樓市動向

跳至

首頁
12345...12

尾頁

禁止訪問

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

管理員

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 2016畫展勳章 夏天玩到顛 +3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

mymelody0701 發表於 11-8-10 23:04
點解BK 攪到好似Discuxx無哂言論自由,kenneth既留言啟發左好多人(包括我),管理員用這樣冇理的解釋好難 ...

純粹討論買賣樓宇是絕無問題, 但鼓吹非法行為我們不能認同及接受, 而用分身自問自答, 更是版規所不容, 所以我們將有關帳號封鎖. 有關如何分辦用戶是否分身, 我們有豐富的經驗及証據.

親子王國版主團隊是維護大部份會員利益, 可能大家會對他們的工作有所誤會, 但亦無阻我們維護BK的決心.

如仍有什麼不明白的地方, 歡迎PM跟我詳談討論.

大臣
現在的國民很好招呼...

管理員

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 2016畫展勳章 夏天玩到顛 +3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

penfan2010 發表於 11-8-10 23:17
老實講我都唔想係到傾不過始終有個人要將之前的人帶去其它地方
所以我會繼續, 如果我都lock埋就靠你地喇
當 ...

你們自己人私下PM聯絡, 我們又怎LOCK你, 放心.

大臣

現在的國民很好招呼...

男爵府

mymelody0701 發表於 11-8-10 23:04
點解BK 攪到好似Discuxx無哂言論自由,kenneth既留言啟發左好多人(包括我),管理員用這樣冇理的解釋好難 ...

同感!!
kenneth既留言啟發左好多人(包括我),管理員用這樣冇理的解釋好難令人信服!
睇錢份上,我要忍忍忍~

男爵府

大臣 發表於 11-8-11 10:39
純粹討論買賣樓宇是絕無問題, 但鼓吹非法行為我們不能認同及接受, 而用分身自問自答, 更是版規所不容, 所 ...

你一野已經封左人地賬戶,人地連解釋機會都冇!! 一定係分身??
如果我一直用緊A電腦上BK,公司調左我位,另一位同事坐左我個位用左我之前部腦註冊BK仲留埋言,但我又轉左用B電腦繼續上BK,咁個同事又係我分身?
我知你地係管理員,你地係大晒的,封唔封戶的決定權係你手,無須同任何人交代。
不過我覺得係死無對證囉!!
不過如果我係Kenneth,要玩分身的話,我會開多十零廿個A/C囉!!一個分身太少了!!
睇錢份上,我要忍忍忍~

禁止訪問

水晶宮

hashtag影視迷勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

I agreed using "Blog" too!!

水晶宮

hashtag影視迷勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

penfan2010 發表於 11-8-11 10:18
可能會轉用Blog的型式始終facebook 唔太方便因為我都唔想太多朋友知我做緊乜
...

or open account at "uxxxts" / "Discxxx.com , what do you think?

男爵府

yuen1818 發表於 11-8-11 11:33
or open account at "uxxxts" / "Discxxx.com , what do you think?

喺度叫人過檔, 會5會被封架

伯爵府

係facebook 用私人組群, 唔係會員睇唔到post 咪得囉.

男爵府

penfan2010 發表於 11-8-10 21:51
我就極度支持大家賣左自住樓, 人一世物一世, 層樓有賺就梗係賣樓拎錢歎下先出年都2012 唔通重為層樓而改變 ...

講得好

大宅

penfan2010 發表於 11-8-11 11:12
自己私下PM你我無興趣, 我公開俾大家睇都無問題, 至於你話你地有豐富經驗, 我都唔知, 不過呢刻我都睇唔到你 ...
同我昨晚講既一樣封埋貼唔比人發言, 不過冇石沉大海, 而係成個貼人間蒸發左, 等大家以後都搵唔到, 天下烏鴉一樣 !!
首次買投資樓經驗分享 : -
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3671540&extra=page%3D1&page=99

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

大臣 發表於 11-8-11 10:39
純粹討論買賣樓宇是絕無問題, 但鼓吹非法行為我們不能認同及接受, 而用分身自問自答, 更是版規所不容, 所 ...
管理員先生/小姐, 有咩野問題唔見得光要PM 問你地呀 ? 我昨晚好虛心地用"引用" 問左另一位管理員問題啦, 有冇覆過我呀 ? 唔好話比我知收唔到呀 ! 因為個貼已人間蒸發左 ? 你地SET 左個SYSTEM 如用"引用" 對方就有"提醒"提示啦 ! 冇理由唔知道我問過野喎 !
首次買投資樓經驗分享 : -
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3671540&extra=page%3D1&page=99

王國長老

王國長老

penfan2010 發表於 11-8-11 11:12
至於非法問題, 套房到呢一刻為止係無立過法為非法如果係非法我重會做, 非法的我不如走粉......

