自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

樓主唔好咁灰,辦法總比困難多。
我都有2個小朋,大仔響學校入佐4個校隊,學校离我屋企有30分鐘車程。開始會辛苦少少,帶多幾次等阿仔熟佐D路就叫阿仔試吓自已返(四年级),宜家阿仔返學同訓練都係自已。

為佐小朋友,加油啊!

大宅

好媽媽勳章

ling426 發表於 11-8-18 14:11
樓主唔好咁灰,辦法總比困難多。
我都有2個小朋,大仔響學校入佐4個校隊,學校离我屋企有30分鐘車程。開始 ...

同路人呀, 雖然我比你路程遠好多, 但情況相近, 我可否pm同你傾

===========================================================

個topic 關左, 回唔倒, 唯有響呢度回:

bowling2004

你用咁多個怨字來形容我.......
咁你認為你可以點???
怨自己嫁得唔好?
怨條命生得唔好??
怨老公搞大你個肚??
怨...........................!!!!!

借問聲, 我響邊度邊個post咁怨法? 我由頭到尾冇怨天尤人, 我何來咁多怨氣? 你似乎無中生有, 定還是我之前反駁過你, 令你心中有條刺揾野來砌我?

JJMumMum
,我覺得雖然大家語氣唔同,但大家都係真心講白話, 啱聽就有善,唔啱聽就扯火,無人會幫你架.....
你都好避重就輕wor, 大家語氣唔同?? 又係ge, 真心比意見ge確有好多, 唔夠人講就無中生有, 入來親虛冷嘲熱諷的亦唔少, 好聽ge米大家語氣唔同lor

應該話.....友善的我會更友善, 有心攪事的我唔會友善相對! 大家貴乎自重.
點會冇人幫到我? 你唔見樓上有好多態度友善的mami幫我嗎?

伯爵府

分享愛 貓狗褓姆 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

SORRY樓主 我無追晒D POST 淨係睇咗小小

想問下仔仔幾大呀 ??? 如果叫佢自己搭車返黎, 你係車站等佢得唔得呢?? 我大女3年級下學期已經自己搭車由奧海城搭地鐵轉西鐵返屯門屋企架LA, 因為我都有個細女要湊

加油呀 ~~ 唔好咁勞氣LA

KT0603  嘩! 你仲勁,囡囡叻叻呀 ;)  發表於 11-8-18 14:57
梓軒媽咪  重未知樓主仔仔幾大!  發表於 11-8-18 14:27

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

樓主如果唔想囝囝失望又可以參加校隊.比佢自己選一個自己鐘意的校隊一星期一日你就辛苦一日.
囡囡睇醫生可以同醫生夾下時間.我相信一日時間會易就D!
好多事都未必做到最好 盡左你能力就得啦 加油!

人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

子爵府

畀面勳章

回覆 abccheung 的帖子

唔係所有學校課外活動都冇校車架!
我果女果間一至五係有的!!!!! 即係校車分兩轉, 一轉三點半, 第二轉五點!!!!

LingChiBaBa  我細囡校車也是有2轉的。  發表於 11-8-18 14:32

侯爵府

2018復活節勳章

樓主,
其實睇黎,都係安排的問題為主,點解你覺得同 "窮" 有關?
當然,有錢的確好辦事,我都想請個司機,接送兩個仔女,咁我就唔駛一個人撲黎撲去。
係架,真係安排唔到,就唔好參加囉,唔係點呀。
呢到咁多人比意見你,你都話唔適用,咁冇辦法。
如果真係到頭來搵唔到辦法安排,就要放棄。
好多媽咪都係好心比意見你,講真,大家講完,你聽又好,唔聽又好,我地都冇損失。不過如果你係咁執著,係要咁自卑,只會令自己一路唔開心落去,而個情緒,都會影響小朋友,佢地的成長,都會係好負面好灰。
點解唔將事情睇得正面 d 呢?
點解唔同亞仔解釋下屋企的難處?
或者可以同佢一切諗解決方法啦。

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

咩野校隊呀, 係咪打籃球, 游水果d? 中學?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

有無相熟同學? 可唔可以有活動嗰日打擾同學一陣
(當一齊溫習?)
又或學校附近有無志願機構嘅託管班 / 圖書館
哥哥活動完自己去做功課

等你同妹妹做完治療後去接佢?

又或你住邊區? 或者有熱心BK媽咪願意伸出援手呢

水晶宮

畀面勳章

weiwai 發表於 11-8-18 12:49
錢可以解決好多問題, 起碼, 可以請人去接仔, 搬屋, 搭taxi.......
就因為冇錢先有e+困局, 你明唔明?
...

咁你認為你可以點???
怨自己嫁得唔好?
怨條命生得唔好??
怨老公搞大你個肚??
怨...........................!!!!!

咁多埋怨, 有用咩?? 咁多媽咪俾意見你, 你覺得邊方面行唔通呢?
你可以繼續叫你仔仔返校隊, 約定佢落車邊度等之類.
開頭唔放心, 慢慢就慣㗎啦!!
而家我覺得唔係你個仔做唔倒, 而係你唔俾佢做.

好多人俾意見你, 只係你唔受姐~
有邊個唔想有幾億身家.
條命係冇就冇.

禁止訪問

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 月餅勳章 育兒性格勳章

樓主,輸打贏要係唔得架.

開得post就預咗有讚有彈.我有p.1睇到呢度,我覺得雖然大家語氣唔同,但大家都係真心講白話.

啱聽就有善,唔啱聽就扯火,無人會幫你架.
風雨同路

子爵府

畀面勳章

同意好多媽咪講,

樓主出部平平地既手提俾大仔, 教佢自己返學放學.

我識個家長, 小一已經俾個仔自己塔車返學架啦~ 冇計呀, 佢屋企真係冇人得閒湊~

樓主果個小四, 梗加冇問題既~ 好多生仔既家長都係小三之後放手架~生女可能就會遲多小小啦~

加油呀~ 有問題一時個人亂左好正常~ 冷靜落黎, 再睇返D意見, 可能真係搵到一個岩自己用呢~

首頁

尾頁

跳至