跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 szeszes 的帖子

Hi,

我想問下培僑小學最多派到咩中學呢 ?

Tks

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 pfwongella 的帖子

我小朋友先剛上小一

呢個星期三開始返全日, 亞仔唔洗花半小時做晒功課; 連昨日有6樣功課, 都唔洗花45分鐘完成; 我仔朗讀中文課文5次左右, 佢已經背左果課書

暫時未有閱讀及網上功課

別墅

畀面勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

回覆 pfwongella 的帖子

阿仔喺培僑今年小六畢業,佢地今年派位如果我冇記錯應該係劉永生11個,小西灣衛理11個,小西灣福建13個,聖馬可3個,北角顯理1個,其他就分別有中國婦女會,民生,小西灣嶺南,培僑中學,庇理羅士,重有張祝山其他唔記得喇!你可以開放日嗰日喺地下操塲近門囗喥佢有貼出呢。

珍珠宮

提提大家, 開放日今日(9月18日)下午2:00-5:00舉行, 有興趣的記住去參觀呀!

希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我女返左一日,返來識背係未識寫哂,做功課都唔太慢,因為去埋ym會所.你個仔咩班呀..

szeszes  唔想係網上透露太多, 總之亞仔係讀粵語班!  發表於 11-9-24 01:07
[size=medium]穎慧賢淑是伊人,怡悅自樂最歡欣

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

裝上英文我地有啦,仲追返1號開始個d..

szeszes  我知, 我地都有開始做  發表於 11-9-24 00:41

大宅

回覆 kikiboy 的帖子

参觀左開放日, 學校環境一流, 因趕時間有嘢做, 只看到示範課, 但就冇聽到校長介绍教學理念等等。
有冇人可以大概講下校長講乜呀? Thanks.

別墅

hi..開放日個日我都有去..由頭到尾,,,
睇完示範課,就到連校長既講話,我覺校長講野好有說服力,一開始就係講矩想辨一間,既唔係傳統但又非國際既小學,會將培僑打成一個平文式既國際學校,等一d普通階層既小朋友都可以享受到一d國際學校既教育方式..令每一個學生都可以發揮自己既所長..唔會特別分精英班,等d小朋友唔會有階層既觀念,,,,等等,,,(仲有好多好多,,)我最記得係呢d...
(我去過明德同培僑,我覺得連校長解答得到家長所提問既問題,好清楚自己學校既一切運作,,我覺得甘既校長先會令學校同老師,學生,家長發揮得最好咯,,所以我會俾我仔報培僑,希望入到啦~0

別墅

仲有,,個日培僑有一本書咖,係講培僑10年既故事咖..內容講得好清楚...
書名叫<<十年尋夢>>出面係無得買,,你睇下有無人有,拿黎睇下就清楚晒啦...

大宅

回覆:Daniel922 的帖子

Thanks.本書係幾時派架?唉,miss 左最精彩部份添!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

上次家長會買架

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 shirleyauhc 的帖子

咁大家係1/2機會..

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

shirleyauhc 發表於 11-10-2 00:13
回覆 shirleyauhc 的帖子

咁大家係1/2機會..

係呀!!

首頁

尾頁

跳至