政府部門做事卸膊, 冇承擔, 立法慢九拍, 而家唔係非法唔代表冇危險性, 冇問題. 如果火燭, 隨時一鑊熟.

僭建問題, 奶粉問題, 大陸人搶晒本地孕婦床位問題, 件件事都令我地知道, 政府唔到爆煲都唔做野, 仲衰到爆左煲都仲未必可以立刻做到野. 好多事, 唔可以只係諗政府有冇規管, 搵錢都要衡量下良知.

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20090709/00176_099.html

租金低廉的板間房是本港不少基層的棲息處,不過其環境侷促、通道狹窄、欠缺滅火設施的惡劣環境,隱藏死亡陷阱。地區人士早就注意到問題,過去多年不斷要求政府監管板間房,奈何當局懶理,將問題如足球般互相交波,消防處稱單位內不屬監管範圍,屋宇署則指間隔沒有改變樓宇結構而拒絕跟進,終於釀成近月多宗涉及板間房的火警,造成多人傷亡。

「如果火燭,條路又窄,我又行得慢,到時實走唔切。」八十八歲的鄭婆婆行動不便,獨居於深水埗約六十平方呎的板間房內。雖然她直言擔心一旦發生火警無法逃生,但其消防安全意識甚低,例如在房內唯一的電源,插有多個拖板和萬能插蘇,上面更插有十多個電掣,部分更掛在窗邊,「無論幾熱我都唔開窗㗎,怕落雨撇到電掣漏電就大件事!」

居於鄭婆婆隔鄰房的黎先生,對於板間房的防火安全亦甚表擔憂,因為幾乎每戶都在房內備有火水爐,由於地方狹小,故爐具與家居雜物近在咫尺,「真係擔心會唔小心燒着其他嘢,到時就一發不可收拾!」作為煙民的黎先生,每次抽煙都小心翼翼,就連煙灰缸也要放在窗邊,免生火警。

防火設施欠奉 居民無保障

「條走廊窄到只可以一個人行,如果火燭,真係一鑊熟呀!」議員助理梁欐指,板間房不僅通道狹窄,亦沒有防火設施,對居民毫無保障,惟當局一直不聞不問。

深水埗區議會私人樓宇工作小組主席衞煥南憤斥,曾多次將板間房的潛在危險向政府反映,惟政府一直冷淡回應,換來一肚子氣,「消防處話只係管大廈公眾地方嘅走火通道,單位裏面就唔理;屋宇署又話,條例上講明只要冇改變樓宇結構同違反大廈公契,單位內點改都理唔到!」衞不滿政府長久以來,對板間房這個城市毒瘤抱漠視態度。

日前,本報記者到深水埗視察,發現有業主將一個唐樓單位分成九個板間房出租,最細的只有約五十平方呎,一面是磚牆,另外三面則是木板,沒有窗門,既焗且黑,一旦發生火警,單位內間隔的木板勢必瞬間燒着,加快火勢蔓延。

《床位寓所條例》存灰色地帶

此外,單位內設有近十個電錶,電力負荷甚大,然而屋內卻沒有任何滅火器,亦沒有任何出口指示牌。工程師朱沛坤指,每幢樓宇都有限定的電力度數,即使一屋分裝多個電錶的問題亦不大,但如果電錶日久失修或在不合規格下安裝,則隱存危機。

至於同區另一幢唐樓的板間房,情況亦不太理想,除了欠缺滅火設施外,單位內間成十一個板間房,通道擺滿膠桶、電風扇、木椅等雜物,加上通道彎彎曲曲,有多個暗角位,如遇上火警,不難想像居民爭先恐後的逃生場面。

根據《床位寓所條例》,只規管擁有超過十一個宿位的單位,不少業主看準此法律灰色地帶,將單位分成不多於十一個板間房出租,租金視乎地點和設施來釐定,每房月租介乎八百至一千三百元,如全部板間房租出,每月可有逾萬元的收入,因而吸引大批業主將物業改裝分租。

議員反映問題 政府續懶理

「原定下個星期四喺區議會再傾板間房問題,不過未傾就發生奪命火警,政府真係要為此負責!」油尖旺區議員許德亮表示,區內板間房問題嚴重,有唐樓甚至「清一色」被改裝為「板間樓」,雖然曾多次向有關部門反映問題,但政府都繼續懶理。

根據《建築物條例》,所有住宅單位的內部改動,如沒有獲得當局同意下進行而影響樓宇結構、公眾走火通道或排水工程,均屬違例。而涉及的工程須符合各種建築規例,如睡房、客廳、廚房和洗手間設有窗戶。如業主欲將單位分成套房出租,亦須按《床位寓所條例》執行。

