跳至

首頁
12345...24

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 有冇 BB 會o係 2006 年讀 N1 ? 入黎傾下計啦 !!

snoopymummy,
我都追唔到佢地講嘢嫁,佢地一日干里 唯有多D上嚟啦!

公爵府

Re: 有冇 BB 會o係 2006 年讀 N1 ? 入黎傾下計啦 !!

星期六, 我去左耀中的動動樂open day, 感覺好好, 地方大, 玩具多又新, 所有老師都好有笑容, 有很多外籍老師, 佢地講d 故事都好吸引, 當日他們亦有一些已離開的學生返來探老師, d 老師都不知幾開心, 又抱佢, 又拍照, 當日冇一個老師提及過叫你報名等事, 一d 都唔hard sell, 不過可惜太遠, 同學費我唸都好貴下, 如果唔係, 呢間係一個好好的選擇.

星期日我去左fung kei open day, 間學校好大下, 又有outdoor playgroup, 校巴都好新, 有一個國語老師, 一個英文老師, d 玩具好新下. 國語老師講野時有似大陸電視台d 新聞報道咁, 英文老師就麻麻地, 又冇笑容, 又唔係白種人, 好似係印度人咁.
整體來說我覺得fung kei 唔係好選擇, d 老師冇笑容, 帶我參觀果個老師, 當我問多幾條問題, 佢好似有d覺得我煩咁, 冇耐性.

有冇人知道呂明才, 神召會和喜德麗幾時有開放日呢? 我想帶囝囝去look look 同埋玩下.

大宅

畀面勳章

Dear all mamas:
原來你地已傾左咁多版!!!
我星期六去左聽個如何替寶寶選擇幼稚園講座. 個校長話老師有愛心係最重要. 其次係學校是否安全衛生.

Baby_Alex:
明白了. 我想問下兒童樂園果度, 多唔多小朋友8點幾就番去? 我想第時8:20就俾我個囝入去. 唔知會唔會太早啦? 好似好慘咁.....

Joansmama
個校長都有講話遠就最好唔好. 小朋友分分鐘要兜成個鐘先番到學.
鳳溪中小學我都覺得唔係太好. 如果上鳳溪幼稚園個網頁. 仲好標榜佢地圍村果d宗親既功績. 所以我都唔想選.
Joans我一歲多d已認得d公仔好嬲喎.

公爵府

我問左啦, 神召會和嘉德麗都冇開放日. 神召會果個聽電話的小姐態度麻麻地.

嘉德麗話如果想visit 學校, 可以係星期六上午, 好歡迎

有冇人知呂明才有冇開放日呢?

大宅

畀面勳章

Jonasmama
鳳溪印象麻麻>>>>>>我都係, 可能因為讀書年代, 鳳溪係屬於飛仔學校. 所以我唔多鐘意. 加上上佢地個網頁又咁鬼hard sale. 都唔會考慮.

rabbitpiggy
我都打過去神召會問, 果個小姐好似好趕時間要收線. 我見佢咁趕. 我仲特登問多兩個問題.....
比諾都係, 唔多好禮貌.

公爵府

kongkong , 我覺得學校聽電話果小姐好緊要, 比人第一個印象呢架ma, 好似依家咁, 我對神召會都大打折扣.

公爵府

JonasMaMa , 好似好多學校都要交留位費架喎, 最緊要係幾耐先係學費到扣番, 好果1-2個月都ok.

我剛才又打去問左呂明才, 果小姐話開放日就冇, 不過在10月8日早上9-12時有個什麼電視台首影, 歡迎我地去睇, 只要在當日去到校務處登記便可以. 佢話係播d 過去係學校拍的video 出來比人睇

公爵府

JonasMaMa, 培元幾錢學費呀, 全日或是半日? 佢地有蒙特利棱班, 你知唔知係咩呢架?

有關 外藉老師, 你最緊要睇下呢d 老師係咪讀過有關的教書課程, 唔係話佢識講英文就識得教架啦, 係家好多學校都話有外藉老師, 但都唔係qualify架

公爵府

JonasMaMa, 我睇其他bk ma ma 講, 好多學校都話要先比10 or 20 蚊報名費, 到收右後再比留位費. 你的意思係培元一報名就要比留位費? 如果係就有問題架啦, 亦應該係違規架, 教署和社署有規定最多可以收多少報名費架. 你都係問清楚先啦.

我星期六早上都要返, 我會叫老公帶熹樂去, 我自已就仲唸緊會唔會放假去.

