奶, 食芝士三文治, 飲花膠湯, 中午食飯, 下午茶再來多個芝士burger,跟住,出世係6磅, 總算可以,
不過我提提你,
你再唔食野,,,個b細之外, 出左世之後, 你仲辛苦, 因為他有個concept係,,可以唔用食野,,唔會覺hungry,,
跟住,,奶, 唔肯飲, 又唔肯食飯仔, 到現在,,十八個月, 只係有二十磅, 都係超細碼,每一日比他食野,,要二小時, 所以, 你仲有時間, 要開始勁食野, 我很後悔之前唔食野, 令他到現在都唔食野,,,,,,,,,,,,,

說完, 希望你可以即刻改變你的習慣, 唔係想你內久, 同唔開心,
因為係無用的, 仲有時間, ,,快些坐言起行,

公爵府

christywong111 發表於 11-7-19 12:01
芝前我都係,,仲要係xs碼的bb, 跟住我一日食七次野,
飲二杯奶, 食芝士三文治, 飲花膠湯, 中午食飯, 下午茶 ...

跟住,,奶, 唔肯飲, 又唔肯食飯仔<----唔明, 佢唔肯食野係小朋友既問題JAR 喎, 做乜怪落自己到?

複式洋房

回覆:琴日做產檢,醫生話我BB係細碼B..點算

我有食咖,不過好似平時甘,但食多左蛋,奶,同維他命等,我一肚餓就食野,無餓過。。我又唔係好肥,BB又唔係好肥。。都唔知點解。。。

大宅

我依家32W...都係細碼B呀!
我反而覺得OK喎,可以易生D
同埋唔使似我老公咁大份(<--成2百幾磅)

不過我奶奶同我講...我老公出細嗰陣都係「細碼」B喎

candylove111  哈哈~o甘搞笑!o甘你老公係後天肥胖喇~  發表於 11-7-19 17:42

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 夏天玩到顛 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都覺得細碼唔係問題,只要身體機能發育正常就可以啦!
我出世時都係四磅幾五磅,而家牛高馬大,無咩大病。

大宅

最緊要e生話阿b健康,係大中細碼都係其次﹗ No worry too much!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我第一胎去到30w...e生又係話bb係超細碼...之後飲多左幾餐花膠湯..
bb喺39w順產出世...7磅半...

大宅

回覆 miyaka_hk 的帖子

dr話細碼, 出來可能+10%, 我是一個example, 有2dr deep 住see , 預6磅多, 誰不知出來7.95磅,
mum mum milk最好不要飲太多, 不是順產便不要飲, 而是太多sugar, 不太健康, 我初時都有飲, 飲了一罐半, 最後營養師話不好飲, 咪又係順產, (只用了25min產程, 陣痛用了約一小時)....
想b吸收, 狂食花膠(奶/湯),egg-2-3pcs, 呢2樣最勁. (我未生時只符98-102磅)

禁止訪問

大宅

回覆:miyaka_hk 的帖子

而家咁細個,最後一兩個月你就知!飲奶,烚蛋,花膠湯啦!

男爵府

我個b都係細碼b...而家31weeks先得1.3kg>

大宅

我果時都同你一樣呀 醫生話我bb係細碼b 我唔開心左好耐
仲成日唸唸下忍唔住係咁狂喊..我明明已經食好多野
你唔好咁唔開心 要積極d面對 食多d養胎既野
例如花膠 雞湯 同魚湯 你唔飲奶可飲豆漿
每次食飯之都同bb講叫佢乖 食多d野 吸收多d
真係有用架加油!!

大宅

其實點知係咩碼? 幾week會知? e生無講wo!! 係咪要問?

複式洋房

聽完你地講,心情好返好多了。多謝你地
我會食多啲營養野。
希望BB乖啲食多啲野啦

大宅

好媽媽勳章

如果真係size細,每日飲一杯mama奶粉其實亦無妨,我第一胎29week得2.9磅,跟住飲左孕婦奶粉,33week變左5磅,可能奶粉容易比bb吸收。
不過去到36week就不用飲mama奶粉,因為bb大得好快的。

首頁

尾頁

跳至