自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

第一次打故仔,睇唔明既請見諒..

尋日帶囝囝去搭火車...自知囝囝好煩,成日要去窗口旁睇風景,又要有位坐,所以我地去坐頭等....

一上車差唔多全滿,只剩一個窗口位,旁邊係一位中老年的男人 (唔好意思,估唔出佢年齡)...因男人外表令囝囝有點抗拒,所以一開始囝囝唔想坐埋去,而且仲同我講什麼 "bad guy" 之類說話,因當時我仍未行近,聽唔係好清楚,我只示意囝囝『唔係呀,坐喇』的說話...當時該男人即時對我囝囝講了一句說話 (我聽唔到),見囝囝 yupp 了一聲,我便當無事的站在附近一旁....

囝囝對面有操廣東話的強國婦人同佢既小男孩 (我估3歲左右吧)...小男孩正食香口膠....由太和站起,小男孩一直吐出及再食新的香口膠...到火炭站,小男孩說是隧道,我囝囝說不是,是維修站之類...我當時已心知不妙,因囝囝不停在改正小男孩說錯的話,我雖已叫囝囝收聲,但小男孩已面露唔順超,而且已經走到我囝身前...心諗如果小男孩郁手打我囝點算,我唔想上 YOUTUBE 呀...好彩小男孩媽媽出口阻止了,而且小男孩面亦轉為愉快...小男孩想請我囝食香口膠,但我囝拒絕了,並對小男孩說車上不許飲食...戲肉了:那老人出聲了...佢不停同我囝講『無所謂架』『once a while』之類既說話,我即時火起...我於是同囝囝講『你啱,響車係唔可以飲食的』...我囝轉向同老人講『你睇你身後既牌喇,不可飲食,包括所有野食,糖都唔可以』...我再示意囝囝講對,並且用好溫柔的語調同小男孩講『弟弟,車上真係唔可以飲食架,不過你仲細,所以依家唔會有人怪你,不過大個左就唔可以架喇,否則會被罰』...該老人即刻面向我問是否一定要我囝遵守規則?!我答係,老人便話『咁你唔去告發佢地食野?』我答『要教育孩子,唔一定要用罰』,跟住老人又說什麼星期一早上不可以輕鬆點嗎之類的說話、又話我好得閒咁...我答佢我係全職媽咪,大把時間教囝...之後佢想再講,我就話唔想同佢拗,大家收聲....到九龍塘站,老人落車,經過我身邊再同我講了些什麼,我一於拎側塊面,再用雙手做左個大交叉響佢面前...真係唔想同佢嘈!

呻完....

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

比我一開始就唔會同佢講咁多...佢有佢講, 唔想答佢爹...費是煩...

gardenwoods  如果佢唔係兜口兜面對我囝講歪理,我都唔會出聲!  發表於 11-8-2 15:14
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

而家有D大人同老人家仲難講道理,自與為是!
樓住你好
人的一生就像在拉屎,有時你已經很努力了,可出來的只是一個屁。..

琥珀宮

gardenwoods 發表於 11-8-2 15:07
第一次打故仔,睇唔明既請見諒..

尋日帶囝囝去搭火車...自知囝囝好煩,成日要去窗口旁睇風景,又要有位坐 ...

gardenwoods 如果佢唔係兜口兜面對我囝講歪理,我都唔會出聲! 發表於 2 分鐘前

不過好多時都有呢d人, 我女2歲時, 返幼稚園, 咩住個吉既書包仔, 因為我想從小培養佢, 自己既野, 自己負責, 所以我一定比佢自己咩, 佢都咩得好開心, 點知成日都有d公公婆婆係街度好話我殘忍, 咁細個就要佢自己拎野....我心諗, 關你叉事咩, 你要寵, 返去寵你個孫囉.........當然唔會講出口啦, 我多數笑笑口行左去唔理佢地。

如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

你做咩唔話幾廿歲人連個仔都唔識教,仲學人娶強國人做老婆,你老婆教仔叻過你呀!

gardenwoods  佢地無關係的..that's why 我 called 個老人係架兩囉!  發表於 11-8-2 15:27
同熱愛這片土地,大家刻骨銘記,愁或喜,生或死,也是香港地
同熱愛這片土地,大家一句到尾,由自己,生與死,也在香港地

瑪瑙宮

唔係好明
個老男人同 強國女人&細路 有咩關係

gardenwoods  老人係架兩,同強國家庭無關係的!  發表於 11-8-2 15:26

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

你仔仔啱,唔使理會其它人點講

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:gardenwoods+發表於+11-8-2+15:07+第

原帖由 180 於 11-08-02 發表
gardenwoods 如果佢唔係兜口兜面對我囝講歪理,我都唔會出聲! 發表於 2 分鐘前

不過好多時都有呢d人, ...
我同你情況一樣,俾個小backpack個仔咩,入面只有2塊尿片同一包紙巾。
都俾啲3姑6婆係度嘰嘰拮拮 ....
我媽就話我做得好岩,小朋友要由細學識自己要負起自己嘅擔子。

Karl  was born on 9th Oct 2009   Lok was born on 29th jun 2011

22:18   48cm long                         18:31   50cm long

伯爵府

hashtag旅遊勳章 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

別人既事理唔到,理好自己便好﹗
みんなで一緒に笑う

首頁

尾頁

跳至