公爵府

JonasMaMa , 嘩, 好貴喎, 好似唔係好值. 同kowloon tong d 名校差唔多價錢. 如果佢地話係qualify, 咁唯有信佢. 如果你真係唸住讀呢間, 你可以去囝囝先去上下playgroup, 睇下好唔好先, 佢地playgroup 好似係2 hours, 一個小時中文, 一個小時外籍老師, 200蚊一堂

公爵府

JonasMaMa, 你話then they'll arrange interview immediately, then pay $550 留位費, 咁係咪即係收左先比留位費呢? 因為INTERVIEW 唔等於會收, 同埋當收左後幾多日內要比留位費呢? 因為一般都有個時限架, 如果時限係好短的話, 你可以遲D 先報名, 等自已唸清楚先. 總之我覺得收左後要比留位費係ARM 架, 因為佢都要保障番自已. 仲有你話留位費有得退, 咁係點樣辨法呢? 如果1-2個月內係學費內退都OK.

我知呂明才冇N1, 我只係唸係去LOOK LOOK, 睇多幾間學校等自已多D EXPERIENCE 咋, 同埋比熹樂去玩下. 你有冇唸住自已放假去呀?

大宅

畀面勳章

Jonasmama, rabbitpiggy
$550留位費係唔係收左先俾呀? 好似jonasmama話, 通常係俾$20報名費. 如果英藝果d. 就會報名當日俾埋$550 , 都唔知點解.....咪即係一定要讀佢?
培元要$22xx? 我呢間好唔好嫁? 響邊處?
其實而家好多學校都係兩文三語. 所以分別不大. 最好睇下佢地用咩教學法, 當然傳統教學係最唔好.你地講既蒙特利梭我覺得ok. 瑞吉歐教學法就唔太合香港既學校(講座度聽番黎).

公爵府

kongkong , 咩叫瑞吉歐教學?

公爵府

JonasMaMa, 你公司又係幾衰架喎, 不如你叫你老公帶埋囝囝去呀, 去LOOK LOOK + PLAY PLAY 都好架.

等我或我老公去完, 番呢報料啦.

大宅

畀面勳章

Jonasmama
我公司咪又係, 星期六如請假當一日計. 但係我一個月有一日星期六可以放囉. n1近d好. k1才再轉啦.

rabbitpiggy
唔多明什麼首影? 講咩嫁? 我想去....
瑞吉歐係世界十大教學法之一. 以孩子的興趣為出發.不設固定課程,以project為學習形式.透過各種活動引發小朋友創意.

公爵府

JonasMaMa , 我住花都廣場. 有机會去你或我會所, 帶埋BB 一齊玩下呀. 我會所有個波波池同埋有小小大玩具, 都OK 架, 不過玩得多都會有D 悶.

公爵府

kongkong , 咁你公司都唔算太差, 我個個星期六都要返半DAY, 1-5 仲要返9:00-6:00. 不過有時我會早D 返工SAVE D 鐘, 咁就可以早D 返工.

其實我都唔係好明, 果小姐話: 佢地平時上當會拍D VIDEO, 咁係當日會播出來比人睇, 我唸什麼"首影" 係佢地自已作出來的名.

照你咁講, 瑞吉咪同PROJECT APPROACH 差唔多.

大宅

hi all!
噚日去咗鳳溪既開放日,嘩乜原來你地對呢間學校一d好感都無架 :cry: :cry:我就同你地啱啱相反,我覺得鳳溪真係一間理想既校園,地方同課室都好大呀 ,玩具都好新淨,我最鍾意佢地個遊戲室同音樂室,真係夠晒大,一諗起就會覺得d小朋友响度上堂一定好開心呀 :lol: ,至於d老師我又唔覺得佢地無笑容,佢地都有問必答架喎,可能係見到alex既關係啦 嗰個英文老師都ok呀,需然佢個樣似indian,但係原來佢都係mix黎架,佢係from Cape Town架,最令我驚訝既係佢已經係4個小朋友既媽咪,大嗰個仲讀緊secondary school,真係睇唔出佢真係好後生 :mrgreen: ,我都有留意佢,其實佢都好主動同d小朋友玩,仲教d小朋友用繩穿起d英文字母,不過我alex就穿極都唔識 ,整體黎講我覺得都ok,alex又玩得好開心,不過我都會睇多幾間先決定 :-P ,話時話噚日既開放日,我就唔見有新移民喇,唔知係唔係因為落雨天呢?

大宅

kongkong

緊係唔會太早啦,我都見有好多在職既媽咪,好早就已經送佢地既小朋友返學架 :-P ,學校返學既時間係8:00am-9:00am,不過我通常9:00am先至送alex返學,咁到時同你咪緣慳一面 :-( :-(

[quote]
kongkong 寫道:
Baby_Alex:
明白了. 我想問下兒童樂園果度, 多唔多小朋友8點幾就番去? 我想第時8:20就俾我個囝入去. 唔知會唔會太早啦? 好似好慘咁.....

[quote]

大宅

JonasMaMa

hehe..係呀! ,咁我地幾時又出黎meet一meet啫
JonasMaMa 寫道:

Baby_Alex,

Alex 個樣好 lovely, 又真係幾似 African, 唔似 mix 呀
You met esmehouse on Saturday ?

首頁
12345...24

尾頁

跳至