自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

weiwai 同窮都有關係的, 有多少少錢我可以請人代接送吧 發表於 半小時前

樓主,真係唔關有錢與無錢事.

一係你就想辦法搵多d錢返來請人湊佢放學. 不過我可以話比你知,有時唔係你有錢,就有人會肯幫你做. 我都試過想搵鍾點代替工人, 每日only4-7pm, 但原來要搵個肯日日來,都搵唔到,因為我又唔想一,三,五同二,四唔同人.

如果你一有問題解決唔到,就覺得係無錢問題, 咁就算你有好多錢,都繼續會有好多問題解決唔到.

課外活動無校車接送係一件好common嘅事,大把working mom都會遇過,有工人又點? 唔通叫個工人揹埋個細,係放工時間迫餐朦出去接個大嘅放學? 咁返到屋企仲要唔要煮飯? 就算你搵到個ee山長水遠去湊放學,你係咪放心?

講真,我都有遇過你呢個case, 咁我咪同小朋友解釋,mammy唔係唔想同你join,不過你都明白無人可以接你放學, mammy希望下一年環境有所改變時,可以安排到,到時再join返啦.

如果小朋友係明白事理,明白屋企環境,佢唔會唔開心架喎.

p.s. 如果你小朋友係好outstanding,學校一定會有辦法同你解決, 再講清楚,係好outstanding 果隻.

seaheart88  根本你比100個方案樓主都係ban..  發表於 11-8-18 13:52
215702  有錢請工人, 你又會放心咩??  發表於 11-8-18 13:38
weiwai  就算你搵到個ee山長水遠去湊放學,你係咪放心? 總好過叫佢1個放學吧!  發表於 11-8-18 13:03

男爵府

畀面勳章

回覆 jennyjenny 的帖子

我都覺得好多MAMA已經比左好多意見,但係樓住都唔回應點解唔得,仲有咩困難唔得
當然有$可以解決到好多問題,係人都知
但而家冇既咪要用冇$既角度去唸囉
樓主不如評論下各方法點解唔得先啦,唔係大家都唔知點幫你唸

貴有貴養,平有平養(我一真深信LEE個道理)

大宅

好媽媽勳章

晴B媽 發表於 11-8-18 12:39
係呢d時間, 正正是教導仔女的大好時機。灌輸: "為達目標,排除萬難 !"

如果我係你呢, 我就會解釋俾阿仔聽個呢個情況, 小三以上的話, 就搵幾日專登唔坐校車,教佢最簡便的方法坐車回家, 要佢記住日後完左校隊訓練, 就要自行回家! (我女小三開始係自己搭車去補習社,去興趣班的, 最遠係由屯門一個人出尖沙咀。因為我要返工, 亦無工人。)

另一方法, 就係叫佢完左校隊訓練, 坐在學校等到你去接佢為止。呢個方法一定可行, 問題係樓主你嫌坐車來回辛苦, 唔肯去啫
呢個假設錯了!
仔仔其中1日要去到5:45pm, 1放完呢批學生學校即關門

珍珠宮

畀面勳章

錢係可以好容易解決問題
但無錢一樣可以有方法去解決問題
可能辛苦. 但一定有路可以走

眼見好多媽媽都好幫手想幫到你
但weiwei媽只想係講窮係好辛苦好慘. 只想要人認同
依個心態唔改變係走唔出困局

weiwei媽加油, 多正面去想, 就好容易搵到方法
依道好多媽媽都捱過
之前個post真係值得去睇
"你捱過窮捱過苦嗎 "
http://www.baby-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D3

weiwai  我已講過, 個topic窮就唔好入校隊 係套用有人對我ge comment個句  發表於 11-8-18 13:11

象牙宮

2024年龍年勳章

看完樓主即回應 mouth:mouth:

ivory0915  x 2 ~  發表於 11-8-18 13:06

子爵府

好媽媽勳章

唔可以早接妹妹, 校隊練習個2日, 咁啱撞正妹妹返e院做治療!
e院都可以改期呀,你的仔幾大?可不可以趁依家教他返屋企?或者真係要叫隔離太太看住都係小小錢.2日咋.你同鄰居是否友好?我有時都會叫我鄰居幫我看囡.從不收錢.但我會比d禮物她...
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

