6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

囡囡已經6個半月了, 起初食雀巢米糊, 佢好鐘意食, 咁我自己又試幾啖睇下咩味啦, 原來係幾甜同好香的, 唔柽得咁鐘意食
過咗一個星期, 我煲白粥, 菜菜粥同豬肉粥比佢食, 佢完全唔肯食, 食到喊同嘔, 真係心都痛埋
噚晚試下用開水開Holle米糊佢食, 自己試先, 無味的, 唔甜唔喊, 佢照食(因為佢好肚餓)....
打算今日叫姐姐照咁樣開一餐Holle(用開水開)比佢當一餐, 唔知佢肯唔肯, 好驚又唔肯食>_<
我唔想再比雀巢佢食, 因為食慣咗甜野第日一定唔肯食無味野

真係想問下囡囡唔肯食粥咁點算, 大個d點樣同佢轉食杰身既飯仔?

各位媽媽, 你地又有無遇到好似我咁既情況

男爵府

回覆 estherchan0723 的帖子

會唔會啲粥太杰吞唔倒?
清水開米糊都肯食,你BB好易攪.
可以用湯來開米糊(鱼,瘦肉湯) + 蕃薯/南瓜.

大宅

回覆 winya 的帖子

第一之好杰, 之後C6話係咪因為太杰唔鐘意食, 所以我又煲得稀少少.....但係都唔like, 係咁扭側個頭.....又係到喊...心痛死我

依家為有用Holle米糊加人奶比佢食住先....

咁夠竟遲d(8-9個月大)我點樣幫佢轉食杰身既飯仔啊?

洋房

我個女都係食holle,我用奶粉開,佢5個月開始食,食60ml,之後一個鐘到佢再飲150ml奶,然後就瞓晏覺。食左3星期到,我夜晚開始煲白粥佢食,都係食60ml 到。現在佢6個月喇,食過紅蘿蔔粥仔、又食過蘋果、香蕉等等...........慢慢一樣一樣試幾日啦~

複式洋房

試吓 Healthy Times ,係有機糊仔, 有 brown rice/ oatmeal/ mixed grain /Barley 4種, 唔甜, 我加人奶或奶粉俾佢食, 好鍾意, 而家會落埋南瓜,西蘭花,瘦肉,三文魚, 阿仔好 like~

大宅

回覆 靚太唔易做架 的帖子

想問下咁係咪即係可以將d豬肉, 蔬菜, 雞蛋(一樣樣咁試)溝落d奶糊到比佢食架?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至