跳至

首頁

尾頁

大宅

想問吓大家你地有冇plan請工人揍B揍到幾時?

工人姐姐都幾好,又幫家務又看顧阿B都好好。但係又唔想阿囡會懶成日要人幫,但最慘係姐姐D廣東話真係聽到心都寒,2年後轉ban ban又怕佢玩嘢!自己揍怕放工放假控制唔到有無人睇阿囡,唔知大家嘅未來惦plan?

大宅

Re: 想問吓大家你地有冇plan請工人揍B揍到幾時?

Little_gin,

我同hubby原本都係plan咗請兩年! 但個姐姐又真係幫到手~淨係幫手做家務,揍住兩個公主等我同hubby可以去瞓吓覺,做吓自己嘢! e+半夜阿妹起身or扭計我可以照瞓,如果第時連家姐瞓覺佢都攪得掂,我就真係唔使半夜起身lu 我諗我地e+係冇得返轉頭架喇~用開但到時冇咗個幫手真係會好忙架!

你個姐姐幾多歲呀?d廣東話好唔掂架?我嗰個21∼開頭都聽唔明我講乜,又唔識講架-嗰時咪揾d書同notes幫手囉!佢又好鐘意睇電視同埋agent送嗰本天書,佢都算學得快囉,所以e+嚟咗差不多半年d廣東話都算ok!

Little_gin 寫道:
工人姐姐都幾好,又幫家務又看顧阿B都好好。但係又唔想阿囡會懶成日要人幫,但最慘係姐姐D廣東話真係聽到心都寒,2年後轉ban ban又怕佢玩嘢!自己揍怕放工放假控制唔到有無人睇阿囡,唔知大家嘅未來惦plan?

大宅

GinginMa,

If you ask me this question, 我會答你一定請工人! 不只為凑bb, 也為the whole family. 工人姐姐每月$3,320, 做晒家頭細務. 如果佢D嘢由我做, 相信我好快會變咗隻積. :-( 既少咗時間陪伴和教導bb成長, 兩公婆又要你煮飯時我洗碗, 你抹地時我熨衫 (間唔中就係情趣…長期就係抗戰呀!), 仲邊有心情SweetSweet吖! :tongue: 雖然話$$唔係萬能, 但每月只需用$3,320, 就可 ”買回” 以上的嘢, 點計都係超值

大宅

彤彤媽,

之前真係好想plan請兩年,但係唔請阿囡無人睇唔惦!萬一頭暈身興都唔知請唔請到假 :-| !
姐姐都31歲啦,佢自己有個仔。Gin gin 佢揍得都好好,本想再請都想係塭佢,但係佢D Cantonese真係幾嚇人!我老公話姐姐都好好(但係好似成屋最唔明係佢 )所以心大心細想請賓賓!但係聽聞賓賓難教,教唔好都幾嘔血!
係呢!彤彤媽,你會請工人請到公主們幾多歲先唔請?

大宅

ChingchingMa,

你嘅論文相當有用呀!但係如果揾家務助理又唔知好唔好?其實到依家我都有少少唔慣多個人响屋企,唔知你地有冇呢種感覺?!唉!真係有又煩!冇仲煩!

大宅

** GinginMa,

請家務助理好唔好? 如你放心交低間屋比佢而佢又做得ok就好lor! Otherwise, 要睇住唔放心嘅話, 相對剝削咗你出外等的自由lur!

請賓賓一定要”新鲜運到”. 之前我提過我請過的賓賓, 是當時幫我part-time的賓賓的姊妹, 佢已响HK 4yrs, 知我想找full-time就介绍自己, 見佢幾present &快手快腳(cooking都ok)就請咗. 頭2年只是古惑, 扼下買餸$$, 背後才敢唔聽話玩下花神, 再續約後……成日郁D就比面色我睇, 搞到我個出名好脾氣的honey都頂佢唔順, 炒咗佢……從此怕咗賓賓, 用咗泰泰. 今年6月泰泰剛續約, 希望繼續好好哋啦!

複式洋房

chingchingbb,

泰泰好用嗎? 細心? 乾淨? 我沒有朋友用泰泰, 請給意見.

p.s.你BB張遊戲墊好正, 係邊渡買架?

禁止訪問

大宅

Little_gin,

我地暫時都未諗掂呀! 都係見步行步先囉, 冇咗會好踢腳架! 如果e+呢個冇玩嘢既話可能都會年半後同佢續約!

Little_gin 寫道:
彤彤媽,你會請工人請到公主們幾多歲先唔請?

大宅

Hi tazmanic & 彤彤媽,

想請問同工人續約係唔係响佢完約半年前問定? 但係我又聽我D同事講續約D工人會越做越差, 諗起頭都暈!

大宅

聽ChingchingMa你嘅經驗, 請賓賓真係令人提心吊膽 !我真係有考慮過請家務助理, 依家响我個腦不停咁週旋, 真係有排諗啦

大宅

yycheung , tazmanic,

泰泰幾好用, 起碼服從性高D & 心地善良D. 都幾細心嘅. 至於乾淨, 睇用セ角度, 以一般工人來說都算乾淨, 但梗唔及HK人尤其我哋呢D咁請求清潔衛生嘅新任靚mama

大宅

yycheung,

張地氈响一問叫"Ella"的shop bought 的, 係made in Korea, 相信品質有保證D!~~~>address: "www.ella.com.hk" 揾啦! 個Pooh森林好靚

首頁

尾頁

跳至