自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

今晚"星期日檔案"建橋-感動下淚

有冇人睇左? d小朋友好可憐, 當我睇到中大個教授話冇起重機,吊臂,正發愁點搬大石,忽然百幾二百個小朋友出現,每一搬一舊石黎,我忍唔住流淚 :cry: 好感動. 亦都好感激呢班義工,如果自己唔係有小朋友要照顧,加上自己又冇手藝,否則好想出一分力. :cry:

大宅

Re: 今晚"星期日檔案"建橋-感動下淚

所以當香港人說沒電腦、福利不足時,請看看我們的同胞,他們甘願自己去做,但只是他們不懂得怎去做!

我的女兒叫瑩瑩,2004年6月6日出生。 她是媽媽的洋娃娃;是爸爸眼中的頑皮女; 是麻麻的傻妹豬;也是爺爺的活寶貝! :-D

子爵府

唉吖...我miss0左tim..
[img align=left]http://www.pau.com.hk/liwood/IMG_0764.gif[/img]Liwood Ma Ma [url=liwood.pau.com.hk/gallery]MyBB Album[/url] [email protected]

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

liwoodma 寫道:
唉吖...我miss0左tim..

me too~

男爵府

今天與孩子看此節目從旁解釋他是多麼的幸福,日後亦希望他像這些義工出一分力幫助有需要的人。

別墅

好無奈,睇既時候唔o係屋企,冇得錄低,後尾果d都睇唔到,睇到有一個老伯,講佢太太多年前因為送個仔(定女?)返學時,河水忽然暴漲,就咁奪去佢兩個至親既生命,佢好痛恨呢條河,又冇能力搬走....小朋友就日日澗水返學. 有個小朋友話佢唔捨得賣左佢養既兔仔,但係為左要買鉛筆返學,佢都冇辦法....聽到佢講人係一條命,兔仔又係一條命,點解要用黎買賣? 原來,小朋友都好懂事,懂得愛惜生命. :cry: 好多好孩子 :cry: 命苦 :cry:

別墅

Douglasma 寫道:
今天與孩子看此節目從旁解釋他是多麼的幸福,日後亦希望他像這些義工出一分力幫助有需要的人。

我都係.

子爵府

:-( 人間有情!唔好比佢停!

伯爵府

好媽媽勳章

我都係一路睇一路教小朋友幸福不是必然的.

首頁

尾頁

跳至