樓市動向

跳至

首頁

尾頁

子爵府

連租約只可做五成首期唔係仲難賣咩?況且我嗰間低層幾難放得出好價

子爵府

回覆 shan_c00 的帖子

係, 但你份供款hkmc用咩rate計我就唔清楚, 我嗰份銀行話佢地用prime rate

禁止訪問

大宅

回覆 MariaTsui 的帖子

MariaTsui,

我唔知我有無記錯, 我得一層樓, 但係做按揭銀行都係用PRIME RATE計壓力測試架. 因為H RATE太大波動, 同埋宜家H RATE太低, 所以銀行為左減低風險, 多數都係用PRIME RATE 計

其實我都同樓住有類似情況, 總之就係如果HOLD多一層收租樓, 手上ge 現金就唔係好鬆動, 再加上萬一租金及樓價下跌, 同時利息又升ge話, 應該會有相當壓力. 所以我就決定hold自住o個間, 收租樓就遲d先再買. 雖然話投資越做早越好, 但係同時都要安全至上. 我覺得依家買樓買股最緊要係預worst scenario, 千祈唔好去得太盡

tantanmama  壓測一定係用p計的.  發表於 11-8-12 17:02

男爵府

大力大力 發表於 11-8-12 12:04
在這時候買多層樓,仲要借 90%,真係好危險,好危險呀!!!

樓市係咁2跌1, 2成都變負家產

水晶宮

回覆 henrychancfh 的帖子

你說得對,現在壓力測試是用P RATE,其實,我有1個朋友,上年攞層樓去加按,因為層樓升了很多,由於當時經濟環境幾好,政府沒有太多人為干預,銀行又想做成單生意,結果朋友用H RATE做壓力測試,又俾佢過關,今年已經不可以了,因為銀行都覺得風險大了.

我都同意你的說法,大家都想多一層樓收租,但現在風急浪高,真是要睇定D,如果要經HKMC,我想它都不會易批.

子爵府

其實我緊係明白要經hkmc做九成係危險, 但我同老公遲出身(即後生),冇靠父母, 當初買第一層樓時係做九成半, 人工唔高, 好難先儲到半成首期(唔去旅行,唔睇戲,唔去朋友飯局,唔去商場行街,唔用奢侈品, 每個月儲到一萬, 有時會多過一萬, 仲要同升幅競賽), 終於09年入到場買最低層,雖然供樓壓力大,但好開心有自己的地方,所以第一層樓用了血汗心機換番嚟有感情唔多想賣, 而家叫做低過七成. 我知呢度好多bk媽咪爹d都上左岸, 覺得借多過七成好危險, 但如果冇hkmc,我跟本連上車都冇可能. 我呢啲人真係唔想認命, 好想努力創造一個好的將來, 好想做上岸既一份子

子爵府

所以有時睇新聞見到咁多不勞而獲呃綜援既人,覺得佢地好過份,佢地要求既嘢我仔女都冇, 冇補習班冇興趣班, 暑期班都係去工聯會, 冇去過旅行, 都唔明政府又咁幫佢地, 我呢啲努力向上爬又唔幫

shan_c00  係啦...無貢獻, 但攞得最多福利係佢地!  發表於 11-8-15 11:44

大宅

回覆:yingying媽咪 的帖子

唔好灰心,支持你,你地已經好強勁!

大宅

回覆 yingying媽咪 的帖子

yingying媽咪,

其實我都係好後生架咋, 我依家層自住樓都係用hkmc, 我地唔係話用hkmc有問題呀, 只係覺得再拎多咁大條債上身好危險咋.

我都好想買多一間收租, 但係計過數, 萬一利息升多2厘 (都算保守), 租未必cover到供, 自住o個層又要供多d, 如果收租o個層又要俾多d, 加加埋埋一個月剩番唔係好多, 萬一再遇上經濟不景, 兩公婆其中一個失業, 層樓要幾個月先租得出, 再加上要流動資金以防不時之需, 咁到時就真係好難捱.

大宅

回覆 yingying媽咪 的帖子

yingying 媽咪,

其實正正因為係後生, 我覺得總會有等到下一個浪底ge機會, 其實過住都係5-6年一個浪, 假設你係30歲, 等多5年都係35歲, 仲有大把時間去儲樓呀. 再加上正正因為收入唔高, 更加要把握人棄我取ge機會先可以闖出另一片天地呀.

我覺得呢一刻最緊要係儲多d子彈, 機會黎ge時候先可以好好把握. 坦白講, 依家d樓唔知算唔算貴, 但係我都幾肯定呢一刻無人會話d樓平.

首頁

尾頁

跳至