在職全職

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

係2人細公司做左1x年, 10k, 冇前途, 冇人工加, 冇商量, 冇福利, 冇壓力, 但算叫有个好boss, 佢每日下午就走人, 我可準時收工回家湊仔,準時出糧,有咩可除時請假, 可除時行開陣, 又可带囡囡返工, 總知好彈性, 呢方面真係好好, 但—日返9个鐘,我唸最多做3个鐘嘢, 其餘時間上綱,睇戲, 總知揾嘢磨時間, 久而久之, 觉得好難頂, 好悶,好似只帶个軀殼返工, 个靈魂就係阿女身上, 做左咁耐嘢,突然唔想做, 返去親身湊女, 因小朋友由99凑大, 為左揾食交俾人湊, 呢—点我已經唔開心左幾年, 但問題係,得老公一个搵錢佢又頂唔到, 我学歴又低, 老公當然反對, 又話做左咁耐自己走,好蝕,唉,公司—定唔会抄我. 但依家真的好難頂, 好唔開心, 日日都好掛住个女,唔想返工, 話就話做文職, 但我觉得自己好似做看更, 日日返黎坐, 点好. 囡就4歲, 條路有排行.

520yu  好奢侈................  發表於 11-9-22 22:00

伯爵府

試下同老細講, 可唔可以返半日, 人工再傾.

cccolin  呢個係非常好的方案,既可湊女又可賺錢,又冇咁悶!  發表於 11-8-19 00:18

大宅

如果搵份新工, 要去適應, 可能你會重痛苦.

兔bi  agree  發表於 11-9-17 09:09
fatcat0829  agree  發表於 11-8-20 03:46
cccolin  AGREE!!  發表於 11-8-19 00:18
喜歡的金句:
己所不欲.勿施於人
世界本來就不公平,但快樂卻是公平的,只要你知足.
一個人的快樂, 不是因為他擁有得多, 而是因為他計較得少

複式洋房

有工做咪好吧!無野做有人工收, 不好嗎? 你公司請人嗎? 我想做呀!

par3186  系low....  發表於 11-8-18 16:02
小虎妹媽  me too~  發表於 11-8-17 16:00
blueski  呢d工我都想做....  發表於 11-8-17 15:01

伯爵府

回覆 回覆:gk678的帖子

我公司得我同其中一个同事, 果位已經係part time, 我大肚時頂我, 做到依家啦, 佢下午就收工, 我唸呢个問題一定no

子爵府

有一皮野一個月又無野做重要係有糧出,你重想點啊?
重有,阿女第日上小學重有大把錢要駛,乜野補習班、興趣班,樣樣都係錢,又要日日睇功課、溫習,到時又要錢又要時間你就後悔啦,要唔做好容易,講句就得,但想再搵番一份可以準時收工怕且就好難啦!

fatcat0829  agreeX3  發表於 11-8-20 03:51
aurora1204  agree x 2  發表於 11-8-19 15:54
日落  agree....  發表於 11-8-18 15:17

大宅

咩公司来伽。。请人通知我。。。。都系,要我去返工,俾个囡囡人地凑我都好5开心。。。

別墅

..如果請人..我都想見下.....

伯爵府

回覆 回覆:happyfung的帖子

我同屋企人同朋友講, 个个都好似你咁講, 唉… 你睇我好姐,我寧願有d野做, 時間快過d.

laicina  agree. 我同你情況一樣,不過就做6年, 做半日野,半日用來上網,HEA 爆  發表於 11-9-9 16:44

伯爵府

好媽媽勳章

如果你決定唔做, 通知聲我呀, 我想做呀

小虎妹媽  我排第二~  發表於 11-8-17 16:05

公爵府

咁FREE不如攞D時間開網店啦~ 我之前都係用公司時間搞, POST野, 包裝, 寄貨全部在公司進行. 而家轉左老細冇呢支歌仔唱了, 要返屋企做....

laicina  勁.我都想,唔知賣咩呢?  發表於 11-9-9 16:45
PugBan  叻~~~  發表於 11-9-7 11:29
rayrayus  嘩咁你office咪變左小工場? 好勁,哈哈  發表於 11-8-16 22:18

珍珠宮

BK Milk勳章

老細走咗咪打吓機都得? 哈哈

伯爵府

返工冇嘢做, 真係好難頂, 好痛苦, 好難捱。

我都係想下姐, 呻下, 我老公都勁反對, 我知我boss好好, 如果唔係都唔会做咁耐, 自己又冇料,生完个女真係冇咩鬥心, 返工等放工

laicina  我同你一樣,好矛盾.
走左怕無料搵好工.唔走,就悶死  發表於 11-9-9 16:46
fatcat0829  agree minna_minna  我都想做呢份工!  發表於 11-8-20 03:51
minna_minna  轉什麼工呀? 分分鐘出面, 做死你呀~ @@
再唔係問下你老世, 俾你帶埋個囡返~  發表於 11-8-17 18:23

伯爵府

回覆 回覆:milk323的帖子

请問你開網店賣d咩? 我之前同朋友賣過衫,但冇咩$赚放棄了。

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

c6t6m6 發表於 11-8-16 16:12
係2人細公司做左1x年, 10k, 冇前途, 冇人工加, 冇商量, 冇福利, 冇壓力, 但算叫有个好boss, 佢每日下午就走 ...
我同你情況差唔多, 我老板是國內人, 佢多數留在國內工廠, 幾個月才返來香港公司一次, 順便簽下支票, 銀行文件等就急急腳走, 唔會逗留在係度.

呢度只有我上司和我兩個人, 我上司間中下午走人, 剩低我一個, 今年過年後工作量慢慢減少, 呢一兩個月更加少野做, 好多時我唯有上網睇下野, 等收工, 呢份工我只做左4年.

我個女都係比奶奶湊大直到小學一年級, 我覺得由親人去照顧都幾好, 我好放心, 不過我地無工人用, 所以放工後需要自己做家務, 就比較辛苦小小.

<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

男爵府

我份工做左七年, 人工多你少少,本來文職+sales,剛生完baby,而家比人調走工作,做番全文職, 一日做一小時野就無野做, 同你差唔多,個心成日飛番屋企。

老細調走我工作係話想我準時收工湊仔,但我寧願多d野做.

本來想quit左份工,因為真係好似樓主咁返到無心機,返工等放工,上网上到悶,但係...為錢份上...都係頂

寄望有朝一日老細可以比番多d野我做.

伯爵府

我想少d野工

fatpanda  你係唔係想講少d野做呀?  發表於 11-8-16 17:33
請盡量唔好點評我,因為我通常用手機版,睇唔到ga!!!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實有得準時返工,準時出糧,請假容易,真係算唔錯了...
如果悶,多D上網睇下野,打發一下時間都好的

laicina  我日日都上BK,FB,TB  發表於 11-9-9 16:50

伯爵府

回覆 回覆:顏色筆的帖子

有人明我啦,返工冇嘢做真係不好受, 上網都上到眼花, 有野做个人冲實点, 其實boss已經咩都俾我做, 包括私人野, 我盡量都拖足个上午做. 下午hea.

wcpcelia  可唔可以睇下書,雜誌,報紙之類?  發表於 11-8-16 18:07

禁止訪問

叻叻勳章 畀面勳章

回覆:返工冇嘢做, 真係好難頂, 好痛苦, 好難捱。

首頁
12345...6

尾頁

跳至