民政事務總署發言人表示,板間房與其他出租或自住的私人居所均一樣,其樓宇及消防安全受相關條例所監管,而總署則負責執行《床位寓所條例》,主要規管有十二個或以上出租作單人住宿的床位寓所。

劏房間得愈多租金回報愈高

出租板間房,表面上看來利潤不多,實質原來較出租一個完整單位,可賺取更高租金。由於將單位改裝板間房的費用不高,不少舊樓業主看準商機,紛紛將單位改裝成多間板間房出租。

以一個深水埗區的唐樓單位為例,單一出租租金約為每月五千元,但若將之間成八個板間房,並以每月租金一千三百元將每個房間出租,業主的總租金收入可逾一萬元,足足是單一出租的兩倍,換言之,板間房數目愈多,業主的收入便愈高。

此外,租金收入較穩定,亦是業主改裝單位為板間房出租原因。因為一個完整單位一旦無人租住,業主會即時失去租金收入,但如改為板間房的話,只要維持一定的租住率,便能保證每月有持續而穩定的租金收入,以上述唐樓為例,只要有一半板間房有人租住,收入已比單一租出為高

斗室密不透風 隨時中暑熱死

一家四口窩在斗室百呎的板間房,在本港絕不罕見。由於板間房面積小,環境又侷促,過去便曾有住客因室溫過高而中暑、焗暈,甚至熱死。

去年夏天,曾有社區組織在深水埗、佐敦、觀塘、上環及灣仔等板間房量度溫度,發現密不見天的板間房,室內氣溫比室外高出至少攝氏三至四度,有違平常房屋室內溫度較低的常規,其中在深水埗的情況更見嚴重,測試當日,室外只有攝氏廿七至卅一度,板間房單位卻高達攝氏卅五度,熱力逼人。不少住戶均表示白天無法在房內生活,學童更需要把功課留在晚上才做。

面對熱不可耐的惡劣環境,過去有住客因此熱死。○七年一個攝氏卅六度的夏天,一名卅八歲在荃灣居住的板間房男住戶,疑為省錢不開冷氣,抵受不住高溫,在床上中暑「熱死」。同日,另一名在深水埗板間房居住的六旬婦,亦中暑險死,幸最後獲救。

板間房火警事件簿

尖沙咀海防大廈一間「影子賓館」內的板間房疑因電線短路失火,一名內地漢疑被濃煙焗暈後不治,另有八名住客不適入院。

一名女貓癡帶同十四隻家貓入住深水埗約一百平方呎的板間房,女戶主離家後單位起火,消防撲熄火後赫見貓屍遍地,九隻貓葬身火海。

失業漢疑因為欠租數個月,擔心新年後要露宿街頭,在灣仔板間房企圖自焚,幸被鄰居制止將火撲熄,他受煙嗆不適送院。

一名疑精神失常女子在旺角租住兩日的板間房內,以打火機焚燒衣物冒出大量濃煙,致居所冷氣機爆炸,逾三百戶住客慌忙逃生。

旺角嘉禾大廈五級大火奪走四條人命,肇事娛樂場所疑擅自拆走防煙門,又以木板間房,令居民難以逃生造成慘劇。

被解僱送石油氣工人反鎖油麻地窩打老道板間房內,淋火水自焚企圖自殺,被消防員救出,近百住客包括武打演員梁小龍緊急疏散。

油麻地吳松街一間板間房失火,尼泊爾籍房客驚醒逃生,但房門被烈火封堵,事主被困火場遭燒至重傷命危。

一對夫婦在深水埗租住的板間房內激烈爭執,丈夫疑在房內燒報紙發洩,妻子阻止無效,連忙走落街報警求助。

我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

男爵府

edea 發表於 11-8-11 11:48
政府部份做事卸膊, 冇承擔, 立法慢九拍, 而家唔係非法唔代表冇危險性, 冇問題. 如果火燭, 隨時一鑊熟.

ht ...

咁瞓街係安全d, 仲5使交租

大宅

jacky1212005 發表於 11-8-11 11:45
管理員先生/小姐, 有咩野問題唔見得光要PM 問你地呀 ? 我昨晚好虛心地用"引用" 問左另一位管理員問題啦, 有 ...
個貼留係度把鬼咩

人都唔係度啦

大宅

penfan2010 發表於 11-8-10 22:45
已經開左 facebook
各位可PM 或email 我 費事俾人話做生意
唔想俾人話

咪唔好用依個平台囉

大宅

phchan 發表於 11-8-11 11:40
回覆 penfan2010 的帖子

Please PM me, thanks