懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆:kiuchi314 的帖子

你自己決定唔去!企硬!預左之後西面。

大宅

回覆 soupsoup 的帖子

我既故事同你地差唔多. . .我老公個婆婆喺六月既時候走咗
佢走前一日我先發現有咗. . .
因為佢地係圍村人. . .所以我冇辦法拒絕佢地. . .
唯有當日可以做既就係燒多d嘢比佢
之後佢地上山我就冇去喇. . .
當日做既任何嘢都問咗老公先(因為我唔係圍村人唔知佢地d習俗)
只有可以帶住舊薑喺身. . .無時無刻都帶住. . .
當時仲唔止我一個大肚婆添. . .
另外果個都係最近生咗. . .而我到宜家已經四個月仲相安無事. . .
好多時d嘢都係自己嚇自己. . .行得正企得正. . .有甚麼好怕. . .?

kiuchi314  帶舊紅繩薑,真係要問下  發表於 11-8-3 10:31
BB已經長大. . .

水晶宮

畀面勳章

回覆:唉, 估唔到我99竟然會叫我呢個大肚婆去奔喪囉

我都有呢個煩惱呀,老爺走左,奶奶話我要上山,但我下星期係預產期了,我有同奶奶講過但奶奶話唔單止上山重要守夜!老公就叫我唔好守但奶奶好堅持,我老公係圍村人,都係話帶ginger加紅繩,但我來知係要幾時帶?我問奶奶又話唔知,我好擔心呀,下星期生,怕突然有咩事

kiuchi314  c6肯同你fight都好,佢地係咪諗住生出得無所謂?一日未生都唔知,祝你母子平安  發表於 11-8-3 09:57

別墅

我個case同樓主都好似,不過係我62,而我c6仲係獨仔。62一知我有咗,同c6結婚,不知幾高興,不過無幾耐(一至兩星期左右)就入咗院,本身62冇乜野病,只係氣促,佢同c6講最多幾日就出院,點知無端端瞓瞓吓走咗(係今年清明左近)。

我有去醫院送佢(係我地第1次見面),之後仲有去醫院幫c6攪手續攪死亡証,而且仲有去了殯儀館1次(因為個老闆係以前係街坊),我俾99罵唔應該去,之後c6一個人攪晒,99仲千叮萬囑叫我唔好去上山,出殯,尤其詹遺容,我只係做咗花牌,有心就得,因為近清明,重陽加七月,話好多個味野。再講得恐怖啲,62頭七有黎搵我,拍我,都幾驚

如果樓主嘅磁場咁勁,最好唔好去,不過都可以幫手接定金銀,送花圈,念吓經以表心意(亦盡孝道),但我唔會扮病,既然你c6同99都有可能sense到你唔想去,就算真病都會令佢地覺得你扮野(仲衰多一單),你話你媽咪唔俾去就最好,再唔係打電話去殯儀問吓。
科學啲咁講,大肚婆騰出騰入,又熱又上山,都唔好架。最多生完再去拜囉,我諗太婆唔會介意嘅。

kiuchi314  有邊個唔驚果d野?真係驚嚇過睇電影,我老豆就叫我上注香就坐定咩到唔好做  發表於 11-8-3 10:00

大宅

C6要你去,你自己番外家

叫你亞媽幫你同你C6講唔去

kiuchi314  我同自己屋企無咩感情,佢地唔會同我fight,再講我99講句係佢家事都無聲出  發表於 11-8-3 10:01
----------------

3.36 born 3.4kg
15 days 3.85kg
4.79 1 month 4.65kg
5.97 2 months 6.12kg (height 59.5cm)
6.75 4 months 7.94kg (height 65 cm)
6.5 months 8.9kg

---------------------------------------------
15 week 6 144g           20 week 5 404g
22 week 6 540g           26 week 6 1111g
28 week 2 1364g
7   week     0.66cm      8  week 6  2.06cm      
9   week 6  3.03cm    12  week 6  7.05cm

大宅

回覆:kiuchi314 的帖子

俾我先吾去啊!彩佢都傻啦!白事去來做物!吾舒服去吾到!一於扮病!吾好去!

大宅

我亞爸亞媽都係水上人, 當年大肚我亞嫲亞婆一齊走,我亞爸亞媽都唔俾我去, 白金都唔俾做, 連我老公都唔俾去, 驚帶左唔好野影响我同BB, 真係家家都唔同習俗

大宅

5個月時,我婆婆都走左,我家人叫我唔好去,做左花牌!你99唔好白痴啦,我朋友就試過問個師父,一句師父話唔好大曬!做媽媽有啲野要堅持!

kiuchi314  我尋晚問c6叫佢問拿磨佬,佢竟然話拿磨佬話無野,你信?我要親口問至信囉!  發表於 11-8-3 10:02

大宅

講真, 如果好似YEE0113, 62走左好難話唔去, 唔知點講....但你而家係99個媽, 我諗唔會怪你既, 邊有人大住肚去, 除非好親好親啦, 我同我D FD都係, 明知6299會返大拜山, 特登唔同BB拎回鄉證, 又避過一劫....太細個又唔識行, 真係唔會去....

kiuchi314  我就係覺得唔親先唔明點解要去  發表於 11-8-3 16:25

別墅

一句講晒, 唔去 ~
呢de野心理影響好大, 嚇親個大人或者個b都唔好, 如果同老公夾好, 就話bed rest 啦, 醫生叫休息, 唔好理咁多!
做阿媽要保護bb, 有物事唔會有人幫到妳~

kiuchi314  佢地梗係覺得無野,陀又唔係佢,無左傷果個都係我之嘛,真係好心灰囉  發表於 11-8-3 16:27

大宅

回覆:lolu 的帖子

覺得唔舒服咪唔去,費事影響情緒!
大肚婆成日病,你個日都係病囉!

大宅

回覆 Cocaine308 的帖子

Sorry, 我唔認同樓主99叫新抱出席係白痴行為囉~
將心比己, 佢只係想一家人齊齊整整咁送佢阿媽最後一程啫...
如果樓主99唔當樓主自己人, 又點會叫樓主出席呢?
By the way, 樓主唔想去就唔好去... 勉強無幸福

大宅

支持你唔去, 一來反正你同佢不和過 (搬走), 唔爭在今次啦 XD

仲有最緊要你話 "平時間唔時都見到", 咁得人驚, 梗係唔去啦!!! 見到野, 即使冇事都嚇親自己同BB, 咁就唔好啦

珍珠宮

好媽媽勳章

唔好去,萬一有咩大吉利事,你都會怨自己點解當時唔企硬!

男爵府

不如講大話(雖然唔好):
例如早一日話肚痛要入醫院,我諗唔會連去醫院都唔俾掛。
俾着我就情願係醫院瞓兩晚都唔去!

:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

首頁

尾頁

跳至