自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

翡翠宮

回覆:我拒絕了為80歲的老爸電療, 我不孝嗎..

每人身邊總有幾個多咀親戚,莫理閒人閒言閒語。

世上已無安樂土,人人以傷人為樂

大宅

樓主加油,珍惜每日同爸爸相處的時光

水晶宮

回覆:信媽 的帖子

我爸都60多歲,每次返娘家都見到爸爸白髮又多了,我都佷怕爸爸將來因為會離開我,所以我一早都盡力關心爸媽的需要,即使結婚後,我也將人工的一半作為爸媽的家用,希望爸媽長命百歲,讓我有更多時間照顧他們

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

樓主加油呀

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

樓主和你爸刀要加油呀!
珍惜現在擁有嘅時光!

洋房

我覺得你專重你baba意願就得,其他野唔洗同人交代

男爵府

wyeth冷知識勳章

支持妳

男爵府

加油啊,樓主

男爵府

好媽媽勳章

珍惜相聚的每天

伯爵府

hashtag旅遊勳章 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

珍惜一起共聚的日子才是最重要
みんなで一緒に笑う

男爵府

醫生帶著歉意說, 醫院已經沒有什麼可做,

我們可以隨時出院了, 有唔舒服可以返來急症室.

老爸歡喜地坐起, 一邊指手劃腳叫我快執行李, 一邊示意姑娘拆去那條你討厭的鼻喉.

"老爸..你不用急..樓下太熱了, 你要坐在這裡等我...我還要去找數及羅藥..."

"那你快些回來......"老爸像小孩的眼神看著我,

當我盡快跑回來的, 老爸已換好衫梳了個靚頭, 坐著不動.

我拍一拍他"老爸..老爸..我們要回家了"他又列開了那隻金牙, 笑了.

手....我會放的但不是這一天, 我反而要緊緊拖實你.

老爸, 請原諒我, 如果有一天, 我放開你手時...是因為我實在太愛你了.

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

回覆 信媽 的帖子

你與老爸"盡在不言中"
樓主照顧老爸....
更要多加保重自己身體!!

男爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

珍珠宮

畀面勳章

他們不明白你落這個決定是多麼痛苦, 因為你太愛爸爸了, 我們會支持你

珍珠宮

你爸爸會明白的,加油

珍珠宮

好媽媽勳章

絶對唔係不孝!
我全家所有人不知幾後悔當日安排祖父做電療, 電療後一個期唔夠就過身了.... 家人是八十歲多!
如果可以給我選擇多次, 一定唔做電療, 接家人回家, 快快樂樂過最後的日子, 總好過家人每日躺在床上, 尊嚴盡失, 想起都很痛心當日為何推佢去死~
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

公爵府

你沒有不孝,真正愛你阿爸的人係你,不用理會其他人。加油

男爵府

前日我想叫大哥來醫院幫老爸抹身, 大哥說他很忙.

老爸卻說:"大哥難得勤力工作, 不要打擾他, 況且幾十元來回醫院很不化算的, 我自己抹便可以了."

大哥, 我多想你來救我, 因為爸爸不想我為他抹身, 他自己又骨痛很難轉身的.

大哥是長房長子,還有男長孫, 我有弟弟, 加上一眾男丁子侄, 輪上香也未輪到我這個離過婚的外嫁女, 大哥怪我自把自為, 愛子如命的媽媽也怪我不留一些面子給哥哥, 每位也是我長輩, 我休想主持葬禮.

媽媽, 我從不敢違犯禮儀, 也沒有打算和你們作對, 我只想告訴你們老爸的訓話和意願, 就算我願簽紙為老爸電療, 老爸也不會反抗, 但你們會來幫我一把嗎?

媽媽, 我多想撲入你懷抱痛哭一場, 但我不敢打擾你.

伯爵府

牛年勳章

引用:絶對唔係不孝!+我全家所有人不知幾後悔當日

原帖由 sumlam 於 11-07-31 發表
絶對唔係不孝!
我全家所有人不知幾後悔當日安排祖父做電療, 電療後一個期唔夠就過身了.... 家人是八十歲多 ...
信媽: 我也覺得你的決定是對的!

到左這個階段寧可找個有口碑的中醫調理身子, 可舒緩不適!

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

珍惜... 珍惜

首頁
34567...11

尾頁

跳至