婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

有冇父母希望自己生個女生"仔"呀?
人地通常系希望個新抱生"仔"呀!
自己個女都系幫人生,點解希望個女生"仔"呢?
做亞媽希望個女同新抱都有得生,但如果女同新抱二人揀一個,亞媽寧願個女有得生,點解呢?

SUSANNA  我估個呀媽吾想個女比男家蝦 law  發表於 11-8-25 15:35
luck_tang  生到仔吳會比人追生仔,在男家吳會無地位.....阿媽係過來人!  發表於 11-8-25 11:42
seaheart88  因為你呀媽錫你,希望個女有仔生,等佢係男家有地位d,唔駛比99講難聽說話  發表於 11-8-24 23:41

大宅

亞媽希望個女生"仔", 當然想個女係男家過得好, 唔想個女比人烚

yi_arashi  agree  發表於 11-10-21 14:51
cccolin  AGREE!!  發表於 11-9-15 22:38
babylove12  agree~+1  發表於 11-8-25 08:21
Jessie730818  agree  發表於 11-8-24 23:24

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆:有冇父母希望自己生個女生"仔"呀

觀念問題?

珍珠宮

回覆 55645327 的帖子

有人話個依個父母一定系好錫個女,唔會因為個女結左婚而覺得個女好似比左人地咁樣

珍珠宮

我 dad 好恨我呢個係女,因為佢勁鍾意女。初初知道係孫仔都有少少失落~

揀自己個女生仔就梗係希望自己個女o係人地度有好日子過啦~ 就算係今時今日o既社會,生仔無乜 6299 會唔高興/俾說話你聽,生女就唔敢包啦~

大宅

引用:有冇父母希望自己生個女生"仔"呀?人地通常

原帖由 anna59 於 11-08-24 發表
有冇父母希望自己生個女生"仔"呀?
人地通常系希望個新抱生"仔"呀!
自己個女都系幫人生,點解希望個女生"仔" ...
仔女都是一樣

Home Page忘記背後, 努力向前

大宅

我爸爸媽媽都口講冇所謂,,但我知佢地係擔心ga,,因為我嫁ga係圍村男人,,怕我有說話聽..........

yi_arashi    發表於 11-10-21 14:52

大宅

回覆:55645327 的帖子

Agree

男爵府

希望個女响男家做咩佢地認為既本份, 唔駛比啲99有機說話嘛!

珍珠宮

回覆 朸朸媽 的帖子

好多父母都好錫個女但系唸唔到依樣野,同埋有d父母真系對個女婚前婚彼兩個樣,所以有d女人結婚後對父母有d心淡.
如果佢想個女生"仔"即系話佢地已經站向個女既立場去睇,唔同6299想個心抱生仔一樣,我覺得6299想個心抱生仔既心態有d好似老細咁樣.父母想個女有得生系唔想佢個6299話佢個女蛋都冇隻生,依句說話系極難聽既.做父母話人地個女蛋都冇隻生好過自己個女比人話呀

yi_arashi  agree  發表於 11-10-21 14:53

珍珠宮

回覆 zitzai 的帖子

agree

大宅

畀面勳章

我知道左自己果個係bb仔時, 都第一個先通知自己mami, 佢重開心過我. 其實好易理解既~
1)本身自己屋企係原居民, 所以生仔有得份~(雖然我生果個無得份,但觀念上一輩定左下來始終係仔好d)
2)第一個係仔既, 之後再生就5會有壓力, 因為仔女都無所謂(如果第一個係女既,雙方父母都有d期望你生落去....)
3)同親戚朋友講自己兒女張會有個孫仔...係開心過話比人聽張會有個女既..(e個可能同 point1 有關)
4)始終自己父母都係錫自己兒女先希望佢地下一輩都好,因為嫁左比夫家,好多野都5到佢地理, 唯獨希望你過得幸福. 所以都係結左婚就想你快d有bb, 有左bb 就希望係 仔. 咁佢地就可以比到個交代男家

珍珠宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章

我父母都希望我同家姐第一胎係生仔先,因為佢地覺得男家一定鐘意仔多過女,因為女大個就會嫁人,唔係食佢地姓~

同埋我老公係獨仔, 所以生個仔先咁就冇咁大壓力,唔使係咁追仔....

佢地都係為我地著想既~ 好彩我地2個第一胎都係生仔先~

yi_arashi    發表於 11-10-21 14:54

男爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章

我屋企本身係三個女, 我阿爸以前話過我阿媽無仔生 (以前D人係無常識, 明明唔關女人事...), 所以當我有咗時, 我阿媽好想要男外孫, 我都明白佢點諗0既~

yi_arashi    發表於 11-10-21 14:55

大宅

引用:亞媽希望個女生"仔",+當然想個女係男家過得

原帖由 55645327 於 11-08-24 發表
亞媽希望個女生"仔", 當然想個女係男家過得好, 唔想個女比人烚
Agree

珍珠宮

回覆 babylove12 的帖子

agree

伯爵府

呢個係傳統觀念黎, 唔洗解, 無得救.

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回

我爸成日問我係仔定女(未照到), 一照到同佢講係仔, 佢話 "呼好羅", 阿MUM 就話 "恭喜晒", 因為我地4個都係女, 父母都係潮州人好渴仔既....所以佢地一聽係仔都好開心..... 我講笑咁話 "你唔比我想要女架"
老豆話人人都想生仔架啦!

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回

我爸成日問我係仔定女(未照到), 一照到同佢講係仔, 佢話 "咪好羅", 阿MUM 就話 "恭喜晒", 因為我地4個都係女, 父母都係潮州人好渴仔既....所以佢地一聽係仔都好開心..... 我講笑咁話 "你唔比我想要女架"
老豆話人人都想生仔架啦!

子爵府

我阿媽都好恨我生仔,但我生左兩個女
佢話無眼睇,自己阿媽都係咁重男輕女,無計!

首頁

尾頁

跳至