懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問宫縮同胎動的分別 ?

依家懷孕5個月, 腹部位置成日忍忍作痛, 有時好似bb郁. 呢個階段宫縮會有幾密呢 ?

大宅

Re: 請問宫縮同胎動的分別 ?

5個月應該未咁快宮縮. 宮縮係個肚實哂咁. 同胎動好唔同的.

洋房

It's like the oval practicing for it-self, or just the baby's kicking. It is very normal,don't worry!
:-DRyan born at May 4th 2001 w/4.11kg. Ralph born at Aug. 13th 2002 w/3.66kg They grow up in a happy family! :-D

大宅

今日產驗咁橋問左醫生: 宮縮會成個肚實左, 有小許不適但不應該疼痛. 胎動的話應只有一部份實左, 同埋過一陣會消失.

如果個肚實左太耐(如數個字)或會疼痛,咁就要找醫生.

別墅

請問宮縮是正常ma?我24week 昨晚第一次宮縮.(個肚實左10分鐘)

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原來宮縮係個肚實晒,但係我每朝早都覺得個肚實晒,但係唔係唔痛架?請問唔該

公爵府

dilyshung 寫道:
今日產驗咁橋問左醫生: 宮縮會成個肚實左, 有小許不適但不應該疼痛. 胎動的話應只有一部份實左, 同埋過一陣會消失.

如果個肚實左太耐(如數個字)或會疼痛,咁就要找醫生.

其實我都有問過醫生,佢都係咁講話個肚會實哂,但係我都係唔識得分,因為我好多時夜晚,由其係食完飯個肚就會實哂咁,不論係食得多定少,好似漲到(實到)就黎要爆咁。
但係我呢幾日發覺個肚有時扯住痛,有 d d 好似 m 時咁既痛,唔知呢 d 係唔係宮縮呢

別墅

係啦! 我的感覺就好似m痛, 咁係化表什麼呢? 應不是胎動喎.

伯爵府

我31wk, 都仲攪唔清乜野係宮縮, 有時個肚係實ge, 但又唔會有乜唔舒服, 好似墜墜地咁啦. 朋友話一宮縮就會乜都唔想做要瞓/坐係度, 我又唔覺有咁需要bor.

不過半夜bb郁得勁, 會瞓得唔好, 相比起宮縮ge不便, 瞓唔到會辛苦d.

*奉勸各位, 唔好飲可樂, 一啖都唔好, coffee/tea都唔好飲, 如果唔係個bb就半夜開party, 真係郁到個媽咪無覺好瞓.....好慘.

公爵府

mylulu007 寫道:
我31wk, 都仲攪唔清乜野係宮縮, 有時個肚係實ge, 但又唔會有乜唔舒服, 好似墜墜地咁啦. 朋友話一宮縮就會乜都唔想做要瞓/坐係度, 我又唔覺有咁需要bor.

不過半夜bb郁得勁, 會瞓得唔好, 相比起宮縮ge不便, 瞓唔到會辛苦d.

*奉勸各位, 唔好飲可樂, 一啖都唔好, coffee/tea都唔好飲, 如果唔係個bb就半夜開party, 真係郁到個媽咪無覺好瞓.....好慘.

我都差唔多夠 31 週了,都係分唔到
係呀,係呀,我前日日頭就係飲左呢杯"人參烏龍茶"就攪到我成晚眼光光到 3 點幾都未訓得著,真係搵黎攪 但禽晚冇飲茶都唔知咩事,都係訓唔到,訓到3 點幾起身去完廁所後,又係眼光光咁,真係慘啦 :-(

伯爵府

好媽媽勳章

我呢, 就試過半夜起身去toilet之後.
就嘈醒左bb,. 搞到佢三四時鐘係咁郁......
幾晚都係咁, 不過我唔理佢, 照訓.....

mylulu007 寫道:

首頁

尾頁

跳至