家庭理財

跳至

首頁

尾頁

民房

想買將軍澳

如題
Thanks!

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

Re: 想買將軍澳

寶盈啦!我住梗寶盈,管理公司辦得非常好,又近地鐵站,四年樓,私人參建,有個細泳池,又有健身器材借用,又有燒烤場(租爐要錢),七年內仍可看到河景,如果五六座高層,應可永享無敵海景
你是否綠表,如係先抵,因為白表中型單位補地價都要成七十多萬,二百幾萬不如買隔離將廣,將中好過

大宅

取消....

大宅

原來大家係街坊喎, 我住7座, 你呢?非常同意你的講法, 寶盈對外交通真係唔錯, 地鐵站又近, 巴士站又係正樓下(因我搭796b返工), 又7-11, 又食市, 本人覺得以將軍澳站黎講係最好既居屋盤.
肥嘟媽 寫道:
寶盈啦!我住梗寶盈,管理公司辦得非常好,又近地鐵站,四年樓,私人參建,有個細泳池,又有健身器材借用,又有燒烤場(租爐要錢),七年內仍可看到河景,如果五六座高層,應可永享無敵海景
你是否綠表,如係先抵,因為白表中型單位補地價都要成七十多萬,二百幾萬不如買隔離將廣,將中好過

大宅

agree, my younger sister just buy a flat.
:oops:

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

我係2座,寶盈真係好正,空氣好,尤其是夜晚,好舒服,將來建好海濱長廊會更好
不過我賣左囉,九月底搬離寶盈,真係有點唔捨得

大宅

乜咁快搬呀?? 居屋盤係唔係難賣出d呢?
肥嘟媽 寫道:
我係2座,寶盈真係好正,空氣好,尤其是夜晚,好舒服,將來建好海濱長廊會更好
不過我賣左囉,九月底搬離寶盈,真係有點唔捨得

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

我開盤第一日就賣出左,早知再開高D價啦!
不過都算安慰,暫時同面積都係得一個單位貴過我地
仲有兩星期就搬走,真係唔捨得
但無計啦,平時囡囡比住係沙田的奶奶揍,假期先接回來住,平日放工就上沙田,晚晚返到屋企都成十一點,間屋似酒店多過似屋企,所以決定搬入沙田,夜晚接返囡囡回家過夜

大宅

我同你一樣呀, 都係有個女女比亞媽湊, 星期六日至脅返黎, 好彩我外家住藍田, 放工上藍田食埋飯至走, 返到屋企都要成10點.但我諗都唔好賣屋了, 因如果再買返會貴(而家個樓市又貴到死)
肥嘟媽 寫道:
我開盤第一日就賣出左,早知再開高D價啦!
不過都算安慰,暫時同面積都係得一個單位貴過我地
仲有兩星期就搬走,真係唔捨得
但無計啦,平時囡囡比住係沙田的奶奶揍,假期先接回來住,平日放工就上沙田,晚晚返到屋企都成十一點,間屋似酒店多過似屋企,所以決定搬入沙田,夜晚接返囡囡回家過夜

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

原來大家情況差不多,每日都這樣來來往往真係好累
其實我們搬離將軍澳的另一原因是小學及中學校網,好學校不多,相對競爭又大,還是沙田好一點,不過我都是聽別人說,我不熟沙田區學校
你個小朋友幾大呀?我個囡囡讀K2,K1開始已在沙田區讀幼稚園

大宅

係呀, 將軍澳個校網無咁好, 所以我都係報藍田個地址選小學, 我個女k3啦. 係藍田靈糧堂讀.你間屋係咪3房單位? 聽聞3房易d放出.

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

唔係呀,我個係C單位,可能向正南,又是高層,望河望海
講開真係唔捨得個境,不過成日同自己講,第日夢幻之城起左,只望到個近海,隔離個30層高住宅起左,就見唔到條河來安慰自己囉
真是有點阿Q精神

大宅

乜隔離會起30層住宅咩? 係唔係循道小學隔離呀?
肥嘟媽 寫道:
唔係呀,我個係C單位,可能向正南,又是高層,望河望海
講開真係唔捨得個境,不過成日同自己講,第日夢幻之城起左,只望到個近海,隔離個30層高住宅起左,就見唔到條河來安慰自己囉
真是有點阿Q精神

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

唔係呀,循道隔離肯定係,而我地隔離個site有部份是社區設施,但更大部份是住宅呀,雖然我住高過30樓,遠境不影響,但始終樓群都會遮住近境,條河...........bye bye囉

大宅

你地買左對海就唔so啦, 我對住泳池, 乜景都無, 佢再起樓對我黎講都無乜影響.
肥嘟媽 寫道:
唔係呀,循道隔離肯定係,而我地隔離個site有部份是社區設施,但更大部份是住宅呀,雖然我住高過30樓,遠境不影響,但始終樓群都會遮住近境,條河...........bye bye囉

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

咪日日望落泳池睇野囉,睇下有無俊男都好呀, 不過講落,住左寶盈四年多,都未游過水,只係用過健身設備同個燒烤場,蝕水

大宅

個泳池我都係用左3-4次, 因佢對住4-5座個風口位, 好鬼凍架, 燒烤場用過1次, 返而健身設備1次都無用過. 係呢, 你係咪補地價賣出架? 要補樓價的幾多成?
肥嘟媽 寫道:
咪日日望落泳池睇野囉,睇下有無俊男都好呀, 不過講落,住左寶盈四年多,都未游過水,只係用過健身設備同個燒烤場,蝕水

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

其實寶盈週圍都好扯風,始終近海
我係賣番比綠表,如果補地價,成七十萬有多,補完十足十私人樓,買將廣將中都得,所以無乜白表客會買架

複式洋房

肥嘟媽 寫道:
原來大家情況差不多,每日都這樣來來往往真係好累
其實我們搬離將軍澳的另一原因是小學及中學校網,好學校不多,相對競爭又大,還是沙田好一點,不過我都是聽別人說,我不熟沙田區學校
你個小朋友幾大呀?我個囡囡讀K2,K1開始已在沙田區讀幼稚園

沙田區中學校網好, 起瑪有成十間英中band1, 住又好.又可以搭單車, 去街又有New Town Plaza.
我以前都係英中讀書, 第時几年後想搬返去沙田, 為了囡囡家人.最衰樓齡耐, 新既又昇到好高(因我老公想住三房).

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

其實你熟唔熟沙田小學校網,我在大圍,那些小學較好呢?中學又有哪些學校ok呢                                                                                                                                               

首頁

尾頁

跳至