樓主 , 囡囡做治療果度有無社工 , 同佢地 king 吓, 可能佢地搵到義工幫手 (真係work 嫁) , 我有 frd屋企人有腦退化症 , 都係搵社工想辦法

老土講一句 : 辦法總比困難多

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

weiwai 就算你搵到個ee山長水遠去湊放學,你係咪放心? 總好過叫佢1個放學吧! 發表於 58 秒前

咪就係囉, 唔join 校隊無疑係一個損失,不過都要睇埋人為因素架嘛.

同佢解釋, 攤開來講,佢會明架.

大宅

樓主不如響妹妹留醫院做治療既時候,返去接哥哥 (或叫哥哥響中途站等你)...

如果時間唔夾既話,是但一面要等耐少少架喇 (搵個安全點的地方如麥當勞內等吧)...

如果點都唔夾既話,就叫哥哥屈就一下,等妹妹叻返之後先再入校隊...

唔好諗住會對唔住哥哥或浪費左哥哥,其實人一生中係不停的犧牲及取捨,誇張 d講句,當年你生得妹妹,都或多或少已對哥哥唔住,因為要佢分享僅有既資源,當然妹妹論盡大家都唔想,但天生如此,還可怎樣?!

不是想曬你,但有時有錢都係咁上下,要睇父母點睇點安排...我囝有好多同學仔都好有錢,住7千呎屋既都有呢,家有3工人,但父母超忙,兩兄弟還是日日夜夜留響屋企,邊度都無得去,因為父母唔比工人帶佢地外出 (唔知係唔放心定咩喇)....學校或孩子有什麼還要打俾我呢個窮媽媽問....

fatpanda  好有同感, 我都覺得一生中有好多"選擇, 犧牲, 取捨, 得著....."  發表於 11-8-18 13:16

別墅

畀面勳章

回覆 weiwai 的帖子

都無辦法既。。。。。不過你真係要同囝囝講清楚,如果唔係佢實好唔開心

男爵府

weiwai 發表於 11-8-18 12:49
錢可以解決好多問題, 起碼, 可以請人去接仔, 搬屋, 搭taxi.......
就因為冇錢先有e+困局, 你明唔明?
...

困難個個都有, 睇你點面對, 如果你一直都係諗d "不設實際"的方法去解決你面前的困難, 你開學前一定唔會諗得到........!!

如果你真係想你個仔仔咁叻, 可以入到校隊, 但最終都上唔到堂的話, 請你繼續諗下自己有幾窮吧!!!! 否則, 請你拋開這些"先天"問題, 用你手上"僅如"的去想辦法吧.......

若你真的想大家幫你解決問題, 就請你解釋一下, 各位媽媽所提議的為何不可行, 有商有量才可以想到真方法的!

大宅

睇左咁多版, 諗到一樣野..
有D係會坐係度等飯食, EVEN人地講左比佢聽邊度有都好, 都係坐係度問:即係係邊度丫? 其實只要你移下玉步就攞到飯架啦...

樓主, 你明唔明未?
你講野一忽忽, 人地比完提議, 你又吐D野出黎...咁即係永遠唔會有解決方法..
做人要果斷D, 既然決定要培養個仔, 就要犠牲D野, 包括你既時間, 你另一個小朋友既時間..同埋錢$$$$, 否則無一條路行得通..

針邊有兩頭利, 有時家庭環境唔許可都要面對現實. 我細個夠彈琴好叻, 但去到五級時, 亞媽話唔夠錢供我學啦!!!!惟有自己大個D時, 揾PARTIME去學羅!!!實有一條路行得通既!!!

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

我已講過, 個topic窮就唔好入校隊 係套用有人對我ge comment個句來用!
有心幫忙的, 就唔好再響窮來鑽研吧! 我唔米想討論點叫窮, 點解窮, 我係米窮, 有人仲窮過我.........

