烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

煮家常湯河或烏冬, 點樣先可以另湯有味道? 我唔想用味精, 但唔明點解, 試過用鮮魚滾湯做湯底, 又試過用瘦肉做湯底, 煮出來的河粉同烏冬, 都係無味, 湯都係無味的, 唔知有咩方法, 有無媽咪可以教我吓我, THANKS?

子爵府

畀面勳章

worry 發表於 11-7-30 23:19
煮家常湯河或烏冬, 點樣先可以另湯有味道? 我唔想用味精, 但唔明點解, 試過用鮮魚滾湯做湯底, 又試過用瘦肉 ...
用肉同大地魚粉做湯底,煮完時架d蝦子,我成日去流浮山買定呢兩樣黎煮湯粉麵湯底,好鮮味架

子爵府

畀面勳章

仲有平時整冬菇前剪左d掟留起(乾果d冬菇),都係用黎整湯底好正

八婆仔@  原來可以禁用,多謝你話我知!  發表於 11-8-2 08:18

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我鐘意用薑蒜爆香左先,之後加蝦乾同魚乾爆炒一陣就加水煮15-30MINS
咁就連鹽都唔洗落就好好味LA.

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回

有時加冬菜, 元茜, 大地魚粉等都有味.

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

想方便快捷,去吉吉買支木魚汁!我煮烏冬、煮菜好多時都用佢!
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

大宅

你會唔會係水加太多所以味道冇咁濃呢?

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆:煮家常湯河或烏冬, 點樣先可以另湯有味道?

你試下瘦肉先用豉油糖粉醃一醃,先煎香瘦肉再加冬菇蝦米爆一爆,讚水,大火滾半個鐘,包你話正!

侯爵府

回覆 廷廷媽 的帖子

咁整出來D湯飲唔飲得嫁?

侯爵府

大地魚粉係咩呢? 有無益嫁? D湯飲唔飲得? 冬姑會唔會濕熱

子爵府

前幾個post都講左好多個, 有d我都有整, 真係ok架
另外亦可以爆香薑蒜蓉紅蔥頭, 加d蝦米炒香, 再加蕃茄(加埋薯仔都得)炒幾下, 然後加適量水滾大約15-20分鐘, 最後加埋已醃肉片/肉碎/雞翼, 煮到肉類熟便可, 先試味後才看是否要加鹽

子爵府

回覆:coffeeman2217 的帖子

用娃娃菜再加麵豉都好有味!另外平日煲湯剩左,留在冰箱用!但我多用日本麵豉做湯底,食時加木魚片!以上兩樣在吉x島10店有售!

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆:worry 的帖子

梗係飲得,好奇怪的問題

侯爵府

我終於考究到問題所在啦, 我炒完肉片, 跟住就倒滿水在獲上, 再加一斤菜, 再加烏冬, 當水滾時, 我就熄火.

所以, 我覺得D湯好淡, 食落D烏冬無味.

我想知, 你們是否先用水弄好菜及烏冬, 之后把這些水倒了, 再用你們的方法弄湯, 然後倒落之前弄好的菜及烏冬上面呢?

複式洋房

用D時間滾好湯先
然後至煮粉或烏冬,可以用清水煮然後撈起加進湯裏,也可以直接用湯煮粉,隨意。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

worry 發表於 11-8-1 16:48
我終於考究到問題所在啦, 我炒完肉片, 跟住就倒滿水在獲上, 再加一斤菜, 再加烏冬, 當水滾時, 我就熄火.

...

你煮幾多個烏冬呀,落咁多水
菜同烏冬我係煮好晒所有野就會係最後放落去煮多5MINS就得LA(視付係咩菜LA)
我平時煮烏冬2個都係落4碗水到,因仲有菜嗰D會出水既

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我會用面豉湯....!

侯爵府

回覆 kellyly 的帖子

咁我明啦, 下次再試吓你地D方式, 唔落咁多水, THANKS

水晶宮

你都冇滾到個湯梗係冇味喇,平時你冇滾過湯飲?滾好先落菜,烏冬,再加鹽!

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

我用魚露

首頁

尾頁

跳至