嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

之前睇左專科..比左d含類固醇藥膏...查到bb 嘅皮膚一撻撻...但佢又反反覆覆...唔查佢又起...都唔知點好....歲半bb 可唔可以睇中醫呢...有無好介紹?

大宅

我剛剛上星期帶了我的女兒去睇一個中醫, 我女兒隻右手掌有濕疹, 都好幾年, ON and OFF 看西醫都好唔番。 隻手時好時壞,有時會痛到彈唔到琴,寫唔到字。點知比我無意中係綱SEARCH到這個中醫,咪試下,點知,食了和用了兩日葯,隻手掌明顯地好轉,女兒說沒有癢,再沒有爆裂。她有中葯粉食,和中葯粉浸手,還有一種中葯膏搽手。

我女兒今年11歲,你可打電話那女中醫,問下BB睇唔睇,你要資料時PM我,我唔想同人賣廣告。

大宅

我個仔依家1歲半,大約3,4個月嘅時候開始有濕疹,不過唔係好嚴重,睇左專科,醫生介紹左我用physiogel嘅intensive cream同埋愛麗她沖涼油,亦有開定药膏,但係亞仔都只係搽過2次,因為d摺位有d出水,其餘就淨係搽潤膚膏,因為濕疹最重要係保濕,後來我轉左用AI cream(因為覺得較果更好),亞仔d濕疹好左好多喇,但會反覆,所以要keep住搽先ok,不過每個bb啱用嘅都可能唔同,以上只係我嘅少少分享

伯爵府

畀面勳章

polo819 ,請問可以PM中醫的資料給我嗎?

日本の平安を祈ります

大宅

回覆 catmummum 的帖子

昨晚已pm你...

伯爵府

畀面勳章

回覆 polo819 的帖子

收到,唔該晒你呀!
日本の平安を祈ります

伯爵府

玩具勳章

我問個醫生,如果濕疹其中一Part要注意係要用低敏配方的洗衣粉/液,因為衣物纖維可能殘留洗衣粉/液的物質。所以如果係濕疹皮膚,就需要買低敏配方,減少小朋友對皮膚的刺激。

民房

polo 819, can you pm me 中醫的資料, thanks

大宅

試試用綠茶洗.

複式洋房

回覆:mei0127 的帖子

可否PM資料給我,謝謝!

禁止訪問

複式洋房

mei0127 發表於 11-8-19 16:10
之前睇左專科..比左d含類固醇藥膏...查到bb 嘅皮膚一撻撻...但佢又反反覆覆...唔查佢又起...都唔知點好... ...
( 1 ) 必須 戒口 , 太濕毒的 食物 不能吃 ( 如燒鵝 等食品 )

( 2 ) 洗澡時 , 患有 濕疹的 地方 不可以 用 任何 肥皂 或 沐浴露 洗擦 清潔 , 只可以 用清水 沖洗 ( 因為 肥皂 和 沐浴露 會 刺激 患有 濕疹的 地方 !!! )

( 3 ) 煲去濕的 涼茶 , 而 小妹 介紹的 這個 涼荼 , 可去濕 , 如患有 濕疹者 , 可舒緩 濕疹 ( 沒有 患濕疹者 , 可去濕氣 , 是個 十分 正氣的 涼茶 ), 長時間 喝它 , 如是 輕微 患者 可以 治療 病情 , 嚴重 患者 可減輕 病情 , 這涼茶 煮法 十分 簡單 ,
半斤 患舌草 + 半斤 半邊蓬 ( 在 花檔 和 菜檔 都能 買得到 , 買回來後 , 要 浸洗 乾淨 ) ,再加 適量 片糖 ( 緊記 不要 加太多 片糖 , 因為 要 每天 都喝的 ) ,煲約 90分鐘 至 180分鐘 即可 ,再用樽 裝起 , 每天 喝 1-2 杯 ~( 4 ) 如果 是 嚴重 患者 , 可到 西藥房 買 chlorpheniramine 西藥 吃 ( 黃色 細細粒 的 ) , 朋友說 吃 2-3 便會 見效 ( 小童 6 小時 吃一粒 )

希望 資料 能幫助 大家 吧
歡迎到my blog一遊
http://hk.myblog.yahoo.com/jw!eAa3uviUGRkBoEixntwbIoiAVhA-

首頁

尾頁

跳至