嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

急!轉奶粉會否因不適合體質而發起敏感?!唔該大家幫幫手,我真係好擔心…

我囡囡尋日開始塊面有十幾點紅點,某d地方仲有d一撻撻,之後我同佢去睇醫生,佢話唔係水豆又唔係疹,應該係敏感,果時佢已經連個身都有幾點紅點,我今朝俾左d防敏感既藥水佢食,暫時未知有無好轉。但今日其實佢已經多左好多紅點,成個身都係,不過手腳好似唔太多~
我其實比較懷疑係咪因為轉左a+3號奶粉佢唔適應~
因為時間上我地的確係前幾日先轉呢隻奶粉,而且阿b都唔肯飲,咁岩佢又出牙仔,前2日先發完燒…我真係唔知佢係咩事…
我想問下有無媽咪試過bb轉奶粉唔適應,會有咁既反應?

依家我諗住照食住呢隻抗敏感藥水,睇下過2日有無好d,如果都係越發越勁,我就即刻去政府醫院睇醫生…

我真係好驚…因為我係新手,又知道如果真係出水豆或者係出疹,都幾大件事…我怕自己做錯應對措施…大家幫幫我呀… :-(
浦浦既小寶貝,子靈女女,於8月22日QE出世∼ :-D

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

Re: 急!轉奶粉會否因不適合體質而發起敏感?!唔該大家幫幫手,我真係好擔心…

我女初生時試過頭至腳出晒紅點 到 :-( 後轉低敏奶粉。妳B幾大?撞正又出牙乜胃口;又燒....高燒嗎?有冇機係玫瑰疹呀?不如妳俾番之前隻奶粉佢食番,出牙、身子好啲定啲先再試轉
我女2001年1月8日QE出世  

大宅

Re: 急!轉奶粉會否因不適合體質而發起敏感?!唔該大家幫幫手,我真係好擔心…

你有沒有即時轉回A+2?! 如果懷疑敏感由此起, 應立即停用此致敏原, 否則敏感是不會退的, 而新的粒粒也會繼續出.

我的囡囡在A+1轉A+2時都試過敏感. 按醫生的意見,立即轉回A+1,新的紅點便沒有再出現. 由於我和我老公不想給小BB接觸太多藥性的東西, 我沒有給她吃抗敏藥水, 每天給她搽一次藥膏, 結果一定是沒有那麼快好, 大約一至兩星期才回復光滑.
該用戶已被刪除

複式洋房

多謝大家咁幫手~~真係多謝晒~

我囡囡岩岩1歲1個月~

尋日囡囡食完藥,今日已經好好多啦~精神好左,又肯飲奶~我尋日見佢咁即刻轉番2號a+啦,依家佢真係好好多,無咩事,只係扭計d~

我都有諗過係出疹,但依家佢已經無再出紅點,見到佢之前既紅點收番d~暫時都幾好~

我會睇定d,到下個星期去健康院再睇下係咪奶粉問題~

大家既bb試過有咁既情況呀?大概係點架?
浦浦既小寶貝,子靈女女,於8月22日QE出世∼ :-D

大宅

恭喜晒!! 見你的bb無事就好喇!

我的囡囡細你的囡囡一個月,不過仍然飲A+1. 自從那次敏感後,我接受醫生的意見,不刻意轉飲A+2. 如果要再試飲A+2,在轉奶的2-3星期內我不會添加任何新的食品. 於是,我選擇給囡囡嘗試吃各種新鮮又有營養的食品. 現在,她已在吃飯仔了. :-P

既然看來似乎A+3是致敏原,我個人也認為你可以下個星期去健康院跟醫生確定是否奶粉問題. 如果這期間再有新的紅點出現,才到診所看醫生.

首頁

尾頁

跳至