跳至

首頁

尾頁

大宅

今年仔仔要選小學,如果自行分配學位得15分揀偉倫,是不是多數無機會,如果統一配位後再叩門, 會不會有d機會呢?

請問有沒有媽媽試過。 謝!
:-? :-x :-x :verycold: :wink:

男爵府

畀面勳章

回覆 melanieng 的帖子

都唔係無望, 今年我見有幾個同學仔都叩門入咗, 仲有你係鐘意依間學校定因升中網先揀佢, 因已聽聞2011入小一的, 已經唔係派中西區網, 最好都係查清楚先好!

大宅

回覆 回覆:aptcan的帖子

今年有幾個第一輪15分入左,之後又叩門入左幾個。其實都無話唔屬中西區,呢D都係唔知正苦幾時做review,又改制。

複式洋房

我想問點計分架?

複式洋房

理性點來分析, 偉倫只有三班小一, 仲係小班, 共有18班學生係可能有兄弟姊妹會報, 報咗就一定要收; 跟住計分, 一定係先收25分, 20分, 先至到15分, 自行分配學位得15分揀偉倫, 機會真係唔大.
但係個遊戲係咁玩, 統一配位後再叩門的話, 應該無論邊個階段都要揀偉倫.

男爵府

畀面勳章

回覆 pcjai 的帖子

我識其中一個小朋友首輪係揀其他區內學校, 而且仲入咗添, 不過到第三輪時佢父母照去偉倫叩門, 最後又俾佢地叩到, 所以都未必要首兩輪選偉倫先可叩門!

複式洋房

回覆 aptcan 的帖子

統一配位後再叩門的話, 兩個階段都揀偉倫, 到真係要叩門都希望有多一點"忠誠"分. 你提及的情況我亦略有所聞, 我想"忠誠"分以外, 學校考慮的因素還有其他吧.

首頁

尾頁

跳至