論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

工人懷孕了

賓賓放假回來後三個月,通知我懷孕了。請問各位BK媽媽,我應該怎樣做又違法呢? ?-( ?-(

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

Re: 工人懷孕了

同佢傾協議離開, 我個朋友都試過咁既情況, 你補足錢比佢走

大宅

畀面勳章

除非工人自願離職並書面通知你有關自願離職既事, 如果吾係, 你解僱佢便犯法...
最好同工人傾妥先好, 千祈吾好由你去炒工人.
希望佢有良知會肯自動離職.

男爵府

好媽媽勳章

如果工人係試用期入面發現懷孕, 咁可唔可以唔用 ? 駛唔駛
補錢 ?

大宅

醒目開學勳章

我地請外傭係冇試用期.就算佢上班一日就話比妳聽佢有左,我地做僱主都唔可以炒佢.

男爵府

好媽媽勳章

下 !!!!! 咁如果佢黎到驗身 fail 左呢 ? 都唔可以唔用 ?

珍珠宮

畀面勳章

以我所知,驗身後fail左就可以同Agent講唔可以用佢,因為我3年幾前都試過個工人有肺病,所以無簽佢,但最緊要唔好俾佢到左屋企,如果唔係d Agent就會話你接受左佢,因為菲律賓d驗身報告好求其,重話個工人係"FIT TO WORK",真係俾佢激死!
mchan89 寫道:
下 !!!!! 咁如果佢黎到驗身 fail 左呢 ? 都唔可以唔用 ?

男爵府

好媽媽勳章

即係要未到屋企前做左個 body check 先, ok 先俾佢返屋
企 ?

唉 .... 請工人真係好煩呀 ..... :-|

別墅

我工人都係返過菲律賓後, 就同老公搞大個肚. 我叫佢返去生完仔之後就黎返幫我, 但佢唔肯行走.

我試過嚇佢, 如果佢唔自己 resign, 我喺佢 reference letter 寫明佢因為大咗肚, 所以要返鄉, 但佢唔肯走都冇佢辦法. 佢大住個肚同我打工, 做到捱唔到為止, 先至走. 我計足前4後6 個d 錢 比佢, 仲同佢簽咗續約份form, 等佢肯安心返去生仔. 其實, 佢返咗去之後, 如果我唔寫信比什麼菲律賓工作部, 佢係唔可以返黎, 亦冇機會告我, 所以, 我氹佢返去先lor.

不過, 個工人真係好幫得手, 所以, 我有等佢返黎, 依家佢返黎 8 個月, 做得仲好過之前 tim.

複式洋房

我答應計足前4後6 給她,又答應她生產後可能**再聘用她,但她必須寫resign Letter 給我,以便我聘請**新傭工。但她遲遲沒有寫給我,不知怎麼樣做好

**可能新聘的傭工不適合 \ 必須僱工照顧小孩**

大宅

請問前四後六掂計架?

複式洋房

同香港在職婦女待遇一樣,僱主需要付僱工有薪產假共十週,薪金以4/5支付

複式洋房

唉! 真大獲 我之前個工人就係呃我話老公死左回鄉 點知原來不是 講大話已經罪無可恕 我最驚佢攪大個肚 所以我即時解僱佢係賠返一個月添 雖然當時都好麻煩因無人煮飯照顧囡囡 但請左個短期家務助理 現在這個菲菲好好

當初決定無錯

別墅

即使佢唔肯 resign, 佢返去菲律賓之後, 如果要返香港, 要你提供信件比菲律賓勞工部, 如果你唔比, 佢咪冇得返黎lor, 所以, 只要佢肯上機, 就已經可以解決. 至於新工人, 你可以用你老公個名申請 (如果依家個工人係你申請的話), Immg. Dept. 唔會理你請幾多個工人, 只要你人工夠高.

da 寫道:
我答應計足前4後6 給她,又答應她生產後可能**再聘用她,但她必須寫resign Letter 給我,以便我聘請**新傭工。但她遲遲沒有寫給我,不知怎麼樣做好

**可能新聘的傭工不適合 \ 必須僱工照顧小孩**

珍珠宮

咁如果佢肯協議走, 佢走左個段時間都要搵人架, 跟住做兩年又請番佢呀

洋房

According to what my friend told me, we need not to compensate anything to the maid if we fire them within the first 3 months. Anyone can confirm if domestic helper should follow our law about probation period? In my opinion, if they can take our maternity benefit, the probation rule should be applicable too!

複式洋房

可以放心了,因為她已寫了Resign Letter,多謝各位BK媽咪的意見。

男爵府

香港政府真係用個pat

首頁

尾頁

跳至