自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

請問鋼琴係唔係一定要用琴套? 咁全套. 半套, 頂蓋布你地又點選

男爵府

回覆:HAZEL920 的帖子

No

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

全套,
唔用實畀2隻囝整花.
佢地大左就想唔用.

大宅

無用。又開又關琴套, 中易花啦。又煩。

珍珠宮

2024勳章 認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我有用(半套), 因為鋼琴忌灰塵, 琴套可以洗或攞開佢去"樣"吓佢, 但係D塵落晒琴度好難清理 ...

伯爵府

唔該晒!

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆 HAZEL920 的帖子

唔一定
樓主家多唔多塵埃

伯爵府

回覆:la_source 的帖子

唔算大塵我見好多係絲絨怕更痴麈

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我一直都好想開呢個post問呀!樓主真好!
我想用頂布only,練琴都放便D。

Btw, 你地有無放相架,燈,拍子機響琴頂架?

伯爵府

回覆:winniecws 的帖子

我見人話唔好放東西在琴面怕物件在彈琴時震盪影響聲音

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Aiya, 我仲放左好多野添!當左係張台面。

HAZEL920 發表於 11-8-25 13:10
我見人話唔好放東西在琴面怕物件在彈琴時震盪影響聲音

大宅

回覆:winniecws 的帖子

我用半套,因為屋企唔係咁大塵,用琴套除咗防塵之餘,亦可減低整花部琴嘅機會。不過我怕絲絨吸塵,清洗時會甩絨,所以我用繡花布琴套,又靚又清理。至於琴頂當然係唔好擺放太重或太多雜物,以免影響音質,尤其係有水嘅野,怕一但倒瀉,成部琴就有影響喇!其實呢D野個tune琴師都會係tune時提妳架。

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

winniecws 發表於 11-8-25 13:05
我一直都好想開呢個post問呀!樓主真好!
我想用頂布only,練琴都放便D。

我有呀 , 擺咗好多野 ,
琴書、拍子機、相架同獎盃

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 睛靈勳章

我有用半套, 但無用送既絲絨, 自己出去買繡花布琴套! 琴頂淨係放琴書、拍子機、相架

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

用琴套可以防花, 不過要小心選擇, 我見有D幫人車琴套的地方, 用的布是好粗鞋, D粗鞋質地日日磨擦, 真係會令光面的地方出現細細的磨花! 所以, 最穩陣都係用琴行賣的軟絨布琴套。

正如眼鏡一樣, 一定要用眼鏡布抹, 用普通布OR紙巾係會磨花,時間耐左鏡片就愈來愈不清晰。

首頁

尾頁

跳至