跳至

首頁

尾頁

大宅

我個仔係學校碌落樓梯....學校唔即時送入急症室...

我個仔係屯門xx小學讀書..今年轉左全日制...

今日下午一時許..我就聽左個電話...學校講就話我個仔碌落樓梯...初步睇就無事...整親手腳...個頭無事...叫我接返佢走...近住我就問點解我個仔會係學校碌落樓梯呢?點解你地學校唔即時送我個仔入院...(學校離醫院好近...十幾分鐘就到)...咁佢地就回答....(我地有問過你個仔..咁佢話無事..無暈..無唔舒服..咁學校話睇我個仔好似無事..無事就唔送入院..)各位媽咪...試問一個八歲小朋友碌左樓梯然後話無事..你地信唔信呀?我個仔又唔係x龍?咁我就叫埋我媽咪同我哥去理論....學校方面無報警..無送入院....當一件好普通事處理...就係叫我接返佢走... :-( :-(

我就覺得學校方面有好多問題:1..點解會發生左碌落樓梯呢?
2.點解唔即時送佢入院檢查呢?而叫我接返佢走....
3.老師點解會信一個碌左五六級樓梯細路話無事就無事呢?

大宅

Re: 我個仔係學校碌落樓梯....學校唔即時送入急症室...

個人意見,如果個小朋友無話有特別嚴重受傷,例如骨折,大量流血,頭暈, 劇痛等, 我都吾希望學校送個小朋友去醫院睇急症, 因為嫻嫻地都要等3,4個鐘, 我寧願自己蔕番佢去睇醫生。
該用戶已被刪除

Re: 我個仔係學校碌落樓梯....學校唔即時送入急症室...

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

不過look落樓梯可大可小呀
你記緊密切留意仔仔有咩唔妥,帶佢睇醫生

大宅

是否兆康

複式洋房

如果個小朋友無物大礙,無頭暈無嘔吐,學校都無理據要即時call白車送佢去急症室.其實我覺得佢即時通知家長接佢離開,呢個做法已經好恰當,主要係如果家長覺得個小朋友之後有頭暈同作嘔既情況,家長可以即刻送佢去醫院檢查..雖然話個小朋友係年紀好細,但係當佢病左要睇醫生既時侯,試問有邊個醫生唔係就個小朋友描述身體的不適去斷證呢?

大宅

各位媽咪...當我知道我個仔出事時係二個鐘頭後...我聽到消息好唔開心.....試問你地仔女係學校出事..你地會點做?當我帶佢睇急症...醫生說:今次真係好好彩.細路仔d血管好脆弱...唔係話見到無暈無嘔就話無事...萬一腦部有一條血管裂左..唔會即時知道...過左一段時間..就一發不可收拾......到時邊一個負責呢?因我個仔係學校出事...起碼都要問家長一聲:要唔要送你個小朋友去睇醫生呢?唔係話你個小朋友碌落樓梯.快d接佢睇醫生啦!如果我真係接個小朋友去睇醫生..醫生都會問我發生咩事?咁我到時候講俾醫生知..醫生都會叫我報警...因為唔係我不小心,而係個小朋友真係係學校出事....咁係唔係學校責任呢?

大宅

唔係話老師見到個小朋友無咩事,無暈無嘔...就當無事...一個八歲小朋友出左事後...會唔會好清楚咁話俾大人知話自己無事...我想連佢自己發生左咩事都唔知道...我當時係電話到問老師...你肯定個小朋友無事?連老師都答唔到我...知識講..佢坐底左..無頭暈無嘔...我就話:碌左五六級樓梯播...咁都話無事?不如你碌俾我睇...我唔係話要學校負責...我送個小朋友入來呢間學校讀書...係唔係學校有責任睇住佢呢?

首頁

尾頁

跳至