自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

Re: 大奧好似好睇過醫道wo

別墅

0岩0岩係tvb個網站睇到,好似話有五十集 ,咁有成個月睇咯

大宅

呢首主題曲係 Southern All Stars 唱架,叫「愛シ欲望ソ日ぼ」(愛與欲望的每日),之前我成日聽架∼好正,歌詞同旋律都幾搞笑∼ 可惜同套劇唔係好夾囉…係日本仲被選為「最差主題曲」之一添…

其實而家播緊既係「大奧第一章」,即係前傳,日本係播左「大奧」先架,但反應太好,而d主角又死哂,唯有拍前傳∼所以日本同香港播既時間表係調轉左架∼!
之後又拍過幾次特別篇∼係日本,今年10月13日開始播「大奧-華之亂」∼但劇情講咩就唔知啦∼

禁止訪問

大宅

係好睇
:-) :-) :-)

大宅

我覺得幾好睇喎,不過d名好難記.

男爵府

我miss 左頭個半個鐘呀,有冇人可以話比我知呀褔個三個小朋友去左邊,點解你老公要休左佢呀。十萬個唔該。

洋房

阿福殺死左d強盜同殺死左佢老公個小妾所以休左佢

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

Good!

大宅

男爵府

尋晚miss 左睇開頭ar >3< 真係好好睇 .... 其實阿福係咪有陰謀ka ?!

男爵府

我都有睇呀........好正!!!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

:-( :-( 我睇到一半就同個女瞓教. 想問個夫人剎左個女人後,
個子望住佢之後點呀, 可否話我知.

公爵府

我都覺得大奧幾好睇

珍珠宮

其實醫道都唔係好差啫 ...

不過大奧節奏快, 衫靚d, 但d人名都幾難記

大宅

Agree! 我鐘意日劇多d, 節奏快d, everything 靚d

大宅

我覺得大奧幾好睇

水晶宮

wig 寫道:
Agree! 我鐘意日劇多d, 節奏快d, everything 靚d

totally agree~ 終於有日劇睇啦
d 和服好靚, 劇情緊湊
阿福要同自己的小朋友分開, 之後又想起佢地
真係好感動
仲有 就係 d 日本佬 從古到今 都超咸濕~~ wakaakaaa

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

cway 寫道:
第一集已經missed, 仲追唔追好呢

追啦!我missed左45分鐘,之後睇都咁好睇,幾緊張。

水晶宮

qq媽媽咪 寫道:
:-( :-( 我睇到一半就同個女瞓教. 想問個夫人剎左個女人後,
個子望住佢之後點呀, 可否話我知.

琴晚劇情 (from tvb.com)

在日本結束了戰國時代,進入統一的德川幕府,時值第三代將軍家光的天下。將軍府的大奧內雖有正室夫人孝子,但掌權者卻是春日局。年輕女侍阿玉,好奇下向管事朝比奈問及有關春日局的事情,令朝比奈回想起春日局昔日的種種……
當年的春日局,原名阿福,嫁給了武士稻葉正成,並為他誕下三名男嬰。但因為阿福是逆臣之女,本是稻葉正成的「賞賜品」,所以一直得不到丈夫的喜愛,只不過是一個擁有正室身份的工人,更受到下人和其他小妾的輕視。

正成欲於仕途發展,故常招攬各地浪人(流浪武士),但某一次招待的一班浪人,只是一班亡命之士,他們更在飯後行劫。

正成被囚,有浪人對阿福起色心,阿福為保貞節,伺機用刀殺死欲姦污她的武士,之後,也把一直嘲笑她的小妾殺死。

面對如此難堪的局面,正成為了自己的仕途,決定把阿福休掉,更要她天光前離開。事已至此,阿福只好狠心要求兒子們當她已死,毅然獨自到江戶投靠遠緣朋友,尋找新工作。

當時二代將軍秀忠的正室阿江與快要臨盆,秀忠之父,開創幕府時代之大將軍德川家康,決定請一名乳娘來照顧新生兒。阿福因身份符合,終成為將軍家的乳娘。但由於阿江與一誕下麟兒便被逼母子分開,阿江與不禁對乳娘阿福懷恨在心……

首頁

尾頁

跳至