自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

我諗呢D小朋友多數係新移民家庭

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

其實臨近街巿收檔先至執平貨, 好多人都會咁做,
舉個例, 日頭買菜$7/斤, 6點打後(唔駛去到好夜)就已經$12/2斤.
瓜類, 生果都係一份份賣但求快d清貨收檔, 點會唔夠蔬菜生果食?
定係d細路唔鍾意食咋?
平嘢唔一定係劣質, 去得街巿買餸, 就算唔係最新鮮都一定新鮮過罐頭食品.

至於課外活動, 咩叫4成兒童冇參加過,
定係佢哋d父母懶得排隊同佢報名參加課外活動,
有得玩又嫌三嫌四?
有一位BK媽媽分享咗佢用$70幫小朋友報多項暑期活動,
語文運動興趣樣樣有. 有心搵就一定搵到平嘢或者免費/推廣班.
康文署都有不少幾十蚊有得玩十堂八堂!

mok239  你叫佢執平貨,佢會話你圾歧視佢買唔起.政府要負責加綜緩金,比佢地買貴貨  發表於 11-7-25 13:38

公爵府

無言!!!!
佢自己係新移民,條路係點樣行出黎佢自己好清楚, 要脫貧只有一樣野可以做就係發奮圖強,用知識擺脫窮困. 我地上一代努力為屋企為社會.無理由人地捱完,今日你落到黎就要同人地睇齊. 全世界既新移民都係咁架啦, 係街你都見到好多巴基斯坦男人係度做粗重工作, 你估佢唔想坐寫字樓丫?但為左温飽,咪又去做!!社會已提供機會, 做唔做係自己既選擇!!!

其實都係果句, 無錢生咁多做乜???

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

新移民又點?
我發覺越來越多團體/機構專為新移民服務(或者特登開個部門提供協助比新移民), 都係嗰句, 有心去搵一定搵到(尤其係兒童興趣班, 新來港婦女融入本港生活之類), 而唔係淨係識得嗌窮, 等社工/政府幫.

侯爵府

畀面勳章

回覆:27%港童活在貧窮綫下

我就唔信香港會餓到人要飲水填肚!定佢老豆老母爛賭食煙咋!

伯爵府

環保接龍勳章

第時仲多........................咁多DAD, MUM都係大陸人

珍珠宮

畀面勳章

看到關於兒童受虐or捱餓的話題, 我是會有迫不得已的想法『現下香港仲有人要捱餓?』我絶對覺得係唔可能發生的事...不管成人或兒童,應該也有基本温飽.

小孩本性天真無邪,他們是無辜的,我們大人可以賞試帶領自己小朋友不抗拒與他們交流,也不應拒絶對他們的援助.

溋溋  咁你快d生返個同佢地交流啦!  發表於 11-7-25 18:01
見你一獲打你一獲

侯爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

吾係得罪講句, 無錢真係吾好生 la....
我表妹(大6人, 在港住)又係甘, 生左 2 個女, 無做野,
老公落左黎十几年, 在銀行做出街, 得 9K人工,
佢老公慳到留 d 隔几夜湯渣當1餐食,
個大女 6 yrs, 吾知係自己吾吸收 or 無得食,
瘦到得鵬骨, 不過細女 6 mths 又肥肥白白,
甘辛苦為乜, 生1個咪算 law.........

公爵府

D報紙唔好用天使黎形容個八婆得唔得???

地獄使者就差唔多

專黎打劫香港人

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我細個都係食罐頭大, 住天台木屋, 一張床一家五口瞓架喇 ~~

d 人真係好唔知足喎 ~~

我見樓下聖 X 會有人每星期去攞食物, 有米, 即食麵, 餅乾, 米, 菜, 生果, 罐頭, 有時連奶粉都有得拎架 ~~

伯爵府

牛年勳章

kapomama 發表於 11-7-25 09:34
(綜合報道)(星島日報報道)社區組織協會指,本港有近三十萬名兒童活在貧窮綫下,佔全港兒童人數近二成七。協 ...

"其中八成七進食蔬果不足,九成八的鈣質攝取量遠低於衞生署的建議分量。"
蔬果 - 我唔相信一0的平常生果 e.g. 蘋果,橙食唔起. 平有平食. 貴的咪等自己搵$$先食
鈣質 - 豆腐買得起吧 !!!

"他們的居住環境狹小,平均面積一百二十平方呎" - 0甘大部份HK 屋都係細. 唔係小部份 HK 人的生活問題. 如要住大屋, 唔只要努力, 係要努力x 999999999999. 但佢地應知道住大屋大可回他們的原居地. 仲留係HK因有更多得著 e.g 免費教育, 平&可靠醫療.自由的生活環境

"患上糖尿病及高血脂" - 多做運動(工作), 淨係坐0係等人幫, 等人俾$$使; 唔病有鬼

"課外活動" - 有free 的; 有補助的.

"四成人因家中無電腦,未能完成網上家課,被逼欠交" - 如提前同學校/老師反映, 應可找到幫助吧. 也可到圖書館,或社區中心可借用. 40%欠交功課, 應也有一些是懶吧

"逾一成小孩所謂的「課外活動」,是撿紙皮幫補家計" - 等小朋友知搵$$難咪努力讀書. 小時候, 亦聽聞有人幫補家計"剪線頭" / "穿膠花" 如有須要幫補家計也是應該

"九歲的嘉慧說,一家四口只靠父親從事散工每月六千多元" - 計埋綜援$未? 只能怪爸媽未ready, 社會冇責任去take care

大宅

畀面勳章

引用:D報紙唔好用天使黎形容個八婆得唔得???地獄

原帖由 miemiemie 於 11-07-25 發表
D報紙唔好用天使黎形容個八婆得唔得???

地獄使者就差唔多

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

男爵府

$5買到二斤冬瓜喇喎, 幾蚊都買到一斤菜. 平有平食, 貴有貴食姐.......

香港地會餓得死人, 當人傻仔咩.

禁止訪問

子爵府

有責任只係佢父母,點解又要港人負責

公爵府

回覆 k_lego 的帖子

AGREE~
我一家四口都係得老公一個搵錢,分分鐘去拎綜援仲好過返工,
我全職湊仔,我2個仔都係參加康文署,社區中心,學校D暑期班,
平日盡量唔出街食,一日幾餐都係自己煮,咁我2個仔算唔算活在貧窮線下???
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

公爵府

回覆 雞仔餅 的帖子

讚~GOOD IDEA~

出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG