在職全職

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

話說公司有個同事, 十分煩, 係公司成日都聽到佢的聲音, 做任事都係用個口, 唔係用手, 身邊遇到任何大大小小的事情都要詳細同人分享, 重要同A同事講完, 其實其他同事都聽到, 但佢都要再跟B同事重覆講一遍, 如是者到C, D, E...同事. 大姐, 你的事我無咩興趣知道呀!

當一齊吃飯, 講話最多既一定是她, 她會好留心聽你們的說話, 希望從中找到小小機會, 即是加插入話題, 再轉到自己的話題, 又開始不停講自己的野, 搞到成餐飯都係佢說話.

偶爾想問一D年輕既同事取一些資訊, 當談得好地地時, 她聽到后, 又即時走來, 又答一大餐, 又話呢樣個樣, 好似專家咁, 實情係好空洞, 正所謂識小小扮代表, 搞到想知既野都無法知道, 真係好討厭

總之, 佢係到, 我都唔想講野, 問野, 廢事又話佢都識, 又點又點. 話題重覆千次.

唉! 如果係你地, 你會點做呢?

珍珠宮

回覆:你地公司有無D咁既同事嫁?

睇開d

大宅

我之前做過一間公司, 老闆一唔響OFFICE, DEPT HEAD就會好似廣播器咁係咁講野, 又批評人, 又講老闆個花名, 我見同事有D就做自己野, 同DEPT的就應下佢咁~~~

妳當耳邊風啦

子爵府

畀面勳章

無計ga la
米當佢透明 or路人甲乙丙low
唔好唔上心la....唔系唔靚ga

:-? 沒有一百分的另一半,只有五十分的兩個人 :wave:

大宅

呢d咁既同事, 就好似7仔咁 -- 梗有一個喺左緊.

miumiu0101  好好笑  發表於 11-8-4 17:18

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

如果真係避唔到, 為有睇開d啦

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

工作上需要接觸她就沒有辦法, 如果lunch, 可以不跟她一起嗎?
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

我會扮忙, 唔理佢, 盡量少同佢接觸:;pppp:

侯爵府

miumiu0101 發表於 11-8-4 17:19
我會扮忙, 唔理佢, 盡量少同佢接觸

你地就好啦, 都無呢D經歷.

我一見到呢位同事就頭痛啦, 真係避無可避, 朝朝一早就買定COFFEE坐定定係PANTRY, 當一有同事入去, 就即刻把握機會講自己既野, 我巳經專登唔食早餐住, 等佢離開PANRY后, 先自己入去食早餐.

午餐更加出外吃啦, 仲留係到聽佢UP咩, 只不過, 公司既FAREWELL, BIRTHDAY之類既LUNCH, 唔通咁都唔比面去咩.

至於平時走來同我講野, 我好多時扮聽唔到, 佢可以面皮厚到, 不停叫你咁嫁, 甚至有時同我講野, 佢企係到講, 我眼就對住部電腦, 自己不停做野, 只係有時[吳] [吳] [吳] 咁應酬佢, 佢都可以繼續講, 唔知人討厭.

你地話, 呢D人幾煩

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

佢好得閒, 無野做架:;pppp:

子爵府

引用:佢好得閒,+無野做架

原帖由 miumiu0101 於 11-08-04 發表
佢好得閒, 無野做架
佢真係好得閒!

珍珠宮

你咪笑住同佢講, 你有時間, 幫下我手呀, 我好忙呀

男爵府

陪月勳章

點解甘得閑唔使做既

男爵府

畀面勳章

引用:呢d咁既同事,+就好似7仔咁+--+梗有一個喺左

原帖由 Junomama 於 11-08-04 發表
呢d咁既同事, 就好似7仔咁 -- 梗有一個喺左緊.

首頁

尾頁

跳至