家庭理財

跳至
[金融投資] ...上環忠記 賣金  

首頁
12345...16

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

参考 Link ~~ 太久推唔返上!!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2869445

重量x已扣火耗x金價x 2%佣
本號不扣火耗,外號扣(收85%-92%)
本號即係你件金器喺邊度買,你就去邊度溶!非本行金器就會係外號,你可以拎晒d金器去大行(如周x福,周x生),佢地staff會幫你睇及分好(見外號咪拎番去o個間溶,唔洗扣火耗)
我未聽過邊間會外號唔扣火耗呀,間間計法都一樣,想知邊間收得高,你只要問清楚兩個問題!
1.洗唔洗扣火耗(若知係本號咪唔ok)
2.扣火耗係扣幾多???(一般係收85%至92%)

若一両金,假設收金價係11000両!
本號不扣火耗:
1(重量)x100%(不扣你火耗嘛)x11000(每両價)x98%(扣2%佣)=$10780

外號,火耗收八五:
1(重量)x85%(收你八五)x11000(每両價)x98%(扣2%佣)=$9163

外號,火耗收九二:
1(重量)x92%(收你九二)x11000(每両價)x98%(扣2%佣)=$9917.6

去大行,多數外號收八五(換野會唔同價,例如你溶金後幫佢買野會數高少少),但會老實,你唔講有時都稱重量俾你睇,單據亦會好清楚!
但要小心,因近期有朋友要溶金,拉埋我陪佢,咁我只係問頭只係陪佢啫,去周x福已幫手分好晒(每件金器有打字號),我地去景x,個女staff花左over 3分鐘用石鏡睇隻鈪都話係無字號收八五,我頂佢唔順,用肉眼就指俾佢睇"景x"兩粒字,所以唔識唔緊要,搵一兩間大行幫你睇,有唔明可以問佢,唔洗覺得唔好意思,金舖收金唔係俾錢你賺,金係有出入價o架,買時要收手工收佣,到賣時已無左手工費,跟住再俾佣,,,,,

忠記 – 中環卑利街九号. Tel : 25443423
如由天橋去, 係威靈頓街向上環方向行, 會見到一間當舖, 再過一個鞋舖轉左就會見到忠記.

nette_ng  Thx  發表於 14-5-18 23:29
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

THX!!~

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

大力,你是否在忠記放金飾呢?

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

THANKS

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Auathena 發表於 11-8-21 16:12
大力,你是否在忠記放金飾呢?

上年尾想放步分,最後唔捨得,無放到!!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

依家價更高啦... 我又係一個字懶, 有D濕星野未放....

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我去過呢度放, 同事都試過話呢度同出面金舖可以差千幾蚊.

Auathena  嘩,真係好勁啊!  發表於 11-8-22 16:46

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我先個排擺左 d 無單或者間金舖關左門既鍊仔去呢度放,都幾好呀過程好順利又快,如果呢 d case 去一般金舖吾知會扣幾多成

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

好彩我都懶

禁止訪問

男爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

thanks !
我都想拎2條斷O左的金鏈去放, 不過唔知D金價仲會唔會一路升?
~~~ LOVE & PEACE ~~~

大宅

上環永祥金店,幫襯左8年,
試過匯過百萬上內地都無問題,匯率仲高d,信得過,
一邊係放金, 一邊係兌人民幣上內地
老闆係兩兄弟, 都叫蔡生
話工商銀行姚生或劉生介紹
價錢會更相宜
希望幫到大家
原諒我當天不懂得珍惜
只知任性 壞事情
唯願你此刻可於虛空中 將心聆聽
將來若 真的再有個約會會完成
真的會再有這樣深情
我以天為証 跟你帶領
我以天為証 請你帶領

大宅

虎到金來勳章

請問忠記係5係只扣2%佣 ? 我d 金在荃灣老x行買, 係5係最好去返果度賣 ?

Betty媽咪  比個價你,尋日我放, 忠記比金行牌價平$120元/兩.仲少於2%.當然要睇你是咪9999  發表於 11-10-18 15:19

水晶宮

係呀, 忠記真係收得好高. 舊年d咩白金介子, k 金爛熔熔打算唔要. 樓下間金行收 $ 3500. 一去忠記收 $5000. 你話個差別大唔大 ?

961123  wow  發表於 11-12-20 11:54

別墅

回覆:...上環忠記 賣金

位置近邊頭,thx

prettybabe  蓮香樓上一個街口.  發表於 11-10-18 15:44

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

忠記收唔收楓葉金幣,tiffany純銀925?
thx!

子爵府

回覆 hihoohappy 的帖子

卑利街街口, 行落來有檔大牌檔 (樓梯露天位), 應該唔難找
(由余仁生行上去)
Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

禁止訪問

侯爵府

我有好幾個大行嘅金飾擺設 ,想換金粒方便儲存,請問係咪應該分開去番本號換最着數呢?

首頁
12345...16

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