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

咩叫窮, 所以參加唔到活動? 我爸當年因為窮, 我無錢造制服參加女童軍, 當時我已參與佢地活動半年. 因為無車錢亦無人帶, 我無得入當年體院參加陳念慈教果D 羽毛球培訓班, 我係地區比賽入左圍, 佢親自揀選入去培訓的. 可惜嗎? 都無辦法!

但我而家諗返, 都唔係太窮, 只係我家人無心栽培, 否則, 一樣可以設法找高年級同學的二手制服, 同埋照樣在本區參加羽毛球班. 路係人行出來, 有心就有方法架啦! 無心, 間學校在你樓下你都懶去活動啦.

seaheart88  樓主吾鍾意聽呢d,係要人認同冇錢累左個仔解決與否不重要.答案多,但樓主ban  發表於 11-8-18 13:58
Sumyeema1  路係人行出來, 有心就有方法架啦!--> LIKE  發表於 11-8-18 13:17

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

樓主,

如果咁多辦法都行唔通,
或者再同學校傾下,
否則, 就要權衡輕重,
作出取捨,
例如放手俾阿囝自己放學...
希望聽到妳嘅好消息

男爵府

回覆 weiwai 的帖子

人地咁講你, 你就更加去想d要用錢先可以解決到既方法, 你咪中晒人圈套囉!!!!!! 話你既人有無得入校隊既先?????

如果你想威返次俾話你個個人睇, 咁就試下用你手上既資源去想辦法喇!!!!!! 唔好一咪話唔得、唔得, 咁唔得在邊先?????

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

回覆:窮就唔好入校隊??

其實叫個仔等樓主轉頭番去接囉!學校關門咪叫個仔係出面等,以前我仔校隊練波都係咁啦!好多仔細個都係咁,大d 就跟埋d auntie 行落山,只要教佢唔好亂走,唔好同陌生人講野,男仔要學吓架喇!如果樣樣都話唔可行,撞晒時間郁唔到就真係要放棄,無計架!

bowling2004  超同意呀, 不過樓主應該唔會聽! 唉!  發表於 11-8-18 14:37
KT0603  同意! 同意!  發表於 11-8-18 14:13

子爵府

不如和蒙下俾人鬧既風險同你講丫…
其實好多野都係有得有失…
外面既人睇我好好…可以睇到個囡…
又有自己生意…但這些都係我教我個囡
"獨立"呢兩個字……
我搵到一個好好既補習老師俾我個囡…
佢又鍾意之餘…老師都教得好好…但係好遠…
平時返學都還可以搭校車…但暑假真係唔得啦
我又報左好多野俾個囡學…但真係一個東一個西
我就keep住俾個囡帶電話…俾佢搭的士!!
但或者你可能說和做生意梗:有錢…
但係可惜相反…我做良心美容…
客人都無買療程,所以係無米粥(我老公形容…唉)
佢叫我唔好俾個囡學……但我但囡會好悶好唔開心…
我唯有自己慳d,俾佢係咁轉的士…
但黎緊個學期校巴加錢加得好利害…我已經諗定一個星期同佢
預演搭巴士…
我果個係女仔…都可以!!你果個男仔怕咩?
只要教佢唔好跟陌生人說話…有咩事大叫救命…打電話俾媽咪爸爸…
有時間就一度傾一度行…過馬路要睇燈…
咁就咩問題都無啦…好多野都係放唔放心…

KT0603  你安排得好好喎,亦睇得出對個囡有信心;)  發表於 11-8-18 14:02

珍珠宮

畀面勳章

weiwai 我已講過, 個topic窮就唔好入校隊 係套用有人對我ge comment個句 發表於 2 分鐘前

"學校家長叫唔好入校隊就解決倒問題"
我見到最接近係依句comment
但睇唔到邊度同你個標題一樣
再者你自己無咁既心態就得
時間係睇你自己點運用同取捨

首頁

尾頁

跳至