自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章

大宅

E+D 家長真係當D大大個囝囝囡囡係BB咁湊. 照顧周到唔特止, 佢怕佢地尼樣唔識, 果樣唔洗做...成為而家既公主王子...

講真~~D細路唔識自己照顧自己, 都係父母做成的~~自細唔比佢地嘗試, 到大個左都唔想學啦~~

好似著鞋襪, 自細都唔比佢試, 淨係試抬起腳比姐姐幫佢穿...咁點學又點會識呢???

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

現今家長過分愛惜仔女,令他們未能學習自理、凡事找人幫忙、EQ低。
以後他們怎樣面對社會的考驗呢?

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

用戶要求終止服務

回覆 bonbonforum 的帖子

下, 台上講員在說話, 家長就比d飲品個仔飲...那位家長點攪架?-(..痴根

lawmiki  係好冇禮貌, 你估而家睇緊演唱會咩!  發表於 11-8-21 09:10

王國長老

王國長老

bonbonforum 發表於 11-8-20 17:45
我個仔今年升中一, 日前學校搞左個迎新日, 所有ge中一生就坐係前面, 而家長們就坐係後面, 係分開坐ge, 我 ...
好老實, 好多家長先係需要被教育既一群. 做壞榜樣.

joannelai930  agree  發表於 11-8-21 09:06
connielamyee  agree~  發表於 11-8-21 08:39
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

珍珠宮

畀面勳章

男爵府

畀面勳章

回覆:唉!!! E+ d家長係咪過份呵護備至呢?

唉...我親戚都講佢個囡今年升中一,又係青春期時間,錯左都唔可以話,由得佢囉!!而家放暑假...激都比佢激死!搞到我親戚要睇精神科控制自己!

溋溋  有d本末倒置喎。  發表於 11-8-20 22:24

大宅

好媽媽勳章

唉~ 愛錫子女係岩, 但學老爸話齋, 要錫, 就錫响個心度; 樣樣呵護備至只會害死佢!

有日我去睇醫生, 見到一位15, 16歲既青年人由阿媽陪住去睇醫生, 如果個男仔係病到死死下既我唔怪佢, 但我見佢個樣精神奕奕, 講野大大聲, 同埋由佢同佢阿媽既對話當中得知佢只係皮膚敏感, 咁都要阿媽陪?! 咁都未算, 個位阿媽好緊張咁提醒個仔要依時食藥, 依時搽藥膏, 唔好亂"r", 唔好亂食野, 仲要講完又講, 而佢個仔就不停"哦~ 哦~ 哦~". 之後拎左藥, 個位阿媽即刻去斟水俾個仔食藥, 仲要逐包藥拎啲藥丸出黎, 問個仔"你係咪可以一齊食ga, 定係要分開食?" 我聽到呢度已經mouth:, 個啲藥丸細細粒, 大約3-4粒, 咁都唔識一齊吞?! 點知個仔話"我要分開食ga!" 於是個位阿媽就逐粒藥丸遞俾個仔, 之後再遞杯水, 而個仔全程好似大爺咁"橋"埋對手, 唔知仲以為個仔係跛既! 食完藥個位阿媽再拎張紙巾出黎俾個仔抹咀, 跟住就將隻杯同紙巾一齊掉. 我全程bear住個男仔, 可能大家覺得我好無禮貌, 但呢啲咁不知所謂既男子, 我唔出聲鬧佢已經好俾面啦.

我覺得點解家陣咁多年輕人乜都唔識, 某程度上係家長做成ga!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

bonbonforum 發表於 11-8-20 17:55
我諗就你呢d家長, 做就所謂ge " 港童" 囉

AGREE....所以有本書叫做 "港爸, 港媽 = 港孩製造商 ".....說的正是這些父母....

Lhin  請問圖書館有無心呢本書借?  發表於 11-8-20 23:36

伯爵府

我聽就多,好似未見過,

唔知我會唔會有機會見到呢

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

我99咪就係囉!

帶我個女同佢食飯,我女4歲,當佢bb咁照顧,我多次咁話

佢自己得,唔使理佢,佢仲教訓我個女仲細,我即時回佢一句

細?你睇佢爸爸三十幾歲食飯食到成枱係,一d都唔細

而家唔教佢,到佢長大又好似佢爸咁呀?

99即時禁聲,個樣勁黑

bonbonforum  你好野wor  發表於 11-8-21 11:27
lawmiki  俾個LIKE你!  發表於 11-8-21 09:13
同熱愛這片土地,大家刻骨銘記,愁或喜,生或死,也是香港地
同熱愛這片土地,大家一句到尾,由自己,生與死,也在香港地

大宅

畀面勳章

係啦, 父母以為咁做對仔女好, 其實害左佢.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 Flo0602 的帖子

我6-7歲去QE覆診, 媽咪要返工, 婆婆帶我去
媽怕講漏, 會mark定紙仔提我要講乜
不過基本上我都唔使睇貓紙, 完全自己發揮...

2個仔, 大仔5歲, 細仔3歲已經train咗佢哋有咩事睇醫生
自己講大概, 有咩唔夠我先補充

伯爵府

hashtag旅遊勳章 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

過份溺愛子女唔係一件好事
みんなで一緒に笑う

水晶宮

引用:所以啲侯生仔越來越脆弱、長唔大。 +

原帖由 carng.ng 於 11-08-20 發表
所以啲侯生仔越來越脆弱、長唔大。

Bye

水晶宮

引用:唉~+愛錫子女係岩,+但學老爸話齋,+要錫,+就

原帖由 Flo0602 於 11-08-20 發表
唉~ 愛錫子女係岩, 但學老爸話齋, 要錫, 就錫响個心度; 樣樣呵護備至只會害死佢!

有日我去睇醫生, 見到一 ...
你應該bear 佢阿媽多d,個仔真係比佢害死

bonbonforum  我坐在家長席, 目擊一切, 唯有 " 唉!!!!" 啦  發表於 11-8-21 11:29
Bye

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

首頁

尾頁

跳至