婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問是否很full, 要等好耐先有床位上病房? 因27/8 (星期六)要早上8點入院, 中午12點做乳房腫塊手術, 診所的姑娘話比我知要睇下有無人出院先會有床位. 佢話要係大堂等, 到時有d野(手術前照超聲波)可能要係大堂搵我, 你地有無試過? 可以點做? 唔通抽血都要係大堂做???

早2年我都入過去做檢查, 都要等2-3個鐘先有床位上病房. 現在是否一樣?

男爵府

我剛係法國醫院出黎, 真係好多人, 門診都係, 我做腸胃鏡檢查, book左10am 檢查都要11點幾先有位, 但床位就入院即有, 其實應該診所姑娘confirm 到個位比你先可以book到, 咁即係waiting list?

不如你再問清楚姑娘!

複式洋房

回覆:新手蝦米 的帖子

唉!而家下想入私家醫院都咁難!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

回覆:九龍聖德助撒醫院 (法國醫院)

我2-3個星期入過又真係好Full,但我係安排左旁晚入院第朝好早去照。我入院時無晒床位,所以被upgraded至二等房但都係收番大房錢咋!

男爵府

原來會有waiting list呢樣野, 咁要問清楚診所姑娘! 謝謝。

珊瑚宮

如床位眞係咁緊張,叫你8點入院,分分鐘唔知等到幾點.

橫死掂死,我會半夜12點去到.最多在大堂打機到天光.
玩具萬歲!

男爵府

回覆 FanFai 的帖子

請問你是當日幾點入院呢? 你即時可上病房?

一般d人早上幾點出院才不用收一日房租的?

大宅

我試過2pm 入院, 等到3點先有床位

珊瑚宮

我係幾年前醫生叫上午8點入院,早上要照野.

未夠8點去到,好多人,等到過咗12點都未有床.成1點鐘至上到房.攪到再排時間,黄昏至有得照.

初初個醫生以為我玩失蹤,因佢又book咗照野的房,猛揾我,我話仲在大堂等緊.

佢幾點要check out就唔知.

入得醫院,無理佢房租點計.

玩具萬歲!

大宅

我老公上個月都入左院, E生叫佢第二日先有床位, 仲要上午9點去E院等, 卒之等到下午2點至有床. 真係好爆.

男爵府

房租都仲可以比多幾百蚊, 如果做手術無病床比我, 有咩房都要住. 不過我驚雜費(手術室費)要跟房的類型收貴D!! 唔知係咪好貴?

會唔會因為無病床, 手術要DELAY到其他日子? 原本諗住買保險住私家醫院會好D, 點知會咁爆的.

珊瑚宮

所以我叫你半夜去定,排頭位,早D準時做手術,以免節外生枝.

因人人都早上來,一齊迫爆,first come first serve.

行得麼,無鼻哥.
玩具萬歲!

男爵府

first come first serve, 咁真係要諗下要唔要早一晚入院, 其實唔係好想係醫院住多一晚, 驚多一晚!!

大宅

嘩, 咁我等一個鍾有床位, 咪好好彩 ? 

男爵府

診所姑娘打比我, 叫我早一晚8點入院, 第二朝10點做手術, 咁樣會好d, 同埋早一晚入, 唔使怕無床位喎, 不過佢都係話入院時都要等...

珊瑚宮

回覆 新手蝦米 的帖子

叫你早一晚8點,咁就5點鐘去,早D攪掂張牀,就過九龍城食飯.
玩具萬歲!

男爵府

fitfish, 謝謝提醒, 咁我早d出去等, 費事節外生枝!!

男爵府

畀面勳章

引用:我2-3個星期入過又真係好Full,但我係安排

原帖由 麟媽媽 於 11-08-17 發表
我2-3個星期入過又真係好Full,但我係安排左旁晚入院第朝好早去照。我入院時無晒床位,所以被upgraded至二 ...
我明明book咗三至四人房去到得返大房仲同我講個病人啱啱先check out要等間房執好先可以check in

男爵府

我都book三至四人房, 診所姑娘話去到check in醫院再睇下有無房, 由醫院安排的, 可能會安排大房!

侯爵府

上個月我老公盲腸炎入法國睇門診,醫生話要入院驗查,即時有床位仲唔使。

首頁

尾頁

跳至