論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

maywei 同意, 我正是人版. 唔好打我.

我相信我都會係咁

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

NaraDeer 發表於 11-8-19 09:51
回覆 wcpcelia 的帖子

agree, once hired maid, its hard to go back.

哈哈....

禁止訪問

引用:起碼都十歲啦...最麻煩是自己返工但小朋友

別墅

回覆:薯媽 的帖子

當我辭職果日就是完結之時,我同幾個在職媽媽傾過計過,家務係可以自己做到,最多辛苦d總好過公主們做咗等如冇做,激死自己,平曰接小朋友返放學(返全日)都可以安排到。解決唔到係:學野一定要谷哂星期六、日,但有好多都係開平曰。病假一日半日可以放到,咁學校假期、暑假咁點呢???所以唔用工人一係自己唔做,一係等小朋友16歲啦

伯爵府

我都等唔要工人的1日..

但想問幾歲小朋友不能獨留家中..

男爵府

2016畫展勳章

我打算用兩年工人, 兩歲之後佢就搬去同爺爺麻麻住, 由爺爺湊.
個個都話BB好慘, 但唔想再請工人

禁止訪問

大宅

我都係在職媽媽, 都想知小朋友幾多歲至可以獨留在家? 到時就係唔洗請工人既一日啦.

denisefung  十三歲以下的小朋友是不可獨留家中  發表於 11-8-19 13:27

男爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我一家五口(包括兩個仔"7yrs &11yrs" & 1隻狗) , 呢個星期三我都送走左個極品印印公主, 因我係在職, 而老公又長期出外工作, 呢兩星期我都叫媽媽幫手頂住, 到9月兩個仔開學, 會安排兩個仔每日放學去補習社做功課及溫習, 我放工就會接佢地返家, 然後煮飯及做家務等, 我都係試驗兩個月睇下得唔得, 其實想請工人但個心都係十五十六, 因現在真係好難請到個工人幫到手...

男爵府

畀面勳章 大廚勳章

回覆:幾時可以唔駛用工人?

我囝囝10歲啦,我都岩岩無工人2個月,雖然自己好辛苦要做清潔但都覺得開心,因為無多個外人係屋企真係好舒服同自由。而且囝囝仲無咁依賴!

大宅

貓狗褓姆

我個女5歲, 剛8月初工人約滿, 無再請工人. 依家阿女返全日K3, 學校可以延長至20:00. 暫時未用過延長, 因老公係夜間返工的. 所以可以18:00接阿女放學, 然後我回去做家務, 不過都真係幾倦架. 但為左阿女獨立D及過多D群體生活, 所以都無計. 其實我計過阿女轉全日, 同我請工人, 可能都係慳左一千蚊到, 但我就辛苦左.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆 ghost2001 的帖子

阿仔下月升中,我今個月尾都正式加入唔駛工人一份子啦!

我知道又要返工,又要煮飯同做埋家務會好辛苦,不過小朋友唔會再咁依賴,學懂自理獨立係好重要! 大家加油呀!

大宅

回覆 Junomama 的帖子

Thanks, denisefung

denisefung  不用客氣 ^0^  發表於 11-8-19 21:53

男爵府

畀面勳章 大廚勳章

引用:[i=s]+本帖最後由+小B媽咪+於+11-8-19+16:4

原帖由 小B媽咪 於 11-08-19 發表

回覆 ghost2001 的帖子
我就係想亞囝學獨立。之前攞張紙巾都叫工人,好似"妲己"咁,而家佢都會自己放好自己既嘢,飲水唔會叫我幫佢(自己搞掂)

大宅

同意呀,我個小朋友喺無工人呢半年,自理真係進步咗好多,已經唔會再等人幫,自己會拿拿林做,我都係靠呢個信念先捱到呢半年.

333s  小朋友, 自理進步咗, 唔會再等人幫, 自己會拿拿做, 比金錢更得益.  發表於 11-8-20 08:45

子爵府

BK Milk勳章

i have a 5 yrs old kid at home and live with parents. if kid does not need maid, i will have it for my parent. you know, when the kid get old, my parents get old too. they will need maid at that time. therefore, i do not think i can stop it.

子爵府

我下星期就同工人分手呀....我細女升5年級, 到時會返補習社, 基本學校假期可以配合我地在職媽媽, 不過返放學我女要自己來, 冇人接lu.

大女時間許可可以幫下手, 我希望真真正正脫離用工人的日子(已有10年), 還我真正自由~

講真, 工人質素好, 我唔介意再請, 可惜我冇咁多錢去搏找一個好工人同埋唔想比人激到嘔血而死!

333s  可以培養孩子獨立是好事.  太多港童, 什么都不會. 將來如何生存?  發表於 11-8-20 08:42
Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

子爵府

可以培養孩子獨立是好事. 太多港童, 什么都不會. 將來如何生存?

--> To: 333 這正正是我加速唔要工人的原因, 唔好咁大個咩都唔識自己做!!
Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

首頁

尾頁

跳至