跳至

首頁
12345...24

尾頁

大宅

Re: 有冇 BB 會o係 2006 年讀 N1 ? 入黎傾下計啦 !!

hi JonasMaMa

如果你要返半日既幼兒園,北區真係少知又少,好多仲係私校tim,以我記得粉嶺仲有五常法 & 地利亞好時光,係有半日讀,不過好唔好就真係唔係好清楚呀!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 有冇 BB 會o係 2006 年讀 N1 ? 入黎傾下計啦 !!

我心水有大埔自然教育幼稚園,英藝,安基司,and教育學院幼兒發展中心,北區就考慮五常法,其實我除了師資外,我都幾着重校舍環境.
兩歲我唔會比佢搭校車,我覺得將個兩歲人仔交俾個三唔識七嘅司機會嚇襯佢.
請問幼稚園私校同政府有乜分別?

公爵府

好時光唔係幾好, 收生不足, 設備一般般, 玩具都幾舊下. 我囝囝係果度上PLAYGROUP, 如果淨係PLAYGROUP呢講都OK, 價錢平, 囝囝都上得幾開心, 又可以學到守規矩, 都唔錯, 不過讀N1 就麻麻啦.

培元我都去睇過, 感覺都係麻麻, 你可以比你囝囝去果度上下PLAYGROUP 先, 可以感覺一下學校和老師好唔好, 不過果間D PLAYGROUP 好貴下, 好似差唔多200蚊2個鐘.

大埔同埋上水, 我就覺得太遠啦, 冇謂. 其實每個地區都有好學校, 冇謂去到咁遠.

N1 讀全日, 我覺得係好架, 對小朋友來說時間都會過很好快, 學習自理會好D, 半日反而好似短左D. 其實所謂全日, 都係可以返到4時左右就返學.

大宅

其實我諗香港所有幼稚園,小學,中學既直資同私立都無乜分別,不過我就搵到呢個,睇吓可唔可以幫到你

直資私校如何選擇﹖

常有朋友非常認真地問我,直資學校是否好一點﹖私立學校是否值得優先選擇﹖

我的答案通常教他們十分失望,例如﹕如果要替兒子選洋新抱,法國人好一點還是德國人好一點﹖大家當然可以就法國人還是德國人比較好這個問題大發議論,但真的要選的話,重要的當然不是國籍,而是那個女孩子本身﹗

法國有好人,也有壞蛋﹔德國亦然。而直資也好,私立也好,與官津學校一樣,何嘗不是有的辦得好,有的辦得差呢﹖至少,到目前為止,直資和私立學校都沒有任何統一的質素保證機制,確保每一所都是優質學校。

雖然如此,對不同類型學校多一點認識還是有好處的。直資學校大抵分幾個類型﹕最早一類是傳統的「左派學校」﹔其次是從舊的派位私立學校轉變過來﹔還有一部分是新建的﹔而影響力最大的,是從著名津貼學校轉過來的幾所老牌名校,學費也最高。各校的背景和表現,其實相當參差。那些老牌名校,無論是津貼還是直資,招牌都是響噹噹,可見單單以是否直資作為主要的擇校指標,不見得明智。

私立學校的情

大宅

JonasMaMa
hehe..我緊係chinese啦 ,i gave him a dress just for fun (same like wandy ar!!)
其實初頭我都好似你咁諗,諗住同佢搵半日返,但係終於都放棄咗,因為我住上水,上水區既nursery間間都係全日,如果我要搵半日就要去到粉嶺,需然對我黎講唔係好遠,但係對於2歲人仔黎講,我怕佢會好辛苦,所以我覺得搵nursery,最緊要近自己屋企,到佢讀K1既時候,再轉去其他心儀既學校 :-P
我自己就咁諗喇,唔知你又點睇呢??

JonasMaMa 寫道:

Thanks Baby_Alex

Hey, as I know, Alex is a boy, why you gave him a dress to wear ? Are you a Chinese ? So Alex is a 混血兒 BB ?? He is so lovely

複式洋房

Jonas Mama,

其實你小朋友得兩歲,最好唔好返太遠,如果你日日同佢搭車,小朋友會覺得辛苦唔返學.
培元N1 都OK,因為個班主任好同埋有三個老師跟一班,
但K1只有一個班主任,所以我唔係太鐘意.
我仔仔讀N1都學倒好多野,讀,認得出A-Z.1-10.
So, N1 I suggest is OK, 同埋近你.大吉利是,有d咩野都好怏.
:lol: :lol: :lol:

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Jonasmama,
I am living in 上水墟,我唸住返學就爸爸揸車送佢,放學就我自己接佢,可能始終未實戰,我覺得粉嶺同Taipo都唔算好遠.我考慮五常法因my friend讀過話ok,其它北區幼稚園我唔係咁知好唔好,嘉福我見好多媽媽讚,but我想BB番半日,我放棄份工就係想多D親子時間,番全日太長了.我亦唸過n1讀近D,k1至去大埔,仍在考慮中,其實点只你頭痛,我都唸到頭都爆,我仲巳经開始唸小學,因為我覺得我要知小學條路点行,–才決定到幼稚園讀边間.

Baby_alex,
多謝你D資料,我未睇,一陣間餵完個大帝慢慢睇.Thank you

男爵府

我就係好奇怪點解alex會變咗女仔..........
你呢個媽咪真係大整古!

大宅

hello, 各位媽媽, 你地好! 請容許我加入你地既topic...

原來有好多媽媽同我有相同既煩惱---就係想係粉嶺上水搵半日既n1. 唉...! 我都好頭疼呀, 心水既幼稚園又無n1, 又無半日. 至於五常法, 我就心大心細. 因為有d媽媽話好好, 而且又好近屋企. 但係又有d話極之唔好tim, 有個friend仲話d先生係日薪而且turnover都好大, 叫我唔好擇. 都唔知係唔係真?? 所以咪留意下d大埔學校羅.

jonasmama,
你買既教材, 係唔係disney呀? oct 1 英藝openday? 等我同老公discuss下先至決定.

大宅

畀面勳章

hi, Baby_Alex
我既諗法同你一樣.要近. 到k1時再轉番去心儀既幼稚園. 其實番幼兒園全日. 都係番去玩下,下午食下茶點,訓午覺等.唔會太辛苦. (當然學費係另一個問題啦!).
所以我暫時都報左上水救世軍(睇黎冇望),婦孺福利會兒童樂園,仁濟醫院永隆.

Baby_Alex 寫道:
JonasMaMa
hehe..我緊係chinese啦 ,i gave him a dress just for fun (same like wandy ar!!)
其實初頭我都好似你咁諗,諗住同佢搵半日返,但係終於都放棄咗,因為我住上水,上水區既nursery間間都係全日,如果我要搵半日就要去到粉嶺,需然對我黎講唔係好遠,但係對於2歲人仔黎講,我怕佢會好辛苦,所以我覺得搵nursery,最緊要近自己屋企,到佢讀K1既時候,再轉去其他心儀既學校 :-P
我自己就咁諗喇,唔知你又點睇呢??

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

吓, 原來你放棄左份工牙 ??? 好偉大既 ma ma 呀

BILL OF RIGHTS
Let me grow as I be
And try to understand why I want to grow like me;
Not like my Mom wants me to be,
Nor like my Dad hopes I'll be,
Or my teacher thinks I should be.
Please try to understand and help me grow
Just like me
~Gladys Andrews

取笑我 講得白D,其實我無咁好精力兼固家庭同工作.
Thank you for your sharing.

大宅

hi kongkong
nice to meet u!!
其實我囝囝而家已經讀緊上水兒童樂園N1架喇 :mrgreen: ,我仲係即報即讀,如果你問我間學校好唔好,我就覺得OK啦,佢返得都好開心,不過遲吓讀K1我想同佢轉返半日,所以而家我都好頭痛唔知邊間幼稚園好 我心儀既學校係創價,不過真係好遠囉,無論係點,我都想試吓睇吓考唔考到.
係呢!你既心儀學校又係邊間呀?? :-P

[quote]
kongkong 寫道:
hi, Baby_Alex
我既諗法同你一樣.要近. 到k1時再轉番去心儀既幼稚園. 其實番幼兒園全日. 都係番去玩下,下午食下茶點,訓午覺等.唔會太辛苦. (當然學費係另一個問題啦!).
所以我暫時都報左上水救世軍(睇黎冇望),婦孺福利會兒童樂園,仁濟醫院永隆.

[quote]

大宅

jonasmama,

咁又係, nusery最緊要係囡囡讀得開心, 近d係好既. 到k1才轉校都可以. 等我霖霖先...

Mother Goose 我都有呀, 係friend送. 但我覺得好深, 好似唔係好適合我囡囡. 咁english-time 好唔好架?

大宅

畀面勳章

Baby_Alex
咁我個仔咪有機會同alex做同學? 因我個仔係12月出世, 要12月先知確實讀邊間既n1.
k1 當然係呂明才, 其次係綠茵及神召會. 你呢?

公爵府

唔好笑我, 我用好多教材架 !! 淨係 English-Time & 套百科, 創意 & 品德書都買左幾萬蚊, 另外仲有 Mother Goose, Baby School etc.. etc....
我老公已經 warn 我唔准再買教材勒

Anyway, I will visit 英藝 with my hubby on Oct 1

Jonasmama,

想請教一下你, 你教左咁多教材, 邊隻最好呢?

大宅

kongkong
係吖!有機會做你囝囝既同學 ,希望到時會見到你喇! :-P
北區我既心水有鳳溪,神召會,五常法,同綠茵,我會同佢報多幾間,希望可以有多d選擇,咁你咪同我一樣今年要報名讀K1囉?? :-P

kongkong 寫道:
Baby_Alex
咁我個仔咪有機會同alex做同學? 因我個仔係12月出世, 要12月先知確實讀邊間既n1.
k1 當然係呂明才, 其次係綠茵及神召會. 你呢?

大宅

畀面勳章

Baby_Alex
係呀. 我都係今年報k1, 我仔比Alex細5,6個月. 你係邊日去報呀? 我打算3/10就去綠茵&神召會.點解你唔報呂明才?

公爵府

好呀, 唔該你話我知佢地既分別呀, 我都係想買d 英文教材比囝囝. ET 幾多錢呀? 包括D 咩教材呢? 有冇VCD呢? 我怕囝囝近視, 唔想佢咁快就睇電視.

你平時係屋企係同你囝囝講英文或是中文呢? 你有冇唸住比佢點樣學好英文呢? 例如返英文playgroup 等等呢?

大宅

jonasmama,

我有english-time既demo既vcd, 我覺得d公仔無disney咁吸引, 但好易明. english-time都有flash card machine?? 方唔方便講成套幾錢呀? 我以為只有disney先有flash card machine tim. 不過disney好貴呀. 你點教你囝囝架? 可唔可以分享下呀?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Jonasmama,
今日我以前嘅education consultant嘅manager打比我跟進,話我嘅education consultant已经無做,以後可以多D找她傾,唔知係咪上次投訴完所以有改善,你有好太功勞啊!
我唔駛做孤兒仔無人理啦!

首頁
12345...24

尾頁